Avioerohakemus netissä helposti ilman juristia - Avioerohakemuksen täyttäminen ja erohakemuksen jättäminen on helppoa, nopeaa ja halpaa

Avioerohakemus helposti ja nopeasti (myös ilman puolisoa)

Laita hyvä kiertoon!

Vaikka eron harkinta veisi voimia, niin onneksi varsinainen avioeron hakeminen on helppoa, nopeaa ja halpaa. Tässä artikkelissa on kirjoitettu auki avioerohakemus-prosessi kokonaisuudessaan.

Eroaminen on vaivatonta ainakin “paperitöiden” osalta. Tässä avioerohakemusta käsittelevässä artikkelissa käydään läpi avioerohakemuksen täyttäminen askel askeleelta, avioerohakemuksen käsittelyajat sekä muut olennaiset seikat avioerohakemukseen liittyen alusta loppuun siihen asti, kunnes avioero on selvä ja sinä olet vihdoin vapaa nauttimaan omannäköisestä elämästäsi!

Kun haluat helpottaa eron eri vaiheita käytännössä, olet lämpimästi tervetullut Vapaaksi!-verkkovalmennukseeni, jossa jaan selkeässä paketissa kaikki konkreettiset vinkkini (ja muidenkin ihmisten kantapään kautta koetut oivallukset) sinulle, jotta edes sinä välttyisit pahimmilta hetkiltä.

Jos olet kuitenkin vielä epävarma siitä, haluatko ylipäätään laittaa avioeropapereita vetämään, kirkasta ajatuksesi ja parisuhteesi tulevaisuus suositussa Parempi parisuhde vai erinomainen ero? -verkkovalmennuksessa tai henkilökohtaisessa hypnoterapia- ja NLP-valmennuksessani (hypnoterapia = hypnoosi + terapeuttiset ja valmennukselliset menetelmät).

Avioerohakemus - Usein kysytyt kysymykset

Kun haluat helpottaa avioeropohdintaan liittyvää tuskaasi, anna tämän artikkelin auttaa poistamaan turhan raskaat ennakkoluulosi liittyen avioerohakemuksen jättämiseen ja lopullisen avioeron saamiseen.

Tässä artikkelissa keskitytään avioeron hakemiseen. Artikkelin luettuasi oivallat, että eroamisessa ei ole vaikeaa ainakaan avioeron faktinen hakeminen, vaan ennemminkin henkinen puoli ennen tuota h-hetkeä. Artikkelissa tuodaan esille myös eräs asia, jonka moni eronnut on kokenut ikävimpänä käräjäoikeuden toiminnassa koko avioerohakemus-prosessin aikana. Arvaatko jo, mikä se voisi olla?

Avioerohakemus: Miten haetaan avioeroa käräjäoikeudesta

Surusta ja stressistä huolimatta avioerohakemuksen täyttäminen onnistuu kyllä

Todennäköisesti – jos olet kuten me muut avioerohakemusohjeita aikoinaan surffatessamme – sinua jännittää. Tai ehkäpä olet vihan vallassa? Todennäköisesti tunnet surua ainakin pintatunteidesi alla, jos et ole vielä tehnyt surutyötäsi ja antanut surun tulla esille.

Se on ihan ookoo.

Stressaantuneena ja unettoman yön jälkeen ei kannata kuitenkaan laittaa avioeropapereita vetämään. Jos tämä on tilanteesi, jarruttele vielä hetki, ja lue ensin ajatuksella läpi vaikkapa artikkelini stressin vaikutuksesta parisuhdeongelmiin ja vinkkini stressinhallintaan:

Avioerohakemuksen voi toki jättää käräjäoikeuteen, vaikka hoitavalle surulle ei olisi vielä tehnyt tilaa tunnemylläkässään, mutta akuutissa stressitilassa sitä ei yleensä kannata tehdä. Toki todella satuttavasta parisuhteesta kannattaa kuitenkin irtautua nopeasti ja laittaa avioerohakemuspaperit vetämään jo ennen kuin järjestää aikaa tietoiselle surutyölle, koska ensisijaista on irroittaa itsensä tilanteesta, joka satuttaa. Muutoin stressi kasvaa entisestään. Puolen vuoden harkinta-aikana ehtii tapahtua jo paljon myös surun hyväksymisessä ja käsittelyssä.

Vaikka tämä artikkeli keskittyykin avioerohakemukseen ja eron voimaantuloon liittyviin vaiheisiin, niin nyt ensialkuun kehotan sinua hengittämään rauhassa edes tämän artikkelin ajan. Juuri tätä lukiessasi sinulla ei ole kiire täyttää avioerohakemusta. Ehdit lähettää avioerohakemuksen tämän luettuasi kaikessa rauhassa. 

Anna siis hetki aikaa nyt itsellesi. Hyvä. Aloitetaan!

Avioerohakemus ilman juristia: Pystyykö avioerohakemuksen laatia itse vai tarvitseeko avioerohakemus-prosessiin lakimiestä?

Avioerohakemuksen täyttämiseen ei todellakaan tarvitse juristia.

Monet juristit ja sivustot myyvät avioerohakemuspalvelujaan netissä. Avioerohakemuksen täyttäminen ja jättäminen käräjäoikeuden kansliaan on kuitenkin sen verran yksinkertaista puuhaa, että toivon sinun käyttävän energiasi ja rahasi ihan muuhun – omasta hyvinvoinnistasi huolehtimiseen ja surutyön edistämiseen. 

Sinä et tarvitse avioerojuristia avioeron hakemiseen. Olet hakenut poliisilta passia ja ajokorttia – yhtä helposti haet myös avioeroa.

Toki eroamisessa voi tulla eteen muita vaiheita, joissa juristiltakin kannattaa ottaa apua vastaan. Konkreettisia vinkkejä eroamisen eri vaiheisiin saat Vapaaksi!-verkkovalmennuksesta.

Jos taas olet vielä epävarma eron suhteen, olet lämpimästi tervetullut mukaan selkeyttämään tahtotilasi ratkaisukeskeisemmin ja levollisemmin mielin Parempi parisuhde vai erinomainen ero?-verkkovalmennuksessa.

Edellyttääkö avioerohakemus selontekoa avioeron syistä ja syyllisistä?

Eräs Rakkauden (r)evoluutio-kirjaani haastattelema henkilö kertoi pelänneensä avioerohakemuksen täyttämistä niin, ettei ollut uskaltanut käydä netistä katsomassa, miten vaivattomasta asiasta on kyse. Avioeron hakeminen ei todellakaan edellytä sinun olevan avioeron syistä ja syyllisistä raportoiva runeberg. Avioerohakemuksia päivätyönään käsitteleviä viranomaisia kiinnostaa yksinkertaisesti vain eron lakisääteinen puoli.

Jos syyllisyyden tunteet, ahdistus tai epävarmuus kuitenkin kalvavat sinua itseäsi edelleen avioeropapereita allekirjoittaessasi, suosittelen sinua hakemaan tukea itsellesi suositusta Parempi parisuhde vai erinomainen ero? -verkkovalmennuksesta tai henkilökohtaisesta hypnoterapiasta ja NLP-valmennuksesta.

Tositarinoita eron aiheuttamista tunteista ja erosta selviämisestä voit lukea ratkaisukeskeisestä 374-sivuisesta Rakkauden (r)evoluutio-tietokirjasta.

Avioerohakemus-termit tutuiksi: Mitä tarkoittaa “avioeron 1. ja 2. vaihe”, “avioeron harkinta-aika” tai “lopullinen avioero”?

Avioerohakemus jätetään kahdessa osassa. Tästä avioeron hakemisen kaksiosaisuudesta johtuen puheissa kuuluvat termit “avioerohakemuksen 1. vaihe ja 2. vaihe”, “avioeron hakeminen ensimmäistä kertaa” ja niin kutsutun “lopullisen avioeron hakeminen”. Avioeron hakemisen ensimmäisen vaiheen ja lopullisen avioeron saamisen välissä olevaa aikaa kutsutaan harkinta-ajaksi, koska sen avulla puolisoille halutaan tarjota mahdollisuus harkita eroa vielä ennen kuin viranomaiset kuittaavat avioeron voimaantulon rekistereihin.

Tässä vielä yhteenveto avioerohakemus-käsitteistä:

  • Avioeron ensimmäinen (1.) vaihe alkaa, kun vähintään toinen puolisoista lähettää avioerohakemuksen jomman kumman puolison kotipaikan käräjäoikeuteen. Käytännössä avioeron 1. vaihetta kutsutaan myös avioeron harkinta-ajaksi.
  • Avioeron harkinta-aika alkaa, kun käräjäoikeus on vastaanottanut molempien jättämän yhteishakemuksen. Jos vain toinen puoliso hakee eroa, harkinta-aika alkaa siitä, kun käräjäoikeus on ilmoittanut avioeron vireilletulosta myös toiselle puolisolle.
  • Avioeron toinen (2.) vaihe alkaa, kun kuuden (6) kuukauden harkinta-aika on päättynyt ja vähintään toisen puolison on haettava avioeron vahvistamista jälleen uuden puolivuotisen (kuuden kuukauden) aikana.
  • Lopullinen avioero: Kun vähintään toinen puolisoista on hakenut käräjäoikeudelta avioeron vahvistamista avioeron toisen vaiheen aikana eli viimeistään vuoden (12 kuukauden) sisällä harkinta-ajan alkamisesta, käräjäoikeus vahvistaa avioeron “lopulliseksi”.

Ensimmäisen vaiheen avioerohakemus: Onko avioerohakemukseen saatava puolison suostumus vai voinko allekirjoittaa avioerohakemuksen yksin?

Avioerohakemus 1. vaihe

Avioliittoon pääsemiseksi kysellään mahdollisia avioliiton esteitä, mutta erotessa ei esteitä kysellä eikä syitä kaivella. Suomessa kukaan ei pakota sinua avioliittoon, eikä kukaan voi estää sinua eroamasta. Voit siis hakea avioeroa täysin ilman puolisosi suostumusta. Sinun ei tarvitse edes nähdä puolisoasi saadaksesi hänestä eron. Jos pelkäät fyysistä tai henkistä väkivaltaa, sinun ei tarvitse pelätä, että joutuisit kohtaamaan puolisosi esimerkiksi oikeuden edessä avioeron saamiseksi.

Avioliitto ja avioero ovat lakiteknisestä näkökulmasta katsottuna loppujen lopuksi vain paperilla tapahtuvia viranomaistoimituksia. Rakkaushuolet aiheuttavat päänvaivaa enemmän kuin viranomaislomakkeiden allekirjoittaminen.

Miten saada puolison suostumus avioerohakemukseen, jos haluaa, että avioerohakemus on molempien allekirjoittama?

Useimmat pyrkivät eroamaan sovussa ja haluavat säilyttää välit ex-puolisoonsa, minkä vuoksi eropäätöksen tehnyt henkilö usein pyytää puolisoaan myös allekirjoittamaan avioerohakemuksen. Se voi tuntua mukavammalta, kun puolisot ovat  edes ikään kuin samaa mieltä eron tarpeellisuudesta – vaikka vain paperilla.

Eräs Rakkauden (r)evoluution haastattelema henkilö kertoi avioerohakemuksen jättämisestä näin:

”Allekirjoitin netistä tulostamani avioerohakemuslomakkeen eräänä perjantaina. Viikonlopun ajan odotin, että myös puolisoni allekirjoittaisi sen, mutta hän kritisoi: ’Mikä ihmeen kiire sinulla nyt oikein on?!’ Minä puolestani koin hänen vain yrittävän edelleen pelata aikaa, joka ei mitään muuttaisi. Halusin saada harkinta-ajan juoksemaan, ja jos meidän parisuhteemme tilassa tapahtuisikin ihmeitä tuona aikana, niin mikäpäs sitä estäisi olemaan jättämättä sitä toisen vaiheen lopullista hakemusta sitten puolen vuoden päästä! Maanantaiaamuna pyysin puolisoltani uudelleen, josko hänkin nyt voisi allekirjoittaa lomakkeen omalta osaltaan. Eihän se kiva viikon aloitus ollut, mutta onneksi puolisoni allekirjoitti lomakkeen. Se tuntui paremmalta niin.”

Kati Niemi: Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Avioeron hakeminen yhdessä on vain tekninen muodollisuus eikä millään muotoa siis pakollista eikä tarpeellista. Tärkeintä on tunnistaa itse eron tarpeellisuus, sillä eropäätöksen teko on se varsinainen h-hetki, johon kannattaa satsata aikaa ja energiaa. Eropäätöksen jälkeinen prosessi sujuu kyllä sitten omalla painollaan hyvinkin helposti ja nopeasti – ainakin teknisesti ottaen. Monet kokevat eron hakemisen olevan vaikeaa ja hidasta nimenomaan tunnepuolella. Avioeron henkistä työstämistä käsitellään Rakkauden (r)evoluution Erota vai ei?- ja Eron jälkeen -blogikategorioissa, varsinaisen eropäätöksentekokirjan lisäksi.

Minne avioerohakemus jätetään? Voiko avioeroa hakea netissä? Miten sähköinen avioerohakemus lähetetään?

Helpoiten jätät sähköisen avioerohakemuksen Suomi.fi-palvelussa (ns. Viestit-osiossa). Tunnistaudu siellä pankkitunnuksillasi samaan tapaan kuin muitakin viranomaislomakkeita lähettäessäsi. Vaihtoehtoisesti voit printata avioerohakemuslomakkeen PDF-tiedostona oikeus.fi-sivustolta ja lähettää tai viedä sen jomman kumman puolison kotipaikan (kotikunnan) käräjäoikeuteen.

Avioeron saa vireille lähettämällä tuon netistä tulostamansa yhden ainokaisen A4-sivun käräjäoikeuden kansliaan kirjeellä, sähköpostilla tai jopa perinteisemmin faksilla. Sen voi myös viedä itse fyysisesti paikan päälle käräjäoikeuden kanslian vastaanottovirkailijalle.

Avioerohakemuslomakkeeseen täytetään vain puolisoiden perushenkilötiedot ja laitetaan rasti ruutuun ”haen/haemme avioeroa” -tyyppisesti. Avioerolomakkeella ei kysytä avioeron syistä, sillä Suomessa vuodesta 1988 alkaen eroa ei ole tarvinnut perustella mitenkään. Et siis joudu selittelemään kenellekään, miksi haet eroa yksin tai puolisosi kanssa.

Pitääkö avioeron syyt mainita avioerohakemuksessa? Tuleeko esimerkiksi pettämiseni esiin avioeroa haettaessa?

Avioerossa ei haeta syyllistä, eivätkä kummankaan puolison “synnit” ja huonot puolet tule ilmi avioeroa haettaessa. Jos esimerkiksi petit puolisoasi, sitä ei pengota viranomaisten toimesta eikä kukaan tule sinua syyttelemään. 

Pettämiseen liittyen suosittelen sinulle, että luet Pettäminen-blogikategorian suosittuja artikkeleita ja sen rinnalla ratkaisukeskeisen, teemaa laajasti 374 sivun verran käsittelevän Rakkauden (r)evoluutio -kirjan. Kirjassa on oma lukunsakin juuri pettämisen liittyen: Pihtarit, painostajat, toiset naiset ja kolmannet pyörät

Olipa avioliiton aikana tai sen loppusuoralla tapahtunut mitä tahansa, niin ainakaan sitä ei tarvitse jännittää, että käräjäoikeudesta kukaan soittelisi perään. Koko avioeron hakeminen ja vireilletulo hoituu siis äärimmäisen näppärästi ”rasti ruutuun ja nimi alle” -tyylillä ilman minkään sortin selittelyjä.

Vaikea parisuhde

Kukaan ei estä sinua saamasta avioeroa, vaikka olisit ollut maailman huonoin aviopuoliso

Käräjäoikeuden kansliassa avioerohakemus tallennetaan järjestelmään, josta lähetetään molemmille puolisoille perusmuotoinen lyhyt kirje siitä, että avioero on vireillä ja kuuden kuukauden harkinta-aika on alkanut.

Olipa avioerohakemus allekirjoitettu yksin tai yhdessä, käräjäoikeuden järjestelmästä postitetaan parin päivän sisällä hakemuksen saapumisesta molemmille puolisoille tiedoksianto asiasta. Jos siis hait avioeroa vain omalla allekirjoituksellasi ja ehkäpä täysin puolisosi tietämättäkin, tässä vaiheessa hänkin saa tiedon asiasta.

Tässä samaisessa tiedoksiannossa myös muistutetaan puolisoita siitä, että vähintään toisen tulee muistaa täyttää myös toinen, samankaltainen lyhyt lomake puolen vuoden päästä avioeron vahvistamiseksi. Jos lähetit ensimmäisen erohakemuksen itseksesi, voit lähettää myös tämän toisen vahvistuslomakkeen (6 kuukauden päästä) vain omalla allekirjoituksellasi varustettuna. Ja vaikka hait eroa yksin ensin, voit silti pyytää puolisosi allekirjoituksen tähän vahvistuslomakkeeseen, jos se tuntuu sinusta silloin mukavammalta.

Et tarvitse puolisosi allekirjoitusta toiseenkaan lomakkeeseen

Molemmissa vaiheissa siis riittää, että lomakkeessa on edes toisen puolison nimi riippumatta siitä, kumpi haki eroa alunperin ensimmäisellä lomakkeella

Vaikka olisitte siis molemmat allekirjoittaneet ensimmäisen hakulomakkeen, et tarvitse puolisosi allekirjoitusta toiseen lomakkeeseen. 

Vastaavasti siitä huolimatta, että itse lähetit ensimmäisen erohakemuslomakkeen omalla puumerkilläsi varustettuna ilman puolisosi ‘suostumusta’ tai edes tietoa ja tulisit katumapäälle tai haluaisit odottaa lopullisen eron hakemista, puolisosi voi hakea eron vahvistusta ensimmäisen lomakkeen jälkeisen 6 kuukauden harkinta-ajan jälkeen.

Avioeroa voi siis hakea ilman puolisonsa suostumusta tai edes hänen tietoaan, mutta puolisokin saa tiedon asiasta heti avioeron vireille tulon yhteydessä. Puoliso ei voi estää avioeron saamista missään vaiheessa, vaikka hän ei suostuisi allekirjoittamaan yhtäkään paperia prosessiin missään vaiheessa.

Jotta avioeron saa, eli ero tulee virallisesti voimaan, tuon puolen vuoden harkinta-ajan jälkeen on postitettava samankaltainen lyhyt ja helppo lomake “Kyllä, vahvistan, että haluan eron”-tyyppisesti. Jos siis ensimmäisen erohakemuksen jätti suutuspäissään, ei hätää, avioero ei tule voimaan, ellei jompi kumpi lähetä myös tuota vahvistusilmoitusta samaan käräjäoikeuteen.

Avioeron harkinta-aika ja avioerohakemuksen toinen vaihe: Kuinka nopeasti avioeron voi saada?

Ensimmäisen erohakemuksen jättämisestä alkaa kuuden kuukauden harkinta-aika. Jos jätit avioerohakemuksen yksin, harkinta-aika alkaa juosta siitä päivästä, kun puolisosi sai asiasta tiedoksiannon käräjäoikeuden järjestelmästä. Käytännössä tässä ei ole kuin parin päivän ero.

Lue täältä tarkemmin avioeron harkinta-ajasta: AVIOERON HARKINTA-AIKA: Kysymyksiä ja vastauksia

Vahvistushakemuksen jättämiseen on jälleen aikaa kuusi kuukautta, eli vahvistushakemus tulee lähettää viimeistään vuoden sisällä ensimmäisen erolomakkeen jättämisestä. Muutoin homma raukeaa ja on aloitettava alusta – jos ero tulee jälleen ajankohtaiseksi.

Avioeron saaminen kestää siis minimissään kuusi kuukautta, jos avierohakemuksen 2. vaiheen lomakkeen lähettää heti harkinta-ajan päätyttyä. Jos puolestaan avioeron 1. vaiheen lomakkeen jättämisen jälkeen viivyttelee yli vuoden verran, avioerohakemus raukeaa ja se on aloitettava uudelleen alusta, jos yhä haluaa erota.

Jotta avioeron saa, eli ero tulee virallisesti voimaan, tuon puolen vuoden harkinta-ajan jälkeen on postitettava samankaltainen lyhyt ja helppo lomake “Kyllä, vahvistan, että haluan eron”-tyyppisesti. Jos siis ensimmäisen erohakemuksen jätti suutuspäissään, ei hätää, avioero ei tule voimaan, ellei jompi kumpi lähetä myös tuota vahvistusilmoitusta samaan käräjäoikeuteen.

Kuinka kauan kestää avioerohakemuksen käsittely käräjäoikeudessa?

Suomessa käräjäoikeus toimii tehokkaasti ainakin avioerohakemus-prosessin osalta. Avioerohakemuksen käsittely käräjäoikeudessa ei kestä kuin pari päivää alkuvaiheessa (avioeron vireille tulon tallentaminen järjestelmään ja tiedoksiannon postitus molemmille puolisoille) sekä pari päivää loppuvaiheessa, jos ainakin toinen puolisoista muistaa lähettää lopullisen avioeron hakemisen ilmoituksensa käräjäoikeuden kansliaan. Avioeron saaminen kestää siis minimissään kuusi (6) kuukautta, mutta tuo aika on tarkoitettu puolisoiden pohdinnalle eikä niinkään viranomaisten vatuloinnille. Avioeron myöntäminen on siis viranomaistenkin näkökulmasta harvinaisen helppoa ja nopeaa, hyvinkin rutiininomaista ja automatisoitua toimintaa 🙂

Kun avioerohakemuksen 2. vaiheen lomake on saapunut käräjäoikeuden käsiteltäväksi, hetken päästä molemmat puolisot saavat postissa oman kirjeensä, jossa heidät todetaan eronneiksi. Sitten on avioeroprosessi paketissa lomakkeiden osalta!

Paljonko avioerohakemus maksaa? 

Moni maalailee eroamisen olevan kallista ja pelkää joutuvansa avioeron vuoksi puille paljaille. Tätä pelkäävät sekä miehet että naiset, niin vähävaraiset kuin hyvätuloisetkin. Koska tämä ylisuureksi kasvanut pelko on niin laajalle levinnyt ja monisyinen, tätäkin myyttiä murretaan yksityiskohtaisemmin Vapaaksi!-verkkovalmennuksessa.

Fakta kuitenkin on, että varsinaisen avioeron hakeminen on verrattaen halpaa. Avioerohakemuksen käsittelymaksu on yhteensä vain parisataa euroa ensimmäisen ja toisen vaiheen kahdesta lomakkeesta. Löydät ajantasaiset lomakehinnat käräjäoikeutesi hinnastosta netissä.

Vaikka taloudellisten erimielisyyksien sanotaan olevan yksi isoimmista syistä parisuhderiitoihin ja eroihin, empiria on osoittanut talousasioiden olevan myös isoimpia syitä siihen, miksi jotkut eivät eroa juridisesti, vaikka henkisesti ovatkin lyöneet hanskat tiskiin jo aikoja sitten. Suomalaisia avioeroja tutkineen Jouko Kiiskin väitöstutkimuksen mukaan avioeron jälkeiseen elämänvaiheeseen liittyy kuitenkin odotettua vähemmän huolia taloudellisesta toimeentulosta. Tästäkin puhutaan tarkemmin verkkovalmennuksissani, jossa muutenkin käydään myös tämä avioerohakemus-prosessi läpi myös mahdollisten ongelmakohtien tiimoilta.

Mitä jos kumpikaan puolisoista ei toimita 2. vaiheen avioerohakemusta?

Jos kumpikaan puolisoista ei muista postittaa tai sähköisesti hakea lopullista avioeroa, ensimmäinen lomake painuu unholaan eikä avioero ole siis enää vireillä. Jos siis kumpikaan ei hae lopullista eroa, homma raukeaa ja avioliitto jatkuu ainakin paperilla ja viranomaisten masiinoissa. Jos päädyitte eron sijaan parisuhteen parantamiseen, Hyvä parisuhde -blogikategoriasta saatte boostia pysyvästi parempaan parisuhteeseen.

Jos avioerohakemuksen rauettua myöhemmin – esimerkiksi parin vuoden päästä – päätyy jälleen eron kannalle ja hakee eroa, harkinta-aika alkaa jälleen alusta. Vaikka olisi lopultakin saanut tarpeekseen ja “sen viimeisen pisaran”, edellisestä hakuprosessista ei ole siis kuitenkaan mitään ‘hyötyä’ eron nopeuttajana, vaan jälleen on odotettava kuuden kuukauden harkinta-aika ennen kuin on lopultakin vapaa nauttimaan juuri omannäköisestä elämästä.

Jos kuitenkin puolisot ovat asuneet erillään keskeytyksettä vähintään viimeiset kaksi vuotta, eron voi saada samantien ilman harkinta-aikaa. Tavallaan siis asumusero katsotaan jo harkinta-ajaksi, jos puolisot niin tahtovat.

Mikä käräjäoikeuden toiminnassa on ikävää avioerohakemus-prosessissa?

Avioerohakemusprosessi on nopea ja vaivaton eikä käräjäoikeus esitä tungettelevia kysymyksiä eron syistä tai syyllisistä. Käräjäoikeuden juristit toimivat tehokkaasti ja kunnioittavasti. Onhan avioerohakemus-prosessi rutiininomaista ja pitkälti automatisoitua päivittäistä arkityötä kaikissa käräjäoikeuksissa.

Kuitenkin yhden asian monet eronneet ovat kokeneet hieman ikäväksi: lomakkeet itsessään ovat vakiomuotoisia eivätkä herätä tunteita (hyvä niin!), mutta lopullisen avioeron myöntämispäätöksessä kirjeessä käytetään sanamuotoa ”puolisot tuomitaan avioeroon”. Turhan moni eroa pohtiva kantaa jo tarpeeksi syyllisyyttä eropäätöksestään, jonka päälle eroon ”tuomitseminen” viranomaisten toimesta kuulostaa karulta. Kun pitkällisten eropohdintojen lisäksi vähintään puolen vuoden harkinta-aikakin on jo käytetty ja avioeron vahvistusta vielä kertaalleen pyydetään, niin miksi käräjäoikeuden on muotoiltava tuo yksilöille merkityksellinen kirje noin arvolatautuneella sanavalinnallai?

Kuuluuko sanavalinnassa vielä menneisyyden maailma vai mikä laki sanelee myös viranomaispäätöksen olevan ”tuomio”? Voisiko se olla vain ”päätös” tai ”tiedoksianto toimeenpanosta”? Ja jos ”tuomio”-sanaa on jostain syystä käytettävä esimerkiksi dokumentin otsikossa, jotta asiassa ei jäisi epäselvyyksiä, niin voisiko otsikon alla olevan lyhykäisen virkkeen muotoilla hitusen kevyemmin? Kuinka kovin kirjaimin avioero on ”tuomittava” teko?

Avioliitto ja avioero ovat toki lakisääteisiä termejä ja käräjäoikeuden juristien tehtävänä on noudattaa lakia, mutta voisiko tuossa eronneille lähetettävässä kirjeessä käyttää kuitenkin lievempää terminologiaa? Kaikki tietävät, miten luovia ammattitaitoisimmat juristit ovat sopimuslainsäädännöllisissä sanakoukeroissaan, joten nykyaikaisempaa kielenkäyttöä voisi harkita myös ”lopullisen avioeropäätöksen tuomitsemisessa”, vai mitä?

Apua avioeron hakemiseen toinen toisiltamme

Vertaistukea omaan eroosi saat Erota vai ei?- ja Eron jälkeen-blogikategorioista, sekä Rakkauden (r)evoluutio-kirjan lukuisista vertaiskertomuksista. Kun saat apua näistä artikkeleista ja kirjasta, toivon sinun laittavan hyvän kiertämään somessa, ja jos sinä tunnet jonkun käräjäoikeusjuristin tai oikeusministeriön viestintäporukasta, niin vinkkaa tästä artikkelista myös hänelle! 

Tai kenties sinä itse työskentelet käräjäoikeudessa? Voit tehdä mahtavan ja yksinkertaisesti toteutettavissa olevan aloitteen suomalaisen yhteiskunnan parantamiseksi tämän pieneltä muotoseikalta kuulostavan, mutta monelle erosuruaan työstävälle yksilölle tärkeän asian osalta. Tekisit minut ja monet muut avioerotuomioita postiluukuistaan odottelevat suomalaiset iloisiksi 🙂

Sinua saattaa kiinnostaa myös muut Erota vai ei?- ja Eron jälkeen-blogikategorian kirjoitukset, esimerkiksi nämä:

Vertaistukea avioeron hakemiseen ja eron jälkeiseen elämään

Jos jälkiviisaus on edes jollain mittarilla se paras viisaus, sitten varmaankin puolisoistaan eronneet ihmiset osaavat besserwisseröimättä kertoa jotain fiksua niin parisuhteissa vältettävistä kuin voimistettavistakin asioista – varsinkin, kun hommat eivät ole aina menneet ihan putkeen. Kun kaikkia virheitä ei itse ehdi tehdä yhden elämän aikana, kannattaa oppia muiden jo tekemistä virheistä niin parisuhteisiin ryhtymisessä, niissä sinnittelyssä kuin niistä irtautumisessa. Tositarinoita pahimmista mokista ja parhaimmista vinkeistä löydät Rakkauden (r)evoluutio-kirjasta.

Kun avioerohakemus on hoidettu ja ero selvä, olet vihdoin vapaa!

Onneksi olkoon! Saat unelmoida mistä ikinä vaan juuri sinä itse haluat. Sinun ei tarvitse elää kenenkään toisen elämää.

Sinä riität itsellesi.

Anna itsesi myös surra elämänmuutoksesi hetkellä ja huolehdi omasta hyvinvoinnistasi. Sitten oletkin vapaa etsimään myös parempaa seuraa mahtavilta deittimarkkinoilta!

Iloista sinkkuelämää ja onnellista tulevaa parisuhdetta sinulle! Uskon, että tuleva rakkaasi odottaa sinua jo vähintään yhtä paljon kuin sinäkin häntä, vaikka ette vielä ole edes tavanneet.

Voimia avioerohakemus-prosessiisi ja onnellista uutta elämänvaihetta sinulle!

Nauti elämästäsi!

Rakkaudella,
Coach Kati

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.