Stressinhallinta- ja resilienssi-valmennus -terapia: Hypnoterapeutti, NLP Coach Kati Niemi

Stressinhallinta: 10 parasta keinoa, joilla hallitset stressiä

Laita hyvä kiertoon!

Stressinhallinta on avain kokonaisvaltaisesti tasapainoiseen, onnelliseen ja rakkaudelliseen elämään työ- ja parisuhdestatuksesta riippumatta. Tässä artikkelissa avaan sinulle 10 parasta vinkkiä stressinhallintaan.

Stressinhallinta on ensisijainen voimavara:

Olen Coach Kati Niemi, koulutukseltani mm. Kliininen hypnoterapeutti ja NLP-valmentaja, ja stressinhallinnassa ohjaaminen on ydinosaamistani.  Tässä artikkelissa jaan sinulle selkeän listan konkreettisia vinkkejä stressinhallintaan. 

Käytännössä ihan jokaisen hypnoterapia-asiakkaani kanssa yhtenä avaintekijänä on resilienssin ja stressinhallintataitojen vahvistaminen. Ja mikäpäs sen mukavampi keino stressinhallintataitojen harjoitteluun kuin ihanan rentouttava, jo luonnostaan levollisuutta lisäävä hypnoottinen transsitila samalla, kun hypnoosi avaa väylän alitajunnan tasolla tapahtuvaan terapiaan (hypnoosi+terapia = hypnoterapia). Moni tietääkin nykyisin, miten hypnoosi auttaa nukahtamiseen, unen laadun parantamiseen ja stressinhallintaan erittäin monin tavoin.

Hypnoosi on toki yksi erinomainen (mielestäni se helpoin ja tehokkain) keino stressinhallintaan ja resilienssin lisäämiseen. Tässä artikkelissa käyn läpi kuitenkin myös monia muitakin hyviä keinoja stressinhallintaan.

Koska tiedän, että sinä opettelet mieluummin uusia stressinhallintakeinoja kuin jatkat stressistä kärsimistä vanhojen tapojesi varassa, niin olet tullut juuri oikeaan paikkaan! Tästä artikkelista saat hyviä stressinhallintamenetelmiä rakkauselämän vuoristoradassa selviämiseen ja onnelliseen elämään. 

Parhaat stressinhallintakeinot ovat yksinkertaisia ja tehokkaita.

Tässä koosteessa käyn läpi sekä luonnollisia keinoja stressinhallintaan että myös keinoja, jotka edellyttävät hieman enemmän panostamista ja harjoittelua ennen kuin niistä tulee sinulle yhtä luonnollisia ja automaattisia keinoja hallita stressiäsi tilanteessa kuin tilanteessa. Läpi elämän. Monet menetelmät ovat ikiaikaisia, mutta länsimaiseen elämäntapaan kasvanut yksilö ei ole niitä vaan ymmärtänyt hyödyntää.

Stressinhallinta resilienssin lisäämiseksi ja hyvinvoinnin parantamiseksi

Stressinhallinta on taitolaji. Onneksi meillä kaikilla on jo valmiina tehdasasetuksina monia luontaisia stressinhallintakeinoja, joten stressinhallinta on helppoa, kunhan vaan vahvistaa itsellä jo olevia synnynnäisiä stressinhallintataitoja. Osa stressinhallintamenetelmistä edellyttää tietoista harjoittelua, mutta onneksi harjoitus tekee mestarin myös stressinhallinnassa!

Aloitetaan parhaimpien stressinhallintakeinojen eli luonnollisten stressinhallintamenetelmien läpikäynnillä, ja sitten jatketaan tietoisempaa panostusta edellyttävillä stressinhallintakeinoilla.

Lopuksi kerron, miksi se stressinhallinta on ihan oikeasti niin tärkeää muistaa kiireenkin keskellä 🙂

Stressinhallinta: 5 luonnollisinta keinoa stressin hallintaan

Luonnollinen stressinhallintakeino #1: Menetelmä, joka on kaikilla hallussa, mutta kaipaa pientä hienosäätöä

Aivot ovat keskushermoston pääprosessori, joka on yhteydessä ääreishermostoon. Aivotoiminnot tuottavat ajatuksemme ja tunteemme. Myös ne stressituntemuksemme, joiden koemme tuntuvan vaikkapa vatsan pohjassa vellovana tunteena tai jyskyttävänä pääkipuna. Tiedät haamuraajojen voivan tuntua kipeiltä vielä amputaation jälkeenkin, joten tiedät varmuudella, että tunne ei synny siellä, missä tunnemme esimerkiksi kivun olevan. Tunteet syntyvät aivoissa. Vierivieressä ajatustemme kanssa.

Mentaalivalmentaja, Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Coach Kati Niemi

Kun fokusoit kipuusi tai mihin tahansa tunteeseesi, se kasvaa. Sellainen on aivojemme luontaisen keskittymisen luonne: aivomme “täyttyvät” sillä, mitä niille syötetään. Aivojen tietoisuuden suuntaaminen hyvään tai huonoon toimii hyvän tai huonon vahvistimena.

Stressin keskellä kaikista helpoin ja nopein stressinlievityskeino on suunnata tietoinen fokuksensa johonkin, mikä rentouttaa luonnollisesti. Paras fokusointikohde on oma hengitys, koska sillä on biologisesti, tutkitusti rauhoittava vaikutus sekä kehoomme että mieleemme (jotka ovat käytännössä yhtä ja samaa kokonaisuutta). Ja onhan tuo rauhoittava stressinhallintakeino – oma hengityksemme – aina mukanamme!

Hengitysharjoitus stressitilanteeseen:

Stressitilanteessa hengitys on luonnollisesti kiihtynyt autonomisen, sympaattisen hermoston hälytystilan vuoksi. Jotta saat nopean hengityksesi laantumaan ja sitä myöten itsesi rauhoittumaan, toimi seuraavalla tavalla. Kun sisäänhengittäessäsi pidätät henkeäsi laskien neljään ja uloshengität pitkään laskien kahdeksaan, fokusoit numeroiden laskemisen lisäksi hengitykseesi

Hengityksen hidastaminen ja pidättäminen stimuloi 10. aivohermoa, vagushermoa, joka vastaa kehon rentoutumisesta. Kun keskityt hengitykseesi ja hidastat sitä, vagushermosi alkaa rentouttaa sinua automaattisesti. Luonnollisesti ja helposti.

Kun olet saanut hengityksesi rauhoittumaan, jatka fokuksesi kohdistamista hengitykseesi. Huomaa, miten raikas happi kulkeutuu nenän kautta hitaasti keuhkoihisi ja kulkee koko kehosi läpi päälaeltasi aina varpaisiin saakka. Jatka huomiosi kiinnittämistä hengitykseesi ja anna itsesi rentoutua yhä syvemmälle. Jatka tätä kunnes olet ihanan levollinen ja täysin rentoutunut.

Luonnollinen stressinhallintamenetelmä #2: Riittävä uni

Tämän varmasti tiesit, mutta se silti tuppaa unohtumaan kiireisten päivien keskellä, vai mitä? Tai silloinkin kun sen muistaisi, se ei meinaa saapua. Nukahtamisvaikeudet ja unettomuus ovat yleisimpiä stressinoireita ja myös stressin aiheuttajia. Ja kaikista turhimpia syitä parisuhderiidoille!

Unettomuuden ja stressin kierre syntyy niin helposti, että sitä on vaikea havaita ellei asiaa todella tiedosta. Jos juoksee oravanpyörässä jatkuvasti, vauhdin hurma saattaa ajoittain viedä mukanaan ja positiivinen stressi lahjoittaa mukavasti dopamiinipiristettä. Liika on kuitenkin liikaa. Dopamiinin vaikutuksesta parisuhteeseen voit lukea esimerkiksi kirjastani.

Kun stressinhallinta on fokuksessasi, lue kattava blogikirjoitus nukkumisen tärkeydestä ja unettomuuden hoidosta eri tavoin: Stressi ja unettomuus parisuhdeongelmien syynä – vai sittenkin toisinpäin?

Jotta uni tulisi helposti ja olisi palauttavaa aamuun asti, hyvä sänky on ihan ehdoton juttu. Aivan liian moni tinkii sänkynsä laadusta, mutta sitten panostaa hienoon sohvaan, jolla löhöilee netflixaillen. 

Muistan, kun itse ostin aikoinaan ensimmäisen supersänkyni ja ergonomisen tyynyn, heti ekan yön jälkeen totesin, miten mahtava investointi omaan hyvinvointiin se olikaan: eivät olleet hartiat tai niska kipeät eikä selkä mitenkään lysyssä! 

Ei minulla eikä miehelläni. 

Sen jälkeen olenkin ostanut jokaisen uuden sängyn ja tyynyn tuota samaa sarjaa. Asun edelleen kahdessa kodissa, joissa molemmissa jokainen aikuisten ja lasten sänky on tällainen meille kaikista paras sänky.

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Kun saat riittävästi palauttavaa, aivot puhdistavaa unta joka yö hyvässä sängyssä ja niskasi tyynyllä oikein tuettuna leväten, sinulla on voimia myös muihin stressinhallintakeinoihin ja parempiin elämäntapavalintoihin päivän aikana heti herättyäsi. 

Tästä artikkelista voit lukea, ovatko päiväunet vai hypnoosi parempi stressinhallintakeino:

Luonnollinen stressinhallinta #3: Lempeä liikunta kaikissa muodoissaan

Sellainen liikunta, jossa hengitys voimistuu ja voit rauhoittua itsesi ääreen, hengitellä syvään, mietiskellä asioita rauhassa ja nostaa samalla sykettä, toimii hyvin stressinhallinnassa. Jooga, tai chi, käveleminen ja ulkoilu ylipäätään ovat hyviä stressinpurkulajeja. Stressinhallinta onnistuu mainiosti myös lasten kanssa peuhaamalla tai hiekkakakkuja ja lumiukkoja tekemällä.

Hyvinvointia saa myös hikiliikunnasta, kunhan sen määrä pysyy maltillisena. Fyysinen rasitus kuluttaa samaa aivovarantoa kuin aivotyökin, joten stressinhallinta onnistuu vain, kun kokonaisrasitus pysyy kantokyvyn rajoissa. 

Jos työ tai rakkaushuolet stressaavat mieltäsi, sinun ei kannata lisätä aivoillesi stressiä rankan urheilun muodossa. Kun kiireet ja muut paineet lisäävät henkistä stressiäsi, minimoi fyysinen rasituksesi ja jätä tehorääkit väliin. Koska liikunta kuitenkin luo myös hyvänolon tunnetta hormonien ja aivojen välittäjäaineiden myötä, lempeä liikunta on tärkeää stressaavassa elämäntilanteessa.

Lisää hyviä vinkkejä stressinhallintaan nimenomaan liikkeen ilon kautta löydät yhteistyökumppanini Fitfarmin mielenkiintoisesta blogista* Liikunta auttaa stressitasapainon saavuttamisessa

Luonnollinen stressinhallintavinkki #4: Hyvinvointiasi hellivä ravinto ja nautintoaineet

Keskushermosto eli aivot ja selkäydin ohjaavat koko kehoamme ja kaikkia aistimuksiamme. Aivomme ohjaavat myös ruoansulatustamme ja vatsan toimintaa. Jos reagoit stressiin vatsalla, kuten useimmat ihmiset, rauhoita vatsasi eli käytännössä hermostosi edellä mainitun hengityksen lisäksi myös antamalla vatsallesi hyvinvointiasi hellivää ravintoa.

Kun on stressaantunut tai väsynyt, saatat tiedostamattasi himota hiilihydraattipitoisia ruokia ja sokeripitoisia herkkuja. Ne antavat hetkellisesti hyvän olon fyysisesti sekä piristävät ja rentouttavat sopivasti. Mutta vain hetken. Sokeripiikin jälkeen romahdus on entistä suurempi. Huono ravinto pitää kierrettä yllä.

Syö säännöllisesti itsellesi sopivia ruokia.  Jos stressi painaa, älä väsytä itseäsi ja vatsaasi raskailla aterioilla. Syö säännöllisesti 3-4 tunnin välein ja pitäydy ruoissa, jotka tiedät itsellesi sopiviksi.

Elämäntaparemontin eri osatekijät toimivat toistensa tukena, joten usein riittää, että saat edes yhden osatekijän kuntoon, niin hiljalleen saat voimia laittaa kuntoon muitakin osa-alueita. Jos jääkaapin siivous ja terveellisiin ruokiin fokusoiminen on sinulle tutuin keino aloittaa elämänmuutos, se voi olla mainio keino saada hiljalleen voimia painostaa myös stressinhallinnan muihin keinoihin.

Nautintoaineisiin luetaan perinteisesti esimerkiksi kahvi ja alkoholi, vaikka oikeasti ne molemmat ovat haitallisia eivätkä lisää nautintoa varsinkaan stressaantuneelle. Sekä kofeiini että alkoholi sotkevat elimistön toiminnot ja unen myös niiden ihmisten kohdalla, jotka eivät sitä huomaa: “Kyllä mä saan ihan hyvin unen, vaikka juon kahvia” tai “iltatissuttelu rentouttaa mukavasti ennen nukkumaanmenoa”. Valetta molemmat, jos faktisesti henkilö antaisi mittauttaa kehon toimintonsa ja unen laatunsa. Se että on tottunut johonkin, ei tarkoita, että se tekee hyvää millään tavalla. Näistä kannattaa luopua, ja ainakin minimoida niiden käyttö hyvissä ajoin, jotta stressihetkellä et tarraudu ainakaan näihin.

Kun haluat laittaa ravitsemuksesi kuntoon, hyödyllisimmät vinkit löydät yhteistyökumppanini Fitfarmin mielenkiintoisesta blogista* Näin elämäntapamuutos onnistuu varmasti!

Luonnollinen stressinhallinta #5: Läheisyys ja positiivinen energia ympärilläsi

Yksi hyvä onnea tuottava stressinhallintakeino on muiden auttaminen. Fokusoit hyvän tekemiseen ja näet kiitollisuuden ilmeen toisen ihmisen kasvoilla. Monet hyväntekeväisyysjärjestöt kouluttavat tukihenkilöiksi tavallisia ihmisiä, jotka haluavat olla muille avuksi ja siten saada omaankin elämään arvokasta sisältöä. Tutkimusten mukaan muiden auttaminen on hyvä keino hoitaa myös itseä. Arvaat varmasti, miksi esimerkiksi minä pohdin eroamista jopa 374 sivun verran Rakkauden (r)evoluutio-kirjassa…? 🙂

Läsnäolon voima on hyvä hoitaja. Ympäröi itsesi voimauttavilla ja kannustavilla ihmisillä. Karsi lähipiiristäsi ihmiset, jotka ottavat energiaasi enemmän kuin antavat. Sinun ei tehtäväsi ei ole olla muiden hoitaja jatkuvasti. Hyväntekeväisyydestä ei kannata ottaa itselleen ristiä kannettavakseen silloinkaan, kun se on olisi hyvä työ tai harrastus. Me kaikki tarvitsemme ja saamme haluta läheisyyttä, lämpöä, välittämistä, huolenpitoa ja hellyyttä. Jos et sitä saa nyt etkä saa sitä kenellekään antaakaan, hakeudu sellaiseen ympäristöön, joka ravitsee sinua. Älä kuihduta omaa elämääsi vain siksi, että ympärilläsi olevat ihmiset ovat kuin pystyyn kuolleita eläviä. Sinä ansaitset elämääsi parempaa. Paljon parempaa.

Jotta saat nauttia elämästäsi ja positiivisista muutoksista, valitse lähipiiriisi ja varsinkin puolisoksesi ihminen, joka saa sinut nauramaan, iloitsemaan ja todella kukoistamaan! Tiedät, miten fyysinen kosketus, hieronta ja ihon sively tuottaa hyvää oloa ihan biologisten faktojen kannalta tarkasteltuna. Seksi ja muunlainenkin läheisyys ovat erittäin tärkeitä fyysisen hyvinvointimme ja siten myös mielen hyvinvoinnin kannalta. Luo itsellesi elämä, jonka jaat sinua oikeasti ravitsevien ihmisten kanssa – olitpa parisuhteessa tai sinkkuna. Älä tyydy vähempään. Ja anna vähintään samalla mitalla läheisyyttä ja iloa takaisin rakkaillesi ja muillekin kanssakulkijoille! Kun laitat hyvän kiertämään ympärillesi, ympäröit itsesi valtavalla postiivisuuden voimakentällä täysin luonnollisesti 🙂

Rakkauden (r)evoluution postaukset voit laittaa kiertämään somessa kavereillesi, ja siten auttaa myös oman elinympäristösi mindsetin muutoksessa rakkaudellisempaan ja energisempään suuntaan!

Hyödynnä sekä luonnollisia että tietoisesti harjoiteltavia stressinhallintakeinoja säännöllisesti

Äsken kävimme läpi luontaisia stressinhallintakeinoja, jotka me kaikki hallitsemme. Toisinaan niihin on vaan kiinnitettävä enemmän huomiota ja palautettava niitä mieliimme. Luontaisten stressinhallintakeinojen lisäksi on monia sellaisia stressinhallintamenetelmiä, joita kannattaa harjoitella vielä tietoisemmin. Opetella kenties jotain uuttakin!

Koska melkein mikä tahansa positiivinen tai negatiivinen elämäntilanne voi aiheuttaa meissä stressiä, olennaista on meidän voimavarojemme riittävyys sekä oma tulkintamme stressin laadusta. Stressihetkellä monet hyvät stressinhallintakeinosi eivät välttämättä palaudu stressaantuneeseen mieleesi sillä samalla sekunnilla, joten sinun kannattaa kirjoittaa itsellesi ylös pitkä lista hyviä stressinhallintakeinoja valmiiksi pahan päivän varalle. Siitä listasta sitten vaan nappaat kulloinkin parhaimman tavan ja saat mielesi ohjattua uusille urille nopeammin kuin arvaatkaan!

Poimi edellä mainituista luonnollisista keinoista ne, joita sinä mieluiten ja helpoiten käytät. Täydennä listaasi myös uusilla tai ainakin enemmän tietoisesti harjoitettavilta stressinhallintamenetelmillä, joita käymme läpi seuraavaksi.

Stressinhallinta: 5 tietoisemmin harjoiteltavaa keinoa stressin hallintaan

Tietoinen stressinhallintakeino #1: Hyvien ajatusten ja tunteiden runsauttaminen

Kun olet saanut stressin sen verran siedettävälle tasolle, että jaksat tehdä muutakin kuin maata ja hengitellä rauhassa (jotka ovat ensisijaisia akuutissa tilanteessa!), palauta mieleesi niitä asioita, jotka tuottavat sinulle nautintoa:

  • Mistä olet pitänyt viime vuosina? Entä lapsena? Nuoruudessasi?
  • Minkälaiset asiat, tekemiset, tapahtumat ja ihmisten kohtaamiset saavat sinut nauramaan ja hymyilemään?
  • Kenen seurassa tunnet olosi aidosti rennoksi ja hyväksytyksi?
  • Kuka ei odota sinulta mitään muuta kuin sitä, että sinä vain olet?

Ainakin sinä itse voit olla itsellesi tuo henkilö. Palauta mieleesi vaikkapa vuosien takaiset asiat, joita et joskus osannut ja nyt osaat. Huomaa, miten paljon olet oppinut pieniä ja suuria asioita viimeisten vuosikymmenten ja vuosien aikana. Kun suljet silmäsi ja keskityt hengitykseesi, anna mielesi hiljalleen vaeltaa siihen ihanaan hetkeen, jonka muistat edelleen lämpimänä ja valoisana. Lepää ja nauti. Voimaannu. Stressinhallinta onnistuu jatkossa paremmin, kun olet harjoitellut hyvien ajatustesi ja mukavien tunteidesi runsauttamista monipuolisilla keinoilla, joista kerron alla lisää.

Tietoinen stressinhallintamenetelmä #2: Konkretisoi mielikuviesi hyvät hetket arjessasi

Tuo mielikuvissasi kokemasi hyvät hetket myös arkeesi. Harrasta, liiku, käy elokuvissa, teatterissa, museoissa, tanssimassa, laulamassa ja vaikka paikallista kirkon tai nuorisotalon kuoroa kuuntelemassa. Vaihda yksin syömäsi lounas läheiseen kahvilaan ja päivällinen ravintolaan, niin näet muita ihmisiä samalla, kun nautit terveellisen aterian. Kävele lyhyet matkat ja kävellessäsi käännä katseesi ylöspäin: kehosi asennon muuttuminen voimaantuneemmaksi vahvistaa myös mielialaasi. Unohda laahustaminen ja kenkiisi tuijottelu, niin karistat masentuneisuudesta kielivän olemuksesi myös mielestäsi! Kävellessä ja lenkillä on mukavaa kuunnella vaikkapa Bookbeat- tai Storytel-äänikirjoja ja Spotify-podcasteja positiivisista inspiraatiolähteistä 🙂 Lukeminen ja keskittyminen tietoisesti vaikkapa palapelin tekemiseen tai käsitöiden tekemiseen rauhoittaa stressimielen.

Miten luonnollinen hypnoositila kannattaa hyödyntää tietoisesti stressin vähentämiseksi ja elämänsisällön runsauttamiseksi? Aamuisin ja iltaisin olemme automaattisesti luontaisessa hypnoottisessa tilassa ja alitajuntamme on enemmän auki positiivisille suggestioille. Sen vuoksi on hyödyllistä, kun heti aamulla herättyäsi palautat mieleesi 3 mukavaa asiaa tai tavoitettasi päivällesi, ja iltaisin 3 kiitollisuuden aihetta. Saat tällöin tästä positiivisen ajattelun peruskikasta täyden hyödyn itsellesi, kun hyödynnät luonnollisen rentoutuneisuuden hetkesi aamuisin ja iltaisin. Arvaat varmasti, miksi kautta aikain iltaisin on luettu lapsille satuja tai iltarukouksia?

Hypnoterapiassa yksi hyvä aihe on stressinhallinta esimerkiksi monipuolisen mielikuvaharjoittelun avulla.

Tietoinen stressinhallintavinkki #3: Ratkaisukeskeinen keskustelu ystävän tai valmentajan kanssa

Moni kehottaa puhumaan huolistaan ystävälleen. Se usein auttaakin. Vähintään sillä tavalla, että itse kuulee omat typerät ajatuksensa, jotka ovat pitäneet stressivaihdetta yllä! Oikeasti hyvä ystävä katkaisee negatiivisen kierteesi lempeännapakasti 🙂

Koska ongelmamme ovat kuitenkin syntyneet tietyssä elinympäristössä, johon ystävämmekin kuuluvat, niin toisinaan omista ajatuksistaan kannattaa puhua täysin ulkopuoliselle ammattilaiselle. Joskus ystävät saattavat ylläpitää toistensa negatiivisen narinan kierrettä, kun molemmat valittavat omaa kurjaa oloaan ja vaivojaan toisilleen. Vertaistuki helpottaa teoreettisesti, kun voi ajatella, että ystävälläkään ei kovin helppoa ole, mutta miten keskinäinen märehtiminen vie kumpaakaan kunnolla eteenpäin? Ongelmia ei aina kannata ratkaista samassa ympäristössä, jossa ne syntyivät, ja jos fokusoit negatiivisiin ajatuksiisi puhumalla niistä jatkuvasti, fokusointisi kasvattaa ongelmiesi valtaamaa alaa tietoisuudessasi. Keskustelu on hyvä keino hallita stressiä, ja parantaa hyvinvointiaan.

Valitse itsellesi lempeännapakka valmentaja tai terapeutti, jota tapaat säännöllisesti. Hän osaa katkaista märehtimisvyörysi lempeästi, mutta pelkäämättä myöskään haastaa rajoittavia uskomuksiasi. Vaikka ajattelet tietyllä tavalla ja ajattelusi lopputulemana tunnet olosi kurjaksi, tiedäthän, että nuo ikävät ajatuksesi eivät välttämättä laisinkaan ole totta? Itse olen lempeännapakka Kliininen hypnoterapeutti ja NLP Trainer-sertifioitu valmentaja. Ota yhteyttä, kun haluat minut rinnallesi kulkemaan.

Tietoinen stressinhallinta #4: Ikävien ajatusten katkaisuklinikka

Jos et jonain hetkenä ehdi ystävän etkä valmentajan luo, katkaise negatiivisuuden kierteesi taktisesti itse. Esimerkiksi, jos välillä ikävä ajatus valtaa mielesi, keskeytä se määrätietoisesti siirtämällä fokuksesi vaikkapa vasempaan isovarpaaseesi ja ihosi tuntumaan sen alapuolella samalla, kun pompit, pyörität käsiäsi ja toistat hihittävällä äänellä jotain täysin neuraalia sanaa, vaikkapa sanaa “vaikkapa”. Muuntele äänensävyäsi esimerkiksi Aku Ankaksi ja anna palaa “vaikkapa, vaikkapa, vaikkapa…”! Jos fokuksesi pyörii tämänkin hullunkurisen heittäytymisen jälkeen vielä alkuperäisessä ikävässä ajatuksessasi, sano tuo ajatuksesi äänen samalla Aku Ankan äänellä tai ihan millä tahansa rooliäänellä, joka saa sisäisen kriitikkosi äänen muuttumaan ihan naurettavaksi. Riko kaavaa rohkeasti kaikin keinoin, jotta ajatusluuppisi katkeaa.

Yksi hyvä keino ajatusviruksen katkaisuun on myös esimerkiksi se, että ikävän ajatuksen noustessa mieleen, palauttaa samantien mieleensä esimerkiksi sen, mikä on äitisi tyttönimi tai mitä söit toissapäivänä aamupalaksi. Tärkeintä on katkaista aikaisempi ikävä ajatus ihan millä tahansa arkisella asialla, joka ei mitenkään liity märehtimääsi ongelmaan. Parasta on saada ikävä ajatuksesi kuulostamaan naurettavalta ja huvittavalta, todelliselta narinalta. Olettaen että et siis halua uskoa sitä ikävää sisäistä kriitikkoasi, joka yritti painaa mieltäsi maahan samaa typerää levyään toistamalla! 🙂

Jos huolet puskevat pintaan, varaa itsellesi esimerkiksi puolen tunnin “katkaisuklinikka”, jolloin katkaiset negatiivisen kierteesi itse (esimerkit yllä; moni muitakin on!) tai otat videopuhelun henkilökohtaiselle valmentajallesi. Elämässä saa olla huolia. Niiden parissa ei vaan kannata viettää koko päiväänsä. Kun buukkaat ongelmillesi oman ajan, niin negatiivisen ajatuksen iskiessä päähäsi, voit pistää sen muistiin vaikkapa kännykkäsi kalenterimerkinnän muistiinpanokohtaan ja sieltä ottaa erikivojen mutinoidesi listan eteesi sitten, kun ratkiriemukas katkaisuklinikkasi alkaa. Stressinhallinnassa rutiinit ja määrätietoisuus auttavat, kuten myös katkaisuklinikallasi käyttämäsi lukuisat keinot! Hiljalleen opit katkaisemaan ajatusviruksesi jo “lennossa” eikä katkaisuklinikoille ole tarvetta välttämättä enää lainkaan 🙂

Tietoinen stressinhallinta #5: Arvojen mukainen ajanhallinta ja priorisointi

Arvojenmukainen stressinhallinta edellyttää tietoista ajanhallintaa. Karsi kaikki turhat aikasyöpöt pois kalenteristasi ja arjestasi, ja käytä aikasi ja fokuksesi tässä artikkelissa aiemmin mainittuihin luonnollisiin stressinhallintakeinoihin. Kun olet saanut stressin hallintaan, voit tarkastella ajankäyttöäsi taas uudelleen. Mutta stressihetkellä unohda kaikki tarpeeton, ja fokusoi vain tärkeimpään: luonnollinen stressinhallinta on sinun päätavoitteesi stressitilanteessa.

Kun sinua ahdistaa ja masentaa, lepää paljon, mutta älä jymähdä sohvanpohjalle makaamaan vain telkkarin ja somen sinivalon kanssa. Ne eivät ole oikeasti rentouttavia tapoja viettää aikaansa eivätkä auta sinua nukahtamaan ja saamaan syvää, palauttavaa unta. Stressaavassa elämänvaiheessa hae voimavaroja lepäämisestä ja hyvästä ravinnosta, ja käytä aikasi näiden stressinhallinnan perusasioiden varmistamiseen arjessasi. Fokusoi hengitykseesi ja hyviin ajatuksiin. Hallitse aikaasi karsimalla turhat pois ja keskittymällä olennaiseen.

Stressinhallinta on taito, jota voi ja kannattaa opetella. Harvaa meistä on kasvatettu jo lapsena tietoiseen mielenhallintaan ja opetettu kovinkaan monipuolisia stressinhallintakeinoja. Priorisoi oma hyvinvointisi korkealle tavoitelistallasi, ja järjestä aikaa stressinhallintakeinojen harjoittelulle.

Todennäköisesti työ vie suuren osan hereilläoloajastasi. Arvojen kirkastaminen auttaa sinua löytämään työn, jossa nautit olostasi ja jossa koet oman panoksesi merkitykselliseksi. Jos et tiedä, mitä haluat, sinun on vaikeaa kieltäytyä mistään. Jos teet työtä, joka stressaa sinua, valitse paremmin. Aina voit vaihtaa työtä, tiimiä, työpaikkaa tai alaa. Aina. Missä tahansa elämäntilanteessa. Itsestään ei pidä tehdä rahan ja rutiinien orjaa. Aina löytyy vaihtoehto sinullekin tästä miljardien ihmisten maapallolta, joka on yhä enemmän toisiinsa yhteydessä netin kautta. 

Jos etätyö stressaa, lue parhaat vinkit jaksamiseen etätöissä kotona.

Etätöiden lisäksi myös kotityöt voivat aiheuttaa stressiä ja olla seksin tai seksittömyyden ohella niitä suurimpia riidanaiheita parisuhteessa. Kotitöiden fanaattinen tekeminen voi olla lisäksi selkeä stressioire (henkilön kehittämä “paras” stressinhallintakeino itselleen on puunata pintoja lakkaamatta), mutta kotitöistä voi ottaa itselleen myös yhden arkisen stressinhallintakeinon ilman ylimääräistä draamaa ja fanaattisuutta. 

Tehokas stressinhallinta tavaksi: Mindfulness, meditaatio, tantra, itsehypnoosi ja hypnoterapia

Olet varmasti kuullut ja lukenut mindfulnessista, mutta kuinka tietoisesti olet panostanut näihin uusimpiin tai oikeastaan kaikista perinteisimpiin, ikiaikaisiin stressinhallintakeinoihin? Mindfulness-termi löi itsensä läpi markkinoilla, mutta loppujen lopuksi mielenhallinnan ja siis myös stressinhallinnan keinot ovat olleet käytettävissämme aina.

Meditaatio, tantra, hypnoosi (itsehypnoosi ja hypnoterapia) ovat kaikki väyliä parempaan resilienssiin ja stressinhallintaan.

Aina ei tarvitse keksiä uusia hienoja termejä kuvaamaan sitä ikiaikaista yhteyttä itseemme, joka meille kaikille on tuttu – vaikka olisimmekin sen luulleet kadottaneemme hektisen some- ja digi-aikakauden sykkeeseen.

Joskus taas emme ole lainkaan opetelleet näitä hyviä stressinhallintamenetelmiä luonnollisesti lapsuudessamme ja siksi moni länsimainen ihminen kärsii jatkuvasta stressistä, vaikka heidän tarvitsisi vain hieman aktiivisemmin ja määrätietoisemmin harjoitella hyväksi havaittuja, testattuja stressinhallintamenetelmiä, jotka ovat toimineet kautta aikain. Ja toimivat yhä tässä modernissa maailmassa, koska eihän meidän biologiamme ole tässä samassa tahdissa kehittynyt kuin mitä tekniikka voisi meiltä odottaa.

Stressinhallinta- ja resilienssi-valmennus -terapia: Hypnoterapeutti, NLP Coach Kati Niemi

Tänään lempeästi haastankin sinua jälleen hieman:

Kun todella et halua enää kärsiä stressistä vaan haluat nauttia aidosti vapaasta elämästä, niin näiden blogivinkkien pelkän läpilukemisen sijaan: mitä stressinhallintamenetelmiä aiot opetella seuraavaksi?

Oikeasti? 🙂

Varaa sinulle sopiva sparrausaika nyt helposti täällä.

Nautinnolliseen elämän sinua rakkaudella voimaannuttaen,
stressinhallintavalmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer-valmentaja
[email protected]

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.