AVIOEROHAKEMUS: Avioeron hakeminen on helppoa, mutta mikä käräjäoikeuden toiminnassa on ikävää?

AVIOEROHAKEMUS: Avioeron hakeminen on helppoa, mutta mikä käräjäoikeuden toiminnassa on ikävää?

Tästä kattavasta artikkelista saat yksityiskohtaiset, ilmaiset ohjeet avioeron hakemiseen ilman lakimiestä. Avioeron pohtiminen saattaa satuttaa vuosien ajan. Vaikka eron harkinta veisikin voimia, niin onneksi sentään sen varsinaisen avioeron hakeminen on helppoa, nopeaa ja halpaa. Eroaminen on vaivatonta ainakin paperitöiden osalta ja avioeroprosessi hoituu myös ilman perinteisiä papereitakin, sillä avioeron hakeminen sähköisesti on nykyaikaa käräjilläkin. Lyhyet avioerohakemus-ohjeet löydät tästä toisesta artikkelista AVIOERO: Ohjeet avioeron hakemiseen ilman kalliita lakipalveluja.

Tämä artikkeli, jota luet nyt, käsittelee avioeron hakemista tuota edellä mainittua lyhyempää artikkelia kokonaisvaltaisemmin monelta kantilta, sillä monilla on huolia avioeron hakemiseen ihan konkreettisen avioerohakemuksen täyttämisenkin osalta.

Tässä artikkelissa on kirjoitettu auki koko avioerohakemus-prosessi. Tämän luettuasi todennäköisesti sinä et tarvitse lainkaan avioerojuristin palveluita avioeron hakemiseen.

Avioerohakemus ja syyllisyys erosta
Syyllisyys erosta ja anteeksianto eron jälkeen. LUE TÄÄLTÄ

Jos sinä itse kuitenkin satut olemaan juristi, vinkkaathan tämän artikkelin lopussa mainitsemastani asiasta käräjäoikeuden kavereillesi, niin ehkäpä avioerotabua saadaan murennettua tältäkin osin! Kiitos 🙂

Mistä tietää milloin kannattaa erota?
Jos et vielä ole varma, kannattaako erota vai ei, lue Erota vai ei-blogikategorian postauksia. Lue esimerkiksi täältä, mistä tietää milloin kannattaa erota.

Avioeron hakeminen: Koko avioerohakemus-prosessi askel askeleelta

Tässä avioerohakemusta käsittelevässä artikkelissa käydään läpi konkreettiset ja yksityiskohtaiset ohjeet avioeron hakemiseen. Avioerohakemus-prosessi käydään läpi alusta loppuun siihen asti, kunnes ero on selvä ja sinä olet vihdoin vapaa nauttimaan omannäköisestäsi elämästäsi.

Seksitön parisuhde - Pettäminen - Avoin suhde
Tämä Avioerohakemus-artikkeli kertoo, paljastuuko pettäminen avioerohakemuksen käsittelyn aikana. Lue lisää pettämisestä Pettäminen-blogikategoriasta ja esimerkiksi TÄSTÄ ARTIKKELISTA.

Tässä avioerohakemusta käsittelevässä kattavassa artikkelissa käydään läpi avioeron hakemista käytännössä seuraavien kysymysten kautta:

 • Kannattaako avioeroa hakea, vaikka oma surutyö on vielä kesken?
 • Miten avioeroa haetaan?
 • Tarvitseeko avioerohakemus-prosessiin lakimiestä?
 • Pystyykö avioerohakemuksen laatia itse?
 • Onko avioeroon saatava puolison suostumus vai voinko hakea avioeroa yksin ilman puolison suostumusta?
 • Miten saada puolison suostumus avioerohakemukseen?
 • Mistä tiedän, jos puolisoni on hakenut avioeroa salassa?
 • Minne ja miten avioerohakemus jätetään? Voiko avioeroa hakea sähköisesti netissä?
 • Kauanko avioerohakemuksen käsittely kestää?
 • Kuka käsittelee avioerohakemuksen?
 • Mikä on avioerohakemuksen 1. vaihe? Entä mitä tarkoittaa avioerohakemuksen 2. vaihe?
 • Joudunko kuultavaksi oikeuden eteen, jotta saan avioeron?
 • Joudunko selittämään jollekin viranomaiselle tai muulle taholle, miksi eroamme? Etsitäänkö avioerossa syyllistä tai syitä avioerolle?
 • Kun petin puolisoani, tuleeko se ilmi avioerohakemuksessa? Tai saanko tietää juristeilta, kenen kanssa puolisoni petti minua?
 • Voiko joku estää minua eroamasta?
 • Mitä eron harkinta-aika tarkoittaa?
 • Kauanko lopullisen avioeron saaminen kestää?
 • Kauanko avioerohakemus-prosessi kestää, jos olemme olleet asumuserossa jo pidempään?

Kun haluat helpottaa avioeropohdinnan tuskaasi edes yhdeltä osalta, niin tämä artikkeli auttaa poistamaan sinulta turhan raskaat ennakkoluulot varsinaisen avioerohakemuksen jättämiseen ja lopullisen avioeron saamiseen liittyen.

Tässä artikkelissa keskitytään varsinaisen avioeron hakemiseen. Artikkelin luettuasi oivallat, että eroamisessa ei ole vaikeaa ainakaan se avioeron faktinen hakeminen vaan enemmänkin se henkinen puoli ennen tuota h-hetkeä. Artikkelissa tuodaan esille myös eräs asia, jonka moni eronnut on kokenut ikävimpänä käräjäoikeuden toiminnassa koko avioerohakemus-prosessin aikana.

Arvaatko jo, mikä se voisi olla?

AVIOEROHAKEMUS: Avioeron hakeminen saa sattua. Surusta huolimatta avioerohakemuksen täyttäminen onnistuu kyllä.

Voimakas viha exää kohtaan
Voimakas viha exää kohtaan. LUE TÄÄLTÄ

Ennen kuin käydään avioerohakemuksen täyttämistä läpi, kevennä olotilaasi ensin edes hieman. Todennäköisesti – jos olet kuten me muut avioerohakemusohjeita aikoinaan surffatessamme – sinua hiukkasen jännittää. Ehkäpä olet vihan vallassa. Todennäköisesti tunnet surua ainakin pintatunteidesi alla, jos et ole vielä tehnyt surutyötäsi ja antanut surun tulla esille. Se on ihan ookoo.

Stressaantuneena ja unettoman yön jälkeen ei kannata kuitenkin suinpäin laittaa avioeropapereita vetämään. Jos sinun tapauksessa on näin, jarruttele vielä hetki, ja lue esimerkiksi tämä artikkeli ensin ajatuksella: Stressi ja unettomuus parisuhdeongelmien syynä – vai aiheuttaako stressaava parisuhde uniongelmat?

Avioerohakemuksen voi jättää käräjäoikeuteen, vaikka hoitavalle surulle ei olisi vielä tehnyt tilaa tunnemylläkässään. Tämän artikkelin luettuasi voit palata näihin artikkeleihin, joista uskon olevan sinulle apua pahimpiin hetkiisi:

Toisinaan satuttavasta parisuhteesta kannattaa irtautua nopeasti ja laittaa avioerohakemuspaperit vetämään ennen kuin järjestää aikaa tietoiselle surutyölle. Sen aika on sitten, kun on ensin saanut irrotettua itsensä siitä, mikä sattuu eikä enää tee hyvää.

Puolen vuoden harkinta-aikana ehtii tapahtua jo paljon myös surun hyväksymisessä ja käsittelyssä.

Hyvä parisuhde & Runsas elämä

Tämä artikkeli keskittyy tärkeään toimintaan eron aikaansaamiseksi konkreettisesti, mutta ensialkuun kehotan sinua hengittämään rauhassa ainakin tämän artikkelin ajan. Juuri tätä lukiessasi sinulla ei ole kiire. Ehdit lähettää avioerohakemuksen tämän luettuasi kaikessa rauhassa. Anna hetki aikaa nyt itsellesi. Hyvä. Aloitetaan.

Avioerohakemus ja avioeron hakemiseen liittyvien tunteiden hyväksyntä
Tunteiden hyväksyntä

Vaikka pitäisit eroamista epäonnistumisena, ainakin avioeron hakemisessa sinä onnistut kyllä.

Itsensä soimaaminen ”epäonnistumisesta” ei tunnu hyvältä, joten se kannattaa lopettaa. Ero ei ole epäonnistuminen, kuten voit lukea erityisesti Erota vai ei? -blogikategorian kirjoituksista.

Avierohakemus: Miten haetaan avioeroa käräjäoikeudesta
Avierohakemus: Miten haetaan avioeroa käräjäoikeudesta. LUE TÄÄLTÄ HELPOT OHJEET

Jos sinä vielä tällä hetkellä uskot eron olevan epäonnistuminen etkä vielä usko selviäväsi tuosta ohimenevästä tunteestasi, niin lue myös tämä artikkeli epäonnistumisten arvokkuudesta: Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, niinkö?

Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, niinkö?
Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, niinkö?

Monesta eroa harkitsevasta avioeron hakeminen tuntuu jo ajatuksena ahdistavalta ja raskaalta. Lue vaikkapa blogipostaus En kehtaa erota, vaikka haluaisin. Onneksi avioeron hakeminen on ainakin helpompaa ja nopeampaa kuin tuon joillakin sitkeänä uskomuksena pysyvän ”ero on epäonnistuminen”-myytin murtaminen.

Erota vai ei?

Jos avioerohakemus-prosessin aloittaminen ei ole sinulle ihan absoluuttisen ajankohtaista juuri tällä hetkellä, vaan sinä painit vielä sen hitusen monisyisemmän ’erota vai ei’-myllerryksen keskellä, niin saman via dolorosan kulkeneilta saat vertaistukea Rakkauden (r)evoluution Erota vai ei? -blogikategoriasta sekä nimenomaan parisuhteen selkeää suuntaa koskevaan päätöksentekoon keskittyvästä ratkaisukeskeisestä 374-sivuisesta oppaasta Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

AVIOEROHAKEMUS ILMAN LAKIMIESTÄ: Pystyykö avioerohakemuksen laatia itse vai tarvitseeko avioerohakemus-prosessiin lakimiestä?

Netissä monet juristit ja muut sivustot myyvät palvelujaan avioerohakemuksen täyttämiseksi. Avioerohakemuksen täyttäminen ja jättäminen käräjäoikeuden kansliaan on kuitenkin sen verran yksinkertaista puuhaa, että toivon sinun käyttävän energiasi ja rahasi oikeasti ihan muuhun – omasta hyvinvoinnistasi huolehtimiseen ja surutyön edistämiseen. Sinä et tarvitse avioerojuristia avioeron hakemiseen. Olet hakenut poliisilta passia ja ajokorttia – yhtä helposti haet myös avioeroa.

Ystävä exän kanssa
Ystävä exän kanssa. LUE TÄÄLTÄ

Tässä artikkelissa käydään läpi avioerohakemus selkeänä prosessina, ja saat nämä faktat ja selkeät vinkit täysin ilmaiseksi. Sinä pystyt hakemaan avioeroa aivan itse ilman kalliita avioerojuristeja. Ainoana toiveenani onkin, että jospa tämän artikkelin avulla edes tämä avioerotabun murunen saadaan murrettua ja sinäkin saat laitettua hyvän kiertoon omassa elämässäsi tai lähipiirissäsi avioeron tultua ajankohtaiseksi. Kerro läheisillesi siitä, miten sinä voitit eropelkosi ja onnistuit avioerohakemus-prosessissa helpommin kuin etukäteen uskoitkaan. Sinun kannustava esimerkkisi auttaa heitä, jotka todennäköisesti tuskailevat omien ero-ennakkoluulojensa ja huoliensa kanssa.

Avioeron hakeminen ilman lakimiestä on helppoa, nopeaa ja halpaa.

Sen lisäksi, että eroamista itsessään pohtii jo muutenkin mielessään, moni tuskailee aivan turhaan myös varsinaisen avioeron hakemisen kanssa.

Edellyttääkö avioerohakemus pitkää kirjallista selontekoa avioeron syistä ja syyllisistä?
Edellyttääkö avioerohakemus pitkää kirjallista selontekoa avioeron syistä ja syyllisistä?

Eräs Rakkauden (r)evoluution haastattelema henkilö kertoi pelänneensä avioerohakemuksen täyttämistä niin, ettei ollut uskaltanut käydä netistä katsomassa, miten vaivattomasta asiasta on kyse. Avioeron hakeminen ei todellakaan edellytä sinun olevan avioeron syistä ja syyllisistä raportoiva runeberg. Avioerohakemuksia päivätyönään käsitteleviä viranomaisia kiinnostaa yksinkertaisesti vain eron lakisääteinen puoli. Avioliittolain puolesta avioeron hakeminen on melkoisen simppeliä ja nopeaa. Siksi sinäkään et tarvitse avioeroon erikoistunutta lakimiestä, ellet jostain erityisestä syystä niin halua.

Avioeron hakeminen Suomessa on helppo ja nopea prosessi, ja siitä on paljon ohjeita. Sinun aikasi säästämiseksi Rakkauden (r)evoluutio kokosi ohjeet sinulle näppäräksi tietopaketiksi. Käydään siis konkreettisesti läpi, mitä avioeron hakemisen yhteydessä käytettävät termit tarkoittavat ja miten avioeroa haetaan käytännössä!

AVIOEROHAKEMUS-TERMIT SELITETTYINÄ: Mitä tarkoittaa ”Avioeron 1. ja 2. vaihe”, ”avioeron harkinta-aika” tai ”lopullinen avioero”?

Avioerohakemus jätetään kahdessa osassa. Tästä avioeron hakemisen kaksiosaisuudesta johtuen puheissa kuuluvat termit ”Avioerohakemuksen 1. vaihe ja 2. vaihe”, ”avioeron hakeminen ensimmäistä kertaa” ja niin kutsutun ”lopullisen avioeron hakeminen”. Avioeron hakemisen ensimmäisen vaiheen ja lopullisen avioeron saamisen välissä olevaa aikaa kutsutaan harkinta-ajaksi, koska sen avulla puolisoille halutaan tarjota mahdollisuus harkita eroa vielä ennen kuin viranomaiset kuittaavat avioeron voimaantulon rekistereihin.

Tässä vielä yhteenveto avioerohakemus-käsitteistä:

 • Avioeron ensimmäinen (1.) vaihe alkaa, kun vähintään toinen puolisoista lähettää avioerohakemuksen jomman kumman puolison kotipaikan käräjäoikeuteen. Käytännössä avioeron 1. vaihetta kutsutaan myös avioeron harkinta-ajaksi.
 • Avioeron harkinta-aika alkaa, kun käräjäoikeus on vastaanottanut molempien jättämän yhteishakemuksen. Jos vain toinen puoliso hakee eroa, harkinta-aika alkaa siitä, kun käräjäoikeus on ilmoittanut avioeron vireilletulosta myös toiselle puolisolle.
 • Avioeron toinen (2.) vaihe alkaa, kun kuuden (6) kuukauden harkinta-aika on päättynyt ja vähintään toisen puolison on haettava avioeron vahvistamista jälleen uuden puolivuotisen (kuuden kuukauden) aikana.
 • Lopullinen avioero: Kun vähintään toinen puolisoista on hakenut käräjäoikeudelta avioeron vahvistamista avioeron toisen vaiheen aikana eli viimeistään vuoden (12 kuukauden) sisällä harkinta-ajan alkamisesta, käräjäoikeus vahvistaa avioeron ”lopulliseksi”.

Avioerohakemus 1. vaihe: Onko avioeroon saatava puolison suostumus vai voinko hakea avioeroa yksin?

Avioerohakemus 1. vaihe

Avioliittoon pääsemiseksi kysellään mahdollisia avioliiton esteitä, mutta erotessa ei mitään esteitä kysellä eikä syitä kaivella. Suomessa kukaan ei pakota sinua avioliittoon, eikä kukaan voi estää sinua eroamasta. Voit siis hakea avioeroa täysin ilman puolisosi suostumusta. Sinun ei tarvitse edes nähdä puolisoasi saadaksesi hänestä eron. Jos pelkäät fyysistä tai henkistä väkivaltaa, sinun ei tarvitse pelätä, että joutuisit kohtaamaan puolisosi esimerkiksi oikeuden edessä avioeron saamiseksi.

Avioliitto ja avioero ovat lakiteknisestä näkökulmasta katsottuna loppujen lopuksi vain paperilla tapahtuvia viranomaistoimituksia. Rakkaushuolet aiheuttavat päänvaivaa enemmän kuin viranomaislomakkeiden allekirjoittaminen.

Miten saada puolison suostumus avioerohakemukseen?

Ensinnäkään kiukkuspäissään huonosti nukutun yön jälkeen ei kannata heti kiikuttaa avioerohakemusta puolisonsa nenän eteen.

Useimmat pyrkivät eroamaan sovussa ja haluavat säilyttää välit ex-puolisoonsa, minkä vuoksi eropäätöksen tehnyt henkilö usein pyytää puolisoaan myös allekirjoittamaan avioerohakemuksen. Se voi tuntua mukavammalta, kun puolisokin on ikäänkuin samaa mieltä eron tarpeellisuudesta – edes paperilla.

Eräs Rakkauden (r)evoluution haastattelema henkilö kertoi avioerohakemuksen jättämisestä näin:

”Allekirjoitin netistä tulostamani avioerohakemuslomakkeen eräänä
perjantaina. Viikonlopun ajan odotin, että myös puolisoni allekirjoittaisi sen, mutta hän kritisoi: ’Mikä ihmeen kiire sinulla nyt oikein on?!’ Minä puolestani koin hänen vain yrittävän edelleen pelata aikaa, joka ei mitään muuttaisi. Halusin saada harkinta-ajan juoksemaan, ja jos meidän parisuhteemme tilassa tapahtuisikin ihmeitä tuona aikana, niin mikäpäs sitä estäisi olemaan jättämättä sitä toisen vaiheen lopullista hakemusta sitten puolen vuoden päästä! Maanantaiaamuna pyysin puolisoltani uudelleen, josko hänkin nyt voisi allekirjoittaa lomakkeen omalta osaltaan. Eihän se kiva viikon aloitus ollut, mutta onneksi puolisoni allekirjoitti lomakkeen. Se tuntui paremmalta niin.”

-Kati Niemi: Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?-

Avioeron hakeminen yhdessä on vain tekninen muodollisuus eikä millään muotoa siis pakollista eikä tarpeellista. Tärkeintä on tunnistaa itse eron tarpeellisuus, sillä tuo eropäätöksenteko on se varsinainen h-hetki, johon kannattaa satsata aikaa ja energiaa. Eropäätöksen jälkeinen prosessi sujuu kyllä sitten omalla painollaan hyvinkin helposti ja nopeasti – ainakin teknisesti ottaen. Monet kokevat eron hakemisen olevan vaikeaa ja hidasta nimenomaan tunnepuolella, joten avioeron henkistä työstämistä käsitelläänkin Rakkauden (r)evoluution Erota vai ei?– ja Eron jälkeen -blogikategorioissa, sen varsinaisen eropäätöksentekokirjan lisäksi.

AVIOEROHAKEMUS ILMAN JURISTIA: Minne avioerohakemus jätetään? Voiko avioeroa hakea netissä? Miten sähköinen avioerohakemus lähetetään?

Helpoiten jätät sähköisen avioerohakemuksen Suomi.fi-palvelussa. Tunnistaudu siellä pankkitunnuksillasi samaan tapaan kuin muitakin viranomaislomakkeita lähettäessäsi. Vaihtoehtoisesti voit printata avioerohakemuslomakkeen PDF-tiedostona oikeus.fi-sivustolta, ja lähettää tai viedä sen jomman kumman puolison kotipaikan (kotikunnan) käräjäoikeuteen.

Avioerohakemuslomake
Printtaa täältä avioerohakemuslomake

Avioeron saa vireille lähettämällä tuon netistä tulostamansa yhden ainokaisen A4-sivun käräjäoikeuden kansliaan kirjeellä, sähköpostilla tai jopa perinteisemmin faksilla, tai sen voi viedä itse fyysisesti paikan päälle käräjäoikeuden kanslian vastaanottovirkailijalle.

Avioerohakemuslomakkeeseen täytetään vain puolisoiden perushenkilötiedot ja laitetaan rasti ruutuun ”haen/haemme avioeroa” -tyyppisesti. Avioerolomakkeella ei kysytä mitään avioeron syistä, sillä Suomessa vuodesta 1988 alkaen eroa ei ole tarvinnut perustella mitenkään. Et joudu selittelemään kenellekään, miksi haet eroa yksin tai puolisosi kanssa. Avioerossa ei haeta syyllistä eivätkä kummankaan puolison ’synnit’ ja huonot puolet tule ilmi avioeroa haettaessa. Jos esimerkiksi petit puolisoasi, sitä ei pengota viranomaisten toimesta eikä kukaan tule sinua syyttelemään. Pettämisen syistä sinun kannattaa kuitenkin lukea tämä syväluotaava kirjoitukseni: PETTÄMINEN JA KOOTUT SELITYKSET: Mikä on hyvä pettämisen syy?

Pettämiseen liittyen suosittelen lukemaan ratkaisukeskeisen, teemaa laajasti 374 sivun verran käsittelevän Rakkauden (r)evoluutio -kirjan, jossa on oma lukunsakin juuri pettämisen liittyen: Pihtarit, painostajat, toiset naiset ja kolmannet pyörät. Kipeistäkin teemoista kannattaa keskustella lempeännapakasti juuri niiden oikeilla sanoilla, jos haluaa elämäänsä muutosta joko sitä parempaa parisuhdetta tai erinomaista eroa kohti. Tuhoisinta on kieltää tosiasiat, koska silloin ongelmia on mahdotonta edes yrittää ratkaista. Pettämistä ei pidä painaa villaisella edes omalla kohdallaan silloinkaan, kun vain itse tietää pettäneensä eikä ole jäänyt kiinni pettämisestä puolisolleen. Rakkauden (r)evoluutio-sivustolla pettämistä käsitellään omassa Pettäminen-blogikategoriassaan.

Olipa avioliiton aikana tai sen loppusuoralla tapahtunut siis mitä tahansa, niin ainakaan sitä ei tarvitse jännittää, että käräjäoikeudesta kukaan soittelisi perään. Koko avioeron hakeminen ja vireilletulo hoituu siis äärimmäisen näppärästi ”rasti ruutuun ja nimi alle” -tyylillä ilman minkään sortin selittelyjä.

Vaikea parisuhde
Kipeät asiat kannattaa hoitaa ilman piilottelua.

Kukaan ei estä sinua saamasta avioeroa, vaikka olisit ollut maailman huonoin aviopuoliso.

Käräjäoikeuden kansliassa avioerohakemus tallennetaan järjestelmään, josta lähetetään molemmille puolisoille perusmuotoinen lyhyt kirje siitä, että avioero on vireillä ja kuuden kuukauden harkinta-aika on alkanut.

Olipa avioerohakemus allekirjoitettu yksin tai yhdessä, käräjäoikeuden järjestelmästä postitetaan parin päivän sisällä hakemuksen saapumisesta molemmille puolisoille tiedoksianto asiasta. Jos siis hait avioeroa vain omalla allekirjoituksellasi ja ehkäpä täysin puolisosi tietämättäkin, tässä vaiheessa hänkin saa tiedon asiasta.

Ystävä exän kanssa
Lue täältä, miten olla ystävä exän kanssa.

Tässä samaisessa tiedoksiannossa myös muistutetaan puolisoita siitä, että vähintään toisen tulee muistaa täyttää myös se toinen, samankaltainen lyhyt lomake puolen vuoden päästä avioeron vahvistamiseksi. Jos lähetit ensimmäisen erohakemuksen itseksesi, voit lähettää myös sen toisen vahvistuslomakkeen (6 kuukauden päästä) vain omalla allekirjoituksellasi varustettuna. Ja vaikka hait eroa yksin ensin, voit silti toiseen ”vahvistuslomakkeeseen” pyytää puolisosi allekirjoituksen, jos se tuntuu sinusta silloin mukavammalta.

Ero pelottaa. Ero hävettää.
Lue täältä: Eroaminen pelottaa ja hävettää, jos eron kokee epäonnistumisena.

Vaikka olisitte molemmat allekirjoittaneet ensimmäisen hakulomakkeen, et siltikään tarvitse puolisosi allekirjoitusta toiseen lomakkeeseen. Lomakkeet ovat siis toisistaan ’irralliset’ eli molemmissa riittää, että on edes toisen puolison nimi riippumatta siitä, kumpi haki eroa alunperin ensimmäisellä lomakkeella.

Vastaavasti jos itse lähetit ensimmäisen erohakemuslomakkeen omalla puumerkilläsi varustettuna ilman puolisosi ’suostumusta’ tai edes tietoa, ja jos tulet katumapäälle tai haluat odottaa lopullisen eron hakemista, silti puolisosi voi hakea eron vahvistusta ensimmäisen lomakkeen jälkeisen 6 kuukauden harkinta-ajan jälkeen.

Avioeroa voi siis hakea ilman puolisonsa suostumusta tai edes hänen tietoaan, mutta puolisokin saa tiedon asiasta heti avioeron vireille tulon yhteydessä. Puoliso ei voi estää avioeron saamista missään vaiheessa, vaikka hän ei mitään papereita suostuisi allekirjoittamaan milloinkaan.

Paljonko avioerohakemus maksaa? Onko avioeron hakeminen kallista?

Moni maalailee eroamisen olevan kallista ja pelkää joutuvansa avioeron vuoksi puille paljaille. Näin pelkäävät sekä miehet että naiset, ja niin vähävaraiset kuin hyvätuloisetkin. Koska tämä ylisuureksi kasvanut pelko on niin laajalle levinnyt ja monisyinen, tätäkin myyttiä murretaan yksityiskohtaisemmin kirjassa Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Fakta kuitenkin on, että varsinaisen avioeron hakeminen on halpaa. Avioerohakemuksen käsittelymaksu on vain parisataa euroa ensimmäisen ja toisen vaiheen yhteensä kahdesta lomakkeesta. Löydät ajantasaiset lomakehinnat käräjäoikeutesi hinnastosta netissä.

Vaikka taloudellisten erimielisyyksien sanotaan olevan yksi isoimmista syistä parisuhderiitoihin ja eroihin, empiria on osoittanut talousasioiden olevan myös isoimpia syitä siihen, miksi jotkut eivät eroa juridisesti, vaikka henkisesti ovatkin lyöneet hanskat tiskiin jo aikoja sitten. Suomalaisia avioeroja tutkineen Jouko Kiiskin väitöstutkimuksen mukaan avioeron jälkeiseen elämänvaiheeseen liittyy kuitenkin odotettua vähemmän huolia taloudellisesta toimeentulosta. Tästäkin puhutaan tarkemmin kirjassani, joten en avaa tätä teemaa nyt tässä artikkelissa, joka keskittyy avioerohakemus-prosessiin.

Parisuhdekirja Osa 3

Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero? -kirjassa on avioeron hakemisen konkreettisille toimille omistettu oma lukunsa ’Lyhyet lomakkeet ja muut käytännön järjestelyt’. Vaikka eropositiivinen parisuhdekirja painottuu päätöksentekoon siitä, kannattaako parisuhdetta parantaa vielä yhdessä vai onko ero parempi ratkaisu, kirjassa käsitellään paljon myös varsinaisen eron hakemista, sen taloudellisia vaikutuksia, omaisuuden ositusta sekä asunto- ja huoltajuusjärjestelyjä – eron jälkeistä iloista sinkkuelämää unohtamatta!

Avioeron harkinta-aika ja avioerohakemuksen 2. vaihe: Kuinka nopeasti avioeron voi saada?

Ensimmäisen erohakemuksen jättämisestä alkaa kuuden kuukauden harkinta-aika. Jos jätit avioerohakemuksen yksin, harkinta-aika alkaa juosta siitä päivästä, kun puolisosi sai asiasta sen vakiomuotoisen tiedoksiannon käräjäoikeuden järjestelmästä. Käytännössä tässä ei ole kuin parin päivän ero.

Avioerohakemus sähköisesti, Avioeron toinen (2.) vaihe

Jotta avioeron saa eli jotta ero tulee virallisesti voimaan, tuon puolen vuoden harkinta-ajan jälkeen on postitettava samankaltainen lyhyt ja helppo lomake ”kyllä, vahvistan, että haluan sen eron”-tyyppisesti. Jos siis ensimmäisen erohakemuksen jätti suutuspäissään, ei hätää, avioero ei tule voimaan, ellei jompi kumpi lähetä myös tuota vahvistusilmoitusta samaan käräjäoikeuteen.

Tämän vahvistushakemuksen jättämiseen on jälleen aikaa kuusi kuukautta, eli viimeistään vuoden sisällä ensimmäisen erolomakkeen jättämisestä tulee lähettää myös tuo vahvistushakemus. Muutoin homma raukeaa ja on aloitettava alusta – jos ero tulee jälleen ajankohtaiseksi.

Avioeron saaminen kestää siis minimissään kuusi kuukautta, jos avierohakemuksen 2. vaiheen lomakkeen lähettää heti harkinta-ajan päätyttyä. Jos puolestaan avioeron 1. vaiheen lomakkeen jättämisen jälkeen viivyttelee yli vuoden verran, avioerohakemus raukeaa ja se on aloitettava uudelleen alusta, jos yhä haluaa erota.

Kuinka kauan kestää avioerohakemuksen käsittely käräjäoikeudessa?

Suomessa käräjäoikeus toimii tehokkaasti ainakin avioerohakemus-prosessin osalta. Avioerohakemuksen käsittely käräjäoikeudessa ei kestä kuin pari päivää alkuvaiheessa (avioeron vireille tulon tallentaminen järjestelmään ja tiedoksiannon postitus molemmille puolisoille) sekä pari päivää loppuvaiheessa, jos ainakin toinen puolisoista muistaa lähettää lopullisen avioeron hakemisen ilmoituksensa käräjäoikeuden kansliaan. Avioeron saaminen kestää siis minimissään kuusi (6) kuukautta, mutta tuo aika on tarkoitettu puolisoiden pohdinnalle eikä niinkään viranomaisten vatuloinnille. Avioeron myöntäminen on siis viranomaistenkin näkökulmasta harvinaisen helppoa ja nopeaa, hyvinkin rutiininomaista ja automatisoitua toimintaa 🙂

Kun avioerohakemuksen 2. vaiheen lomake on saapunut käräjäoikeuden käsiteltäväksi, hetken päästä molemmat puolisot saavat postissa oman kirjeensä, jossa heidät todetaan eronneiksi. Sitten on avioeroprosessi paketissa lomakkeiden osalta!

Jos kumpikaan puolisoista ei muista postittaa tai sähköisesti hakea lopullista avioeroa, ensimmäinen lomake painuu unholaan eikä avioero ole siis enää vireillä. Jos siis lopullista eroa ei kumpikaan hae, homma raukeaa ja avioliitto jatkuu ainakin paperilla ja viranomaisten masiinoissa. Jos päädyitte eron sijaan parisuhteen parantamiseen, Hyvä parisuhde -blogikategoriasta saat boostia pysyvästi parempaan parisuhteeseen. Pettäminen -blogikirjoitukset käsittelevät salasuhteita ja yhden yön juttuja lempeännapakasti ja ratkaisukeskeisesti niin pettäjän, petetyksi tulleen puolison kuin toisen naisen ja kolmannen pyöränkin näkökulmasta.

Jos avioerohakemuksen rauettua myöhemmin – esimerkiksi parin vuoden päästä – päätyy jälleen eron kannalle, eroa uudelleen haettaessa harkinta-aika alkaa jälleen alusta. Vaikka siis olisi lopultakn saanut tarpeekseen ja ”sen viimeisen pisaran”, niin edellisestä hakuprosessista ei ole kuitenkaan mitään ’hyötyä’ eron nopeuttajana, vaan jälleen on odotettava kuuden kuukauden harkinta-aika ennen kuin on lopultakin vapaa nauttimaan juuri omannäköisestä elämästä.

Jos kuitenkin puolisot ovat asuneet erillään keskeytyksettä vähintään viimeiset kaksi vuotta, eron voi saada samantien ilman harkinta-aikaa. Tavallaan siis asumusero katsotaan jo harkinta-ajaksi, jos puolisot niin tahtovat.

Mikä käräjäoikeuden toiminnassa on ikävää avioerohakemus-prosessissa?

Avioerohakemusprosessi on nopea ja vaivaton eikä käräjäoikeus esitä lainkaan tungettelevia kysymyksiä eron syistä tai syyllisistä. Käräjäoikeuden juristit toimivat tehokkaasti ja kunnioittavasti. Onhan avioerohakemus-prosessi rutiininomaista ja pitkälti automatisoitua päivittäistä arkityötä kaikissa käräjäoikeuksissa.

Kuitenkin yhden asian monet eronneet ovat kokeneet hieman ikäväksi: lomakkeet itsessään ovat vakiomuotoisia eivätkä herätä tunteita (hyvä niin!), mutta lopullisen avioeron myöntämispäätöksessä kirjeessä on käytetty sanamuotoa ”puolisot tuomitaan avioeroon”.

Turhan moni eroa pohtiva kantaa syyllisyyttä tarpeeksi jo eropäätöksestään, joten ”tuomitseminen” viranomaisten toimesta kuulostaa karulta. Kun pitkällisten eropohdintojen lisäksi vähintään puolen vuoden harkinta-aikakin on jo käytetty ja avioeron vahvistusta vielä kertaalleen pyydetään, niin miksi käräjäoikeuden on muotoiltava tuo yksilöille merkityksellinen kirje noin karusti? Onko siinä menneisyyden muistoja sisäänleivottuna, vai mikä laki käskee myös viranomaispäätöksen olevan varsinainen ”tuomio”? Voisiko se olla vain ”päätös” tai ”tiedoksianto toimeenpanosta”? Ja jos ”Tuomio”-sanaa on käytettävä esimerkiksi dokumentin otsikossa, jotta asiassa ei jäisi epäselvyyksiä, niin voisiko otsikon alla olevan lyhykäisen virkkeen muotoilla hitusen kevyemmin? Missä kohdassa lakien soveltamista pätee ”asia ennen muotoa”-periaate ja missä kohdin riittäisi päätöksen viittaaminen esimerkiksi avioliittolain avioeroa käsittelevään kohtaan? Kuinka kovin kirjaimin avioero on ”tuomittava” teko?

Avioliitto on toki lakisääteinen termi ja käräjäoikeuden juristien tehtävänä on noudattaa lakia, mutta voisiko tuossa kirjeessä käyttää lievempää terminologiaa? Kaikki tietävät, miten luovia ammattitaitoisimmat juristit ovat sopimuslainsäädännöllisissä sanakoukeroissaan, joten nykyaikaisempaa kielenkäyttöä voisi harkita myös ”lopullisen avioeropäätöksen tuomitsemisessa.”

Apua avioeron hakemiseen saamme toinen toisiltamme

Jos Sinä tunnet jonkun käräjäoikeusjuristin tai oikeusministeriön viestintäporukkaa, niin vinkkaa tästä artikkelista hänelle! Tai kenties sinä itse työskentelet jo käräjäoikeudessa, niin voit tehdä mahtavan ja yksinkertaisesti toteutettavissa olevan aloitteen suomalaisen yhteiskunnan parantamiseksi tämän pieneltä muotoseikalta kuulostavan, mutta monelle erosuruaan työstävälle yksilölle tärkeän asian osalta. Tekisit minut ja monet muut avioerotuomioita postiluukuistaan odottelevat suomalaiset iloisiksi 🙂

Jos avioero pyörii mielessäsi ja haluat pikaista motivaatiota muutoksesi läpivientiin, lue esimerkiksi yksi seuraavista blogiartikkeleista:

Kannattaako erota vai parantaa parisuhdetta pysyvästi? TILAA NYT Rakkauden (r)evoluutio - Parempi parisuhde vai erinomainen ero?
Lukijakommentit ja median näkökulmat Rakkauden (r)evoluutiosta: Lue täältä!

Vertaistukea avioeron hakemiseen ja eron jälkeiseen elämään

Jos jälkiviisaus on edes jollain mittarilla se paras viisaus, sitten varmaankin puolisoistaan eronneet ihmiset osaavat besserwisseröimättä kertoa jotain fiksua niin parisuhteissa vältettävistä kuin voimistettavistakin asioista – varsinkin, kun hommat eivät ole aina menneet ihan putkeen. Kun kaikkia virheitä ei itse ehdi tehdä yhden elämän aikana, kannattaa oppia muiden jo tekemistä virheistä niin parisuhteisiin ryhtymisessä, niissä sinnittelyssä kuin niistä irtautumisessa. Tositarinoita pahimmista mokista ja parhaimmista vinkeistä löydät kirjasta Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Kun avioerohakemus on hoidettu ja ero selvä, olet vihdoin vapaa!

Onneksi olkoon! Saat unelmoida mistä ikinä vaan juuri sinä itse haluat. Sinun ei tarvitse elää kenenkään toisen elämää. Sinä riität itsellesi. Anna itsesi myös surra elämänmuutoksesi hetkellä ja huolehdi omasta hyvinvoinnistasi. Sitten oletkin vapaa etsimään myös parempaa seuraa mahtavilta deittimarkkinoilta! Iloista sinkkuelämää ja onnellista tulevaa parisuhdetta sinulle! Uskon, että tuleva rakkaasi odottaa sinua jo vähintään yhtä paljon kuin sinäkin häntä, vaikka ette vielä ole edes tavanneet. Voimia avioerohakemus-prosessiisi ja onnellista uutta elämänvaihetta sinulle! Nauti elämästäsi!

Näkökulmia ja tositarinoita avioeron hakemiseen liittyen

Avioerohakemus: Vertaistukea avioeroon Rakkauden (r)evoluution Facebookissa

Kiitos kun seuraat Rakkauden (r)evoluutiota somessa ja lähetät palautetta näistä blogipostauksista ja kirjasta!

Avioerohakemus: Vertaistukea avioeroon Rakkauden (r)evoluution Instagramissa: rakkaudenrevoluutio

Pääset Rakkauden (r)evoluution Facebook- ja Instagram-sivuille oheisista linkeistä.

Lisälukemista avioeron hakemisesta ja vertaistukea erosta selviämiseen löydät monista tämän blogin kategorioista, esimerkiksi seuraavista artikkeleista: