”Älä koskaan ikinä muutu, rakas!” Aikuisten oikeesti?

”Älä koskaan ikinä muutu, rakas!” Aikuisten oikeesti?

”Rakas, älä muutu” on pyyntö, jonka moni umpirakastunut erehtyy esittämään vähintäänkin hiljaisesti omassa mielessään. Egotripin laulun sanat ”hei älä koskaan ikinä muutu, pysy aina tuollaisena kuin nyt oot” koskettavat varsinkin, jos biisiä kuuntelee rakastaan katsellessaan.

Silloin rakastuneen mieli saattaa alkaa pyörittelemään, pysyyköhän meidän niin hyvä parisuhde aina näin hyvänä ja entä jos ei pysykään – miten hetkellisistä aallonpohjista selvitään yhdessä? Miten esimerkiksi siitä selviää, jos seksi ei jostain syystä enää sujukaan? Tai jos puolisosta tulee jotenkin ihan erilainen kuin tavatessamme, jopa täysin kummallinen?

Parisuhdeongelma - Parisuhdekriisi
Entä jos parisuhde muuttuu niin, että seksikin loppuu? LUE ARTIKKELI TÄÄLTÄ

Tässä artikkelissa käydään läpi parisuhteen osapuolten muutosta ja miksi siihen kannattaa suhtautua sallivasti nimenomaan siksi, että myös parisuhde muuttuisi entistä paremmaksi ja runsaammaksi.

Tässä annetaan myös vinkkejä siihen, miten käydä keskustelua puolisonsa kanssa tarpeellisesta muutoksesta. Entä mitä tehdä, jos puoliso ei vaan ymmärrä ja hyväksy muutosta?

Rakas, älä muutu!

Kun rakkaan kainalossa on niin ihanaa olla ja toista rakastaa hurjan paljon, ei tuon rakkaudentäyteisen hetken haluaisi muuttuvan ikinä. Ja kun rakastaa puolisoaan niin paljon juuri tuollaisena kuin hän on, niin hänhän ei saa muuttua, koska se olisi siis jollain tavalla pois siitä ihanasta, mitä me nyt jaamme.

Muutos olisi riski rakkaudelle. Vai onko?

Vapaa rakkaus: Rakkautta ei voi omistaa

”Rakas, älä muutu” on melkoinen vaatimus kenellekään.

Jotkut saattavat tylyttää puolisoaan siitä, miten hän on muuttunut eikä ole enää ollenkaan sellainen kuin aikoinaan tavatessa. Vuosien vierähtäminen näkyy varmasti ainakin fyysisessä olemuksessa. Jo sitä monien on vaikea hyväksyä sekä itsensä että puolisonsa kohdalla.

Jos fyysisen muuttumisen vielä kestäisikin, niin puolison luonteen tai elämäntapojen muuttuminen voi tuntua vielä vaikeammalta hyväksyä. Se voi tuntua jopa epäreilulta itseä kohtaan sellaisissakin muutoksissa, jotka oikeastaan eivät vaikuta suoraan parisuhteen sisältöön.

Runsas elämä

Muuttuuko arvostuksesi puolisoasi kohtaan ulkoisten tekijöiden muuttuessa?

Jotkut saattavat sitoa arvostuksensa puolisoaan kohtaan esimerkiksi tämän koulutukseen tai ammattiin, jotka herättävät itsessä ja ulkopuolisissa kenties ihailua.

Hyvä deitti-ilmoitus
Vaikuttavatko ammatti ja harrastukset puolison valintaan? – LUE ARTIKKELI TÄÄLTÄ

Jos puoliso irtisanotaan, se on monen helpompi kestää hetkellisesti, mutta entä jos puoliso ei haluakaan enää palata töihin hetkelliseksi aiotun työttömyyden jälkeen? Tai jos puoliso päättää irtisanoutua arvostetusta työpaikastaan ihan vaan omasta vapaasta tahdostaan ja heittäytyy ”tyhjän päälle”? Joillekin tämä voi olla isonkin parisuhdekriisin paikka, vaikka taloudellista kriisiä ei tuosta aiheutuisikaan. Henkinen kriisi voi olla suurempi.

Monet ihastuvat puolisoonsa tämän mielenkiintoisen elämäntyylin myötävaikutuksella tai esimerkiksi siksi, kun molemmilla on samankaltaisia harrastuksia ja mielenkiinnon kohteita. Entä kun sama aktiviteetin taso tai suunta muuttuu? Muuttuuko silloin rakkautemme ja parisuhteemme?

Tästä artikkelista voit lukea, vaikuttavatko puolison koulutus, ammatti ja harrastukset parisuhteen syntyyn.

Rakas, me molemmat muutumme. Ja hyvä parisuhde muuttuu meidän mukana.

Vaikka aamupuurorutiinin muuttumattomus voi olla hyödyllinen juttu arkiaskareiden vauhdittajana, niin eikö parisuhteen puutuminen useimmiten juonna juurensa nimenomaan kädenlämpöisestä muuttumattomuudesta? Eikö muutos ole oikeastaan siis oikein virkistävä juttu nimenomaan onnellisen parisuhteen luomisessa?

Parempi parisuhde yhdessä eteenpäin

Muutosta itsessä ja puolisossa ei kannata pelätä, vaan vaalia. Elämä on luonteeltaan muuttuvaista – siis elävää eli keskeneräistä. Me itse olimme keskeneräisiä silloin, kun puolisomme tapasimme, ja olemme keskeneräisiä nyt, kun tulevaisuuden askeliamme harkitsemme.

Parisuhdetta ei voi lukita menneisyyden tilannekatsaukseen. Parisuhdetta ei kannata lukita myöskään fiksattuun tulevaisuuden unelmaan, jonka molemmat aikoinaan jakoivat.

Parisuhde menneisyys

Me itse ja myös meidän unelmamme muuttuvat väistämättä uusien kokemustemme myötä ja elämänviisautemme karttuessa. Kuinka vahvaksi edes voisi tulla ihmisten välinen suhde, jos tuon vapaan, tyhjän tilan kuvittelee olevan pysyvää, vaikka molemmat ovat jatkuvassa liikkeessä muuttuen läpi elämän?

Onnellista parisuhdetta luodaan jokaisen muutoksen myötä. Jokainen muutos on siis mahdollisuus entistä parempaan parisuhteeseen.

Rakas, miksi muutuit? Mitä tehdä, kun puoliso ihmettelee muutostasi.

Vaikka muutos tapahtuu usein hitaasti ajatus, tunne ja kokemus kerrallaan, muutos saattaa tuntua kertarysäykseltä ulkopuolisen silmin katsottuna. Jos parisuhteessa jakaa ajatuksensa, tunteensa ja kokemuksensa puolisonsa kanssa, rakas ymmärtää muutoksesi hyvyyden helpommin. Rakentava keskustelu parisuhteessa auttaa pelon lieventämiseen.

Vaikka kumppanisi syyttelisi sinua siitä, että olet muuttunut ehkäpä ”totaalisen toisenlaiseksi” kuin aikoinaan olit tai jopa ”täysin vääränlaiseksi”, niin mieti hetki, mistä moinen syytös kumpuaa. Pysähdy itsesi rinnalle ja tunnustele:

  • Oletteko muistaneet keskustella sekä sinun että puolisosi ajatuksista ja tunteista viime aikoina riittävästi?
  • Mikä arvokas viesti puolisosi sanoissa voisi olla sinulle?
  • Onko muutoksesi arvojesi mukainen ja positiivinen sinulle itsellesi?
  • Miten muutoksesi vaikuttaa parisuhteenne konkreettisesti?
  • Miten voisit parhaiten kuvailla puolisollesi muutoksesi syntyvoimaa?
  • Onko puolisosi mainitsema muuttumisesi esimerkiksi turhanpäiväisten kiireidesi tuoma taakka parisuhteellenne ja siksi puolisosi kipuilee muutoksesi kanssa?

”Rakas, minulle tämä muutos on tärkeä, koska…”

Jos taas tunnet muutoksesi vieneen sinua juurikin oikeaan suuntaan, keskustele puolisosi kanssa tuosta toiveestasi, tavoitteestasi, unelmastasi. Kuvaile hänelle muutoksesi hyviä puolia, sillä muutoksesihan on hiljalleen kuljettanut sinut sitä kohti, mitä kaipaat.

Kaipaus kertoo muutoksen tarpeesta, ja aidosti kaipaamasi asiat ovat aina arvokkaita.

Puolisosi ymmärtää kyllä, kun avaat itseäsi.

Jos et uskaltaisi avata itseäsi, miten voisit odottaa vastalahjaksi hyväksyvää rakkautta aitoa itseäsi kohtaan?

”Rakas, ymmärrän, että olet eri mieltä tästä muutoksesta, joka on minulle tärkeä.”

miten hyvä parisuhde muuttuu paremmaksi

Parisuhteessa tulee erimielisyyksiä. Puolisot saavat olla eri mieltä asioista. Kummankaan ei tarvitse luopua omista unelmistaan ja tavoitteistaan vain siksi, että puoliso ei niitä ymmärrä tai hyväksy.

Parisuhde ei ole tasapainoinen, jos toinen asettuu yläpuolelle ja toinen alistuu. Hyvä parisuhde on tasapainoinen, kun molemmat puolisot saavat ja uskaltavat olla suhteessa läsnä. He eivät voi olla läsnä aidosti ja avoimesti, jos he peittelevät itseään, unelmiaan ja tavoitteitaan.

Kun haluat onnellisen parisuhteen, liika kiltteys kannattaa karistaa harteiltaan jo ennen kuin lähtee nöyristelyn polulle. Jos olet liian kiltti tai pyrit pelkällä positiivisella puheella ja tahdonvoimalla parantamaan parisuhdettasi, lue esimerkiksi nämä artikkelit:

Rakas, herää jo!

Jos rakentavista keskusteluista huolimatta puolisosi ei silti tunnista kaipaamasi muutoksen tarvetta, ja vieläpä sanoittaa suuttumuksensa sinua satuttavasti, voit kokeilla vakavampia keskusteluja tai huumoria. Erilaiset ihmiset tarvitsevat erilaista herättäjää oivaltaakseen sen, että he eivät voi määräillä muita.

Jos puolisosi saattaisi kestää Rakkauden (r)evoluuton lempeännapakkaa herättelyä, voit vinkata hänelle myös Rakkauden (r)evoluution blogiartikkeleista tai esimerkiksi näistä YouTube-vinkkivideoista:

Tässä myös eräs video siitä, miten parantaa hyvinvointia parisuhteessa monenlaisten muutosten keskellä:

Rakkauden (r)evoluution artikkelit ja videot sekä tietysti suuren suosion saavuttanut Rakkauden (r)evoluutio-kirja avartavat varmasti myös puolisosi maailmankuvaa parisuhteenne viestinnän parantamistarpeesta. Tärkeintä on, että löydätte jonkin keinon löytää edes alustavan yhteyden välillänne aitoon kohtaamiseen ja keskusteluun siitä muutoksesta, joka kaihertaa mieltä.

Rakas, muutostahan on arki täynnä!

Arki on muutoksia täynnä. Sitä ei vaan huomaa ennen kuin muutos on vienyt tarpeeksi sivuraiteille siltä alunperin tavoitellulta reitiltä. Monelle meistä tavoiteltu elämänpolku sisältää myös sen hyvän parisuhteen, jolloin poikkeaminen suunnitellulta reitiltä ja parisuhteen pienikin suunnan muutos voi pelottaa.

Jos arjen vauhdikkuus välillä väsyttääkin, niin myös asioiden pitäminen muuttumattomina kuluttaa energiaa. Elämän luonne on virtaava, ja paikallaan pysyessämme energia sisällämme seisahtuu. Ummehdumme niille sijoillemme. Muutos on siis tarpeellista ja hyvää. Olennaista on oivaltaa, mihin suuntaan muutoksen haluaa vievän arjen keskelläkin, sekä keskustella muutoksen tarpeestaan avoimesti rakastavan puolison kanssa.

Mitä kuiva parisuhde himoaa?

Moni miettii, miten parantaa hyvinvointiaan itsensäkehittämisen avulla
Himoa vain pettämiseen?
Lue silloin tämä postaus.

Kun iän myötä muutumme joka tapauksessa, suhteemme toisiimme hakee uutta uomaansa. Joskus vuosikymmenien uurtama uoma on jo kovaksi kuivettunut. Vanhojen rutiinien laitamilla puhjennut uusi kasvu on jäänyt hoitamatta, ehkä kokonaan huomaamatta. Orastavat ilonaiheet on ohitettu, sillä energia on mennyt vanhojen voimavarojen vahvistamiseen, ja rakkauden ensiaskeleiden ottamiseen uudelleen ja uudelleen niin monta kertaa, että paikallaan polkeminen on kaivanut kuopan kumppanusten alle.

Ruuhkavuosirutiinit rytmittävät kiireistä arkea. Kun moottoritie on kuuma ja kutsuva, kuten urapolku usein on, paahtamiseen puhallettu energia vie happea yhteen hiileen puhaltamiselta parisuhteen suvantovaiheissa. Jos puolisoiden väliltä puuttuu sekä henkistä happea että fyysistä liikkumavaraa arkiaskareiden välimaastossa, mistä löytyy kasvuvaraa parisuhteen parantamiseksi? Jos kädet, silmät ja korvat ovat täynnä vanhaa kaunaa tai pölyyntynyttä intohimoa, pieni putsausoperaatio on paikallaan ennen kuin uusi voi tulla edes kylään käväisemään, saati asettumaan taloksi.

Jos yksilöiden kasvutila on käynyt ahtaaksi ja samoissa neliöissä pyrkii parantamaan parisuhdettaan, tehtävä voi tuntua mahdottomalta yhtälöltä. Kuten ummehtuneilla ullakoilla on tapana kerätä rojuja, myös tyhjällä tilalla on tapana täyttyä. Jos kuulet puhuvasi kiireestä tai pakkopuuhista, tiedät, mistä minäkin tässä puhun. Ja kuten minäkin, myös sinä tiedät, että tilaa on tehtävä uudelle, jos huomisen ei halua kertaavan eilistä.

Kuiva parisuhde siis oikein himoitsee Muutosta! Runsasta ja vuolasta, äyräiden yli vuotavaa Muutosta! Kun siis nimenomaan kaipaat onnellista, eläväistä parisuhdetta eli muutosta, miksi enää pelkäät sitä?

Älä koskaan ikinä muutu? Vai saisiko parisuhde ainakin muuttua piirun paremmaksi?

Jos kaipaat uutta kipinää parisuhteeseen, päätä ensin, oletko aivan varma toiveestasi? Jos olet, anna mennä!

"Älä koskaan ikinä muutu"?

Rakkauden (r)evoluutio-kirja kannustaa parisuhteen pysyvään, perustavanlaatuiseen parantamiseen eikä vain pikkuiseen pintasivelyyn, joka unohtuu jo ennen aamua kuin yhden yön juttu. Jos pettämisen polulle lähteminen on muutos, jota harkitset nyt, lue ensin Pettäminen -blogikategorian kirjoitukset.

Kirjasta on apua myös, jos vielä painit puolisosi kanssa tai omassa piinapenkissäsi ’erota vai ei’-välimaastossa. Täältä voit tilata kirjan Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

”Älä koskaan ikinä muutu” VAI ”Muutu jo vihdoin paremmaksi!”

Haluatko tosiaan vielä hokea puolisollesikin ”Älä koskaan ikinä muutu”? Fiilistellä toki saa, ja rakkaushempeilyissään voi kuunnella tietty iki-ihanaa Egotrippiä: Egotrippi – Älä koskaan ikinä (lyrics)

Itse olen varsinainen lyrics lover, joten linkkasin nimenomaan tuon tubevideon, josta varmasti saat luettua myös nuo mainiot sanat, jos et ole aiemmin pysähtynyt kuuntelemaan niiden nerokkuutta ehkäpä teidänkin parisuhteen suunnan kannalta 🙂

Kun tositavoitteenasi on parantaa parisuhdettanne eli muuttaa sitä, tässä on pääpointit pohdittavaksesi näppäränä 10 vinkin listana: 10 vinkkiä, miten hyvä parisuhde muuttuu paremmaksi NYT!

"Älä koskaan ikinä muutu, rakas!" Hyvä parisuhde muutoksessa

Opettele rakastamaan Muutosta vaatimatta vastapalvelusta.

Se mihin fokusoit, kasvaa mielessäsi. Mitä monipuolisemmilla aisteillasi ja konkreettisemmilla toimillasi keskityt toiveesi toteuttamiseen, sitä varmemmin ja nopeammin se kasvaa mielessäsi. Ja lopulta oman mielesi sopukoista ulkomaailman konkretiaan asti kasvanut toiveesi on totta.

Mutta muista, että kätesi voivat tarttua vain siihen, minkä näet, kuulet ja tunnet. Etsi siis sisältäsi se siemen, joka odottaa huomiotasi juuri tälläkin hetkellä. Anna sen kasvaa juuri niin kuin sen on tarkoitus tulla esiin. Kun annat sen näyttäytyä, kutsu se lähemmäs. Tunnustele ja vaali sitä. Kun se on kasvanut, voit antaa sille haluamasi nimen. Ehkä sen nimi on Muutos. Rakasta sitä. Hoida ja vaali Muutosta, niin se rakastaa sinua runsain mitoin takaisin.

Opettele rakastamaan Muutosta vaatimatta vastapalvelusta. Silloin sinun on yhä helpompi rakastaa myös itseäsi ja puolisoasi. Muutoksen rakastaminen on siis ensimmäinen askel omaan hyvinvointiin ja parempaan parisuhteeseen.

Mietitkö vielä, mikä tai pikemminkin kuka on se tärkein tekijä siihen parempaan parisuhteeseesi? 🙂

Lue lisäinspiraatiota täältä!

Tilaa Rakkauden (r)evoluutio -kirja nyt omaksesi!

Erota vai ei – kas, siinä pulma! Rakkauden (r)evoluutio -kirja keskittyy tuon pulman ratkaisuun eli parisuhteen elinkaaren tärkeimpään päätöksentekoon ja sen toteuttamiseen onnistuneesti ja onnellisesti. Olipa päätöksenä se parisuhteen parantaminen tai onnellinen ero.
TILAA KIRJA HELPOSTI TÄÄLTÄ!

"Älä koskaan ikinä muutu, rakas!" Hyvä parisuhde muutoksessa