AVIOEROHAKEMUS: Avioeron hakeminen on helppoa, mutta mikä käräjäoikeuden toiminnassa on ikävää?

AVIOEROHAKEMUS: Avioeron hakeminen on helppoa, mutta mikä käräjäoikeuden toiminnassa on ikävää?

Tästä kattavasta artikkelista saat yksityiskohtaiset, ilmaiset ohjeet avioeron hakemiseen ilman lakimiestä. Jo avioeron pohtiminen saattaa aiheuttaa kärsimystä vuosien ajan. Vaikka eron harkinta veisi voimia, niin onneksi varsinainen avioeron hakeminen on helppoa, nopeaa ja halpaa. Eroaminen on vaivatonta ainakin ”paperitöiden” osalta. Lyhyet avioerohakemus-ohjeet löydät artikkelista AVIOERO: Ohjeet avioeron hakemiseen ilman kalliita lakipalveluja.

Artikkeli, jota luet nyt, käsittelee avioeron hakemista edellä mainittua artikkelia monipuolisemmin erityisesti avioerohakemuksen täyttämisen osalta. Tässä artikkelissa on kirjoitettu auki avioerohakemus-prosessi kokonaisuudessaan. Tämän luettuasi et tarvitse todennäköisesti lainkaan avioerojuristin palveluita avioeron hakemiseen.

Ja jos itse satut olemaan juristi, vinkkaathan tämän artikkelin lopussa mainitsemastani asiasta käräjäoikeuden kavereillesi, niin avioerotabua saadaan murennettua siltäkin osin! Kiitos 🙂

Jos vielä epäröit avioeroprosessin käynnistämistä, lue esimerkiksi nämä artikkelit ennen kuin jatkat tämän avioerohakemusprosessia yksityiskohtaisesti perkaavan artikkelin lukemista:

Avioeron hakeminen: Koko avioerohakemus-prosessi askel askeleelta

Tässä avioerohakemusta käsittelevässä artikkelissa käydään läpi konkreettiset ja yksityiskohtaiset ohjeet avioeron hakemiseen. Avioerohakemus-prosessi käydään läpi alusta loppuun siihen asti, kunnes ero on selvä ja sinä olet vihdoin vapaa nauttimaan omannäköisestä elämästäsi.

Avioeron hakeminen käydään läpi tässä artikkelissa seuraavien kysymysten kautta:

Kun haluat helpottaa avioeropohdintaan liittyvää tuskaasi, anna tämän artikkelin auttaa poistamaan turhan raskaat ennakkoluulosi liittyen avioerohakemuksen jättämiseen ja lopullisen avioeron saamiseen.

Tässä artikkelissa keskitytään avioeron hakemiseen. Artikkelin luettuasi oivallat, että eroamisessa ei ole vaikeaa ainakaan avioeron faktinen hakeminen, vaan ennemminkin henkinen puoli ennen tuota h-hetkeä. Artikkelissa tuodaan esille myös eräs asia, jonka moni eronnut on kokenut ikävimpänä käräjäoikeuden toiminnassa koko avioerohakemus-prosessin aikana. Arvaatko jo, mikä se voisi olla?

Avioerohakemus ja avioeron hakemiseen liittyvien tunteiden hyväksyntä

AVIOEROHAKEMUS: Avioeron hakeminen saa sattua. Surusta huolimatta avioerohakemuksen täyttäminen onnistuu kyllä

Todennäköisesti – jos olet kuten me muut avioerohakemusohjeita aikoinaan surffatessamme – sinua jännittää. Tai ehkäpä olet vihan vallassa? Todennäköisesti tunnet surua ainakin pintatunteidesi alla, jos et ole vielä tehnyt surutyötäsi ja antanut surun tulla esille.

Se on ihan ookoo.

Stressaantuneena ja unettoman yön jälkeen ei kannata kuitenkaan laittaa avioeropapereita vetämään. Jos tämä on tilanteesi, jarruttele vielä hetki, ja lue ensin ajatuksella läpi artikkeli stressin vaikutuksesta parisuhdeongelmiin: Stressi ja unettomuus parisuhdeongelmien syynä – vai aiheuttaako stressaava parisuhde uniongelmat?

Avioerohakemuksen voi kuitenkin jättää käräjäoikeuteen, vaikka hoitavalle surulle ei olisi vielä tehnyt tilaa tunnemylläkässään

Satuttavasta parisuhteesta kannattaa irtautua nopeasti ja laittaa avioerohakemuspaperit vetämään jo ennen kuin järjestää aikaa tietoiselle surutyölle. Ensisijaista on irroittaa itsensä tilanteesta joka satuttaa. Puolen vuoden harkinta-aikana ehtii tapahtua jo paljon myös surun hyväksymisessä ja käsittelyssä.

Tämä artikkeli keskittyy eron aikaansaamiseksi konkreettisesti, mutta alkuun kehotan sinua hengittämään rauhassa ainakin tämän artikkelin ajan. Juuri tätä lukiessasi sinulla ei ole kiire. Ehdit lähettää avioerohakemuksen tämän luettuasi kaikessa rauhassa. Anna hetki aikaa nyt itsellesi.

Hyvä. Aloitetaan.

Vaikka pitäisit eroamista epäonnistumisena, ainakin avioeron hakemisessa onnistut kyllä

Itsensä soimaaminen ”epäonnistumisesta” ei tunnu hyvältä, joten se kannattaa lopettaa. Ero ei ole epäonnistuminen.

Avierohakemus: Miten haetaan avioeroa käräjäoikeudesta              Avioerohakemus: Miten haetaan avioeroa käräjäoikeudesta. LUE TÄÄLTÄ HELPOT OHJEET

Jos sinä vielä tälläkin hetkellä uskot eron olevan epäonnistuminen, etkä usko selviäväsi tuosta ohimenevästä tunteestasi, niin lue myös tämä artikkeli epäonnistumisten arvokkuudesta: Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, niinkö?

Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, niinkö?                                                 Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, niinkö?

Jos avioerohakemus-prosessin aloittaminen ei ole sinulle ihan absoluuttisen ajankohtaista juuri tällä hetkellä, vaan painit vielä hitusen monisyisemmän ’erota vai ei’-myllerryksen keskellä, niin saman via dolorosan kulkeneilta saat vertaistukea Rakkauden (r)evoluution Erota vai ei? -blogikategoriasta sekä nimenomaan parisuhteen selkeää suuntaa koskevaan päätöksentekoon keskittyvästä ratkaisukeskeisestä 374-sivuisesta oppaasta Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Monesta eroa harkitsevasta avioeron hakeminen tuntuu jo ajatuksena ahdistavalta ja raskaalta. Lue vaikkapa blogipostaus En kehtaa erota, vaikka haluaisin. Onneksi avioeron hakeminen on ainakin helpompaa ja nopeampaa kuin tuon joillakin sitkeänä uskomuksena pysyvän ”ero on epäonnistuminen”-myytin murtaminen.

AVIOEROHAKEMUS ILMAN LAKIMIESTÄ: Pystyykö avioerohakemuksen laatia itse vai tarvitseeko avioerohakemus-prosessiin lakimiestä?

Monet juristit ja sivustot myyvät avioerohakemuspalvelujaan netissä. Avioerohakemuksen täyttäminen ja jättäminen käräjäoikeuden kansliaan on kuitenkin sen verran yksinkertaista puuhaa, että toivon sinun käyttävän energiasi ja rahasi ihan muuhun – omasta hyvinvoinnistasi huolehtimiseen ja surutyön edistämiseen. Sinä et tarvitse avioerojuristia avioeron hakemiseen. Olet hakenut poliisilta passia ja ajokorttia – yhtä helposti haet myös avioeroa.

Tässä artikkelissa käydään läpi avioerohakemus selkeänä prosessina ja saat nämä faktat ja selkeät vinkit täysin ilmaiseksi. Pystyt hakemaan avioeroa aivan itse ilman kalliita avioerojuristeja. Ainoa toiveeni onkin, että jospa tämän artikkelin avulla tämä avioerotabun murunen saadaan murrettua. 

Kerro siis läheisillesi, miten sinä voitit eropelkosi ja onnistuit avioerohakemus-prosessissa helpommin kuin etukäteen uskoitkaan. Sinun kannustava esimerkkisi auttaa heitä, jotka todennäköisesti tuskailevat omien ero-ennakkoluulojensa ja huoliensa kanssa.

Edellyttääkö avioerohakemus pitkää kirjallista selontekoa avioeron syistä ja syyllisistä?

Eräs Rakkauden (r)evoluution haastattelema henkilö kertoi pelänneensä avioerohakemuksen täyttämistä niin, ettei ollut uskaltanut käydä netistä katsomassa, miten vaivattomasta asiasta on kyse. Avioeron hakeminen ei todellakaan edellytä sinun olevan avioeron syistä ja syyllisistä raportoiva runeberg. Avioerohakemuksia päivätyönään käsitteleviä viranomaisia kiinnostaa yksinkertaisesti vain eron lakisääteinen puoli.

Avioliittolain puolesta avioeron hakeminen on melkoisen simppeliä ja nopeaa. Siksi sinäkään et tarvitse avioeroon erikoistunutta lakimiestä, ellet jostain erityisestä syystä sitä halua. Avioeron hakeminen Suomessa on helppo ja nopea prosessi ja siihen on paljon ohjeita. Sinun aikasi säästämiseksi Rakkauden (r)evoluutio kokosi nämä ohjeet sinulle tähän näppäräksi tietopaketiksi. Käydään siis konkreettisesti läpi, mitä avioeron hakemisen yhteydessä käytettävät termit tarkoittavat ja miten avioeroa haetaan käytännössä!

AVIOEROHAKEMUS-TERMIT SELITETTYINÄ: Mitä tarkoittaa ”avioeron 1. ja 2. vaihe”, ”avioeron harkinta-aika” tai ”lopullinen avioero”?

Avioerohakemus jätetään kahdessa osassa. Tästä avioeron hakemisen kaksiosaisuudesta johtuen puheissa kuuluvat termit ”avioerohakemuksen 1. vaihe ja 2. vaihe”, ”avioeron hakeminen ensimmäistä kertaa” ja niin kutsutun ”lopullisen avioeron hakeminen”. Avioeron hakemisen ensimmäisen vaiheen ja lopullisen avioeron saamisen välissä olevaa aikaa kutsutaan harkinta-ajaksi, koska sen avulla puolisoille halutaan tarjota mahdollisuus harkita eroa vielä ennen kuin viranomaiset kuittaavat avioeron voimaantulon rekistereihin.

Tässä vielä yhteenveto avioerohakemus-käsitteistä:

  • Avioeron ensimmäinen (1.) vaihe alkaa, kun vähintään toinen puolisoista lähettää avioerohakemuksen jomman kumman puolison kotipaikan käräjäoikeuteen. Käytännössä avioeron 1. vaihetta kutsutaan myös avioeron harkinta-ajaksi.
  • Avioeron harkinta-aika alkaa, kun käräjäoikeus on vastaanottanut molempien jättämän yhteishakemuksen. Jos vain toinen puoliso hakee eroa, harkinta-aika alkaa siitä, kun käräjäoikeus on ilmoittanut avioeron vireilletulosta myös toiselle puolisolle.
  • Avioeron toinen (2.) vaihe alkaa, kun kuuden (6) kuukauden harkinta-aika on päättynyt ja vähintään toisen puolison on haettava avioeron vahvistamista jälleen uuden puolivuotisen (kuuden kuukauden) aikana.
  • Lopullinen avioero: Kun vähintään toinen puolisoista on hakenut käräjäoikeudelta avioeron vahvistamista avioeron toisen vaiheen aikana eli viimeistään vuoden (12 kuukauden) sisällä harkinta-ajan alkamisesta, käräjäoikeus vahvistaa avioeron ”lopulliseksi”.

Avioerohakemus 1. vaihe: Onko avioeroon saatava puolison suostumus vai voinko hakea avioeroa yksin?

Avioerohakemus 1. vaihe

Avioliittoon pääsemiseksi kysellään mahdollisia avioliiton esteitä, mutta erotessa ei esteitä kysellä eikä syitä kaivella. Suomessa kukaan ei pakota sinua avioliittoon, eikä kukaan voi estää sinua eroamasta. Voit siis hakea avioeroa täysin ilman puolisosi suostumusta. Sinun ei tarvitse edes nähdä puolisoasi saadaksesi hänestä eron. Jos pelkäät fyysistä tai henkistä väkivaltaa, sinun ei tarvitse pelätä, että joutuisit kohtaamaan puolisosi esimerkiksi oikeuden edessä avioeron saamiseksi.

Avioliitto ja avioero ovat lakiteknisestä näkökulmasta katsottuna loppujen lopuksi vain paperilla tapahtuvia viranomaistoimituksia. Rakkaushuolet aiheuttavat päänvaivaa enemmän kuin viranomaislomakkeiden allekirjoittaminen.

Miten saada puolison suostumus avioerohakemukseen?

Useimmat pyrkivät eroamaan sovussa ja haluavat säilyttää välit ex-puolisoonsa, minkä vuoksi eropäätöksen tehnyt henkilö usein pyytää puolisoaan myös allekirjoittamaan avioerohakemuksen. Se voi tuntua mukavammalta, kun puolisot ovat  edes ikään kuin samaa mieltä eron tarpeellisuudesta – vaikka vain paperilla.

Eräs Rakkauden (r)evoluution haastattelema henkilö kertoi avioerohakemuksen jättämisestä näin:

”Allekirjoitin netistä tulostamani avioerohakemuslomakkeen eräänä perjantaina. Viikonlopun ajan odotin, että myös puolisoni allekirjoittaisi sen, mutta hän kritisoi: ’Mikä ihmeen kiire sinulla nyt oikein on?!’ Minä puolestani koin hänen vain yrittävän edelleen pelata aikaa, joka ei mitään muuttaisi. Halusin saada harkinta-ajan juoksemaan, ja jos meidän parisuhteemme tilassa tapahtuisikin ihmeitä tuona aikana, niin mikäpäs sitä estäisi olemaan jättämättä sitä toisen vaiheen lopullista hakemusta sitten puolen vuoden päästä! Maanantaiaamuna pyysin puolisoltani uudelleen, josko hänkin nyt voisi allekirjoittaa lomakkeen omalta osaltaan. Eihän se kiva viikon aloitus ollut, mutta onneksi puolisoni allekirjoitti lomakkeen. Se tuntui paremmalta niin.”

-Kati Niemi: Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?-

Avioeron hakeminen yhdessä on vain tekninen muodollisuus eikä millään muotoa siis pakollista eikä tarpeellista. Tärkeintä on tunnistaa itse eron tarpeellisuus, sillä eropäätöksen teko on se varsinainen h-hetki, johon kannattaa satsata aikaa ja energiaa. Eropäätöksen jälkeinen prosessi sujuu kyllä sitten omalla painollaan hyvinkin helposti ja nopeasti – ainakin teknisesti ottaen. Monet kokevat eron hakemisen olevan vaikeaa ja hidasta nimenomaan tunnepuolella. Avioeron henkistä työstämistä käsitellään Rakkauden (r)evoluution Erota vai ei?– ja Eron jälkeen -blogikategorioissa, varsinaisen eropäätöksentekokirjan lisäksi.

 

AVIOEROHAKEMUS ILMAN JURISTIA: Minne avioerohakemus jätetään? Voiko avioeroa hakea netissä? Miten sähköinen avioerohakemus lähetetään?

Helpoiten jätät sähköisen avioerohakemuksen Suomi.fi-palvelussa. Tunnistaudu siellä pankkitunnuksillasi samaan tapaan kuin muitakin viranomaislomakkeita lähettäessäsi. Vaihtoehtoisesti voit printata avioerohakemuslomakkeen PDF-tiedostona oikeus.fi-sivustolta ja lähettää tai viedä sen jomman kumman puolison kotipaikan (kotikunnan) käräjäoikeuteen.

AvioerohakemuslomakePrinttaa täältä avioerohakemuslomake.

Avioeron saa vireille lähettämällä tuon netistä tulostamansa yhden ainokaisen A4-sivun käräjäoikeuden kansliaan kirjeellä, sähköpostilla tai jopa perinteisemmin faksilla. Sen voi myös viedä itse fyysisesti paikan päälle käräjäoikeuden kanslian vastaanottovirkailijalle.

Avioerohakemuslomakkeeseen täytetään vain puolisoiden perushenkilötiedot ja laitetaan rasti ruutuun ”haen/haemme avioeroa” -tyyppisesti. Avioerolomakkeella ei kysytä avioeron syistä, sillä Suomessa vuodesta 1988 alkaen eroa ei ole tarvinnut perustella mitenkään. Et siis joudu selittelemään kenellekään, miksi haet eroa yksin tai puolisosi kanssa.

Tuleeko pettämiseni esiin avioeroa haettaessa?

Avioerossa ei haeta syyllistä, eivätkä kummankaan puolison ”synnit” ja huonot puolet tule ilmi avioeroa haettaessa. Jos esimerkiksi petit puolisoasi, sitä ei pengota viranomaisten toimesta eikä kukaan tule sinua syyttelemään. 

Pettämiseen liittyen suosittelen sinulle, että luet Pettäminen-blogikategoriaa ja sen rinnalla ratkaisukeskeisen, teemaa laajasti 374 sivun verran käsittelevän Rakkauden (r)evoluutio -kirjan. Kirjassa on oma lukunsakin juuri pettämisen liittyen: Pihtarit, painostajat, toiset naiset ja kolmannet pyörät

Kipeistäkin teemoista kannattaa keskustella lempeännapakasti suoraan, jos haluaa elämäänsä muutosta joko parempaa parisuhdetta tai erinomaista eroa kohti. Tuhoisinta on kieltää tosiasiat, koska silloin ongelmia on mahdotonta edes yrittää ratkaista. Pettämistä ei pidä painaa villaisella edes omalla kohdallaan, eikä silloinkaan, kun vain itse tietää pettäneensä, eikä ole jäänyt kiinni pettämisestä puolisolleen. 

Olipa avioliiton aikana tai sen loppusuoralla tapahtunut siis mitä tahansa, niin ainakaan sitä ei tarvitse jännittää, että käräjäoikeudesta kukaan soittelisi perään. Koko avioeron hakeminen ja vireilletulo hoituu siis äärimmäisen näppärästi ”rasti ruutuun ja nimi alle” -tyylillä ilman minkään sortin selittelyjä.

Vaikea parisuhde                                            Kipeät asiat kannattaa hoitaa ilman piilottelua.

Kukaan ei estä sinua saamasta avioeroa, vaikka olisit ollut maailman huonoin aviopuoliso

Käräjäoikeuden kansliassa avioerohakemus tallennetaan järjestelmään, josta lähetetään molemmille puolisoille perusmuotoinen lyhyt kirje siitä, että avioero on vireillä ja kuuden kuukauden harkinta-aika on alkanut.

Olipa avioerohakemus allekirjoitettu yksin tai yhdessä, käräjäoikeuden järjestelmästä postitetaan parin päivän sisällä hakemuksen saapumisesta molemmille puolisoille tiedoksianto asiasta. Jos siis hait avioeroa vain omalla allekirjoituksellasi ja ehkäpä täysin puolisosi tietämättäkin, tässä vaiheessa hänkin saa tiedon asiasta.

Tässä samaisessa tiedoksiannossa myös muistutetaan puolisoita siitä, että vähintään toisen tulee muistaa täyttää myös toinen, samankaltainen lyhyt lomake puolen vuoden päästä avioeron vahvistamiseksi. Jos lähetit ensimmäisen erohakemuksen itseksesi, voit lähettää myös tämän toisen vahvistuslomakkeen (6 kuukauden päästä) vain omalla allekirjoituksellasi varustettuna. Ja vaikka hait eroa yksin ensin, voit silti pyytää puolisosi allekirjoituksen tähän vahvistuslomakkeeseen, jos se tuntuu sinusta silloin mukavammalta.

Ystävä exän kanssa                                                  Lue täältä, miten olla ystävä exän kanssa.

Et tarvitse puolisosi allekirjoitusta toiseenkaan lomakkeeseen

Molemmissa vaiheissa siis riittää, että lomakkeessa on edes toisen puolison nimi riippumatta siitä, kumpi haki eroa alunperin ensimmäisellä lomakkeella

Vaikka olisitte siis molemmat allekirjoittaneet ensimmäisen hakulomakkeen, et tarvitse puolisosi allekirjoitusta toiseen lomakkeeseen. 

Vastaavasti siitä huolimatta, että itse lähetit ensimmäisen erohakemuslomakkeen omalla puumerkilläsi varustettuna ilman puolisosi ’suostumusta’ tai edes tietoa ja tulisit katumapäälle tai haluaisit odottaa lopullisen eron hakemista, puolisosi voi hakea eron vahvistusta ensimmäisen lomakkeen jälkeisen 6 kuukauden harkinta-ajan jälkeen.

Avioeroa voi siis hakea ilman puolisonsa suostumusta tai edes hänen tietoaan, mutta puolisokin saa tiedon asiasta heti avioeron vireille tulon yhteydessä. Puoliso ei voi estää avioeron saamista missään vaiheessa, vaikka hän ei suostuisi allekirjoittamaan yhtäkään paperia prosessiin missään vaiheessa.

Jotta avioeron saa, eli ero tulee virallisesti voimaan, tuon puolen vuoden harkinta-ajan jälkeen on postitettava samankaltainen lyhyt ja helppo lomake ”Kyllä, vahvistan, että haluan eron”-tyyppisesti. Jos siis ensimmäisen erohakemuksen jätti suutuspäissään, ei hätää, avioero ei tule voimaan, ellei jompi kumpi lähetä myös tuota vahvistusilmoitusta samaan käräjäoikeuteen.

Avioeron harkinta-aika ja avioerohakemuksen 2. vaihe: Kuinka nopeasti avioeron voi saada?

Ensimmäisen erohakemuksen jättämisestä alkaa kuuden kuukauden harkinta-aika. Jos jätit avioerohakemuksen yksin, harkinta-aika alkaa juosta siitä päivästä, kun puolisosi sai asiasta tiedoksiannon käräjäoikeuden järjestelmästä. Käytännössä tässä ei ole kuin parin päivän ero.

Vahvistushakemuksen jättämiseen on jälleen aikaa kuusi kuukautta, eli vahvistushakemus tulee lähettää viimeistään vuoden sisällä ensimmäisen erolomakkeen jättämisestä. Muutoin homma raukeaa ja on aloitettava alusta – jos ero tulee jälleen ajankohtaiseksi.

Avioeron saaminen kestää siis minimissään kuusi kuukautta, jos avierohakemuksen 2. vaiheen lomakkeen lähettää heti harkinta-ajan päätyttyä. Jos puolestaan avioeron 1. vaiheen lomakkeen jättämisen jälkeen viivyttelee yli vuoden verran, avioerohakemus raukeaa ja se on aloitettava uudelleen alusta, jos yhä haluaa erota.

Jotta avioeron saa, eli ero tulee virallisesti voimaan, tuon puolen vuoden harkinta-ajan jälkeen on postitettava samankaltainen lyhyt ja helppo lomake ”Kyllä, vahvistan, että haluan eron”-tyyppisesti. Jos siis ensimmäisen erohakemuksen jätti suutuspäissään, ei hätää, avioero ei tule voimaan, ellei jompi kumpi lähetä myös tuota vahvistusilmoitusta samaan käräjäoikeuteen.

Kuinka kauan kestää avioerohakemuksen käsittely käräjäoikeudessa?

Suomessa käräjäoikeus toimii tehokkaasti ainakin avioerohakemus-prosessin osalta. Avioerohakemuksen käsittely käräjäoikeudessa ei kestä kuin pari päivää alkuvaiheessa (avioeron vireille tulon tallentaminen järjestelmään ja tiedoksiannon postitus molemmille puolisoille) sekä pari päivää loppuvaiheessa, jos ainakin toinen puolisoista muistaa lähettää lopullisen avioeron hakemisen ilmoituksensa käräjäoikeuden kansliaan. Avioeron saaminen kestää siis minimissään kuusi (6) kuukautta, mutta tuo aika on tarkoitettu puolisoiden pohdinnalle eikä niinkään viranomaisten vatuloinnille. Avioeron myöntäminen on siis viranomaistenkin näkökulmasta harvinaisen helppoa ja nopeaa, hyvinkin rutiininomaista ja automatisoitua toimintaa 🙂

Kun avioerohakemuksen 2. vaiheen lomake on saapunut käräjäoikeuden käsiteltäväksi, hetken päästä molemmat puolisot saavat postissa oman kirjeensä, jossa heidät todetaan eronneiksi. Sitten on avioeroprosessi paketissa lomakkeiden osalta!

Paljonko avioerohakemus maksaa? 

Moni maalailee eroamisen olevan kallista ja pelkää joutuvansa avioeron vuoksi puille paljaille. Tätä pelkäävät sekä miehet että naiset, niin vähävaraiset kuin hyvätuloisetkin. Koska tämä ylisuureksi kasvanut pelko on niin laajalle levinnyt ja monisyinen, tätäkin myyttiä murretaan yksityiskohtaisemmin kirjassa Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Fakta kuitenkin on, että varsinaisen avioeron hakeminen on verrattaen halpaa. Avioerohakemuksen käsittelymaksu on yhteensä vain parisataa euroa ensimmäisen ja toisen vaiheen kahdesta lomakkeesta. Löydät ajantasaiset lomakehinnat käräjäoikeutesi hinnastosta netissä.

Vaikka taloudellisten erimielisyyksien sanotaan olevan yksi isoimmista syistä parisuhderiitoihin ja eroihin, empiria on osoittanut talousasioiden olevan myös isoimpia syitä siihen, miksi jotkut eivät eroa juridisesti, vaikka henkisesti ovatkin lyöneet hanskat tiskiin jo aikoja sitten. Suomalaisia avioeroja tutkineen Jouko Kiiskin väitöstutkimuksen mukaan avioeron jälkeiseen elämänvaiheeseen liittyy kuitenkin odotettua vähemmän huolia taloudellisesta toimeentulosta. Tästäkin puhutaan tarkemmin kirjassani, joten en avaa tätä teemaa nyt tässä artikkelissa, joka keskittyy avioerohakemus-prosessiin.

Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero? -kirjassa on avioeron hakemisen konkreettisille toimille omistettu oma lukunsa ’Lyhyet lomakkeet ja muut käytännön järjestelyt’. Vaikka eropositiivinen parisuhdekirja painottuu päätöksentekoon siitä, kannattaako parisuhdetta parantaa vielä yhdessä vai onko ero parempi ratkaisu, kirjassa käsitellään paljon myös varsinaisen eron hakemista, sen taloudellisia vaikutuksia, omaisuuden ositusta sekä asunto- ja huoltajuusjärjestelyjä – eron jälkeistä iloista sinkkuelämää unohtamatta!

Mitä jos kumpikaan puolisoista ei toimita 2. vaiheen avioerohakemusta?

Jos kumpikaan puolisoista ei muista postittaa tai sähköisesti hakea lopullista avioeroa, ensimmäinen lomake painuu unholaan eikä avioero ole siis enää vireillä. Jos siis kumpikaan ei hae lopullista eroa, homma raukeaa ja avioliitto jatkuu ainakin paperilla ja viranomaisten masiinoissa. Jos päädyitte eron sijaan parisuhteen parantamiseen, Hyvä parisuhde -blogikategoriasta saatte boostia pysyvästi parempaan parisuhteeseen.

Jos avioerohakemuksen rauettua myöhemmin – esimerkiksi parin vuoden päästä – päätyy jälleen eron kannalle ja hakee eroa, harkinta-aika alkaa jälleen alusta. Vaikka olisi lopultakin saanut tarpeekseen ja ”sen viimeisen pisaran”, edellisestä hakuprosessista ei ole siis kuitenkaan mitään ’hyötyä’ eron nopeuttajana, vaan jälleen on odotettava kuuden kuukauden harkinta-aika ennen kuin on lopultakin vapaa nauttimaan juuri omannäköisestä elämästä.

Jos kuitenkin puolisot ovat asuneet erillään keskeytyksettä vähintään viimeiset kaksi vuotta, eron voi saada samantien ilman harkinta-aikaa. Tavallaan siis asumusero katsotaan jo harkinta-ajaksi, jos puolisot niin tahtovat.

 

Mikä käräjäoikeuden toiminnassa on ikävää avioerohakemus-prosessissa?

Avioerohakemusprosessi on nopea ja vaivaton eikä käräjäoikeus esitä tungettelevia kysymyksiä eron syistä tai syyllisistä. Käräjäoikeuden juristit toimivat tehokkaasti ja kunnioittavasti. Onhan avioerohakemus-prosessi rutiininomaista ja pitkälti automatisoitua päivittäistä arkityötä kaikissa käräjäoikeuksissa.

Kuitenkin yhden asian monet eronneet ovat kokeneet hieman ikäväksi: lomakkeet itsessään ovat vakiomuotoisia eivätkä herätä tunteita (hyvä niin!), mutta lopullisen avioeron myöntämispäätöksessä kirjeessä käytetään sanamuotoa ”puolisot tuomitaan avioeroon”. Turhan moni eroa pohtiva kantaa jo tarpeeksi syyllisyyttä eropäätöksestään, jonka päälle eroon ”tuomitseminen” viranomaisten toimesta kuulostaa karulta. Kun pitkällisten eropohdintojen lisäksi vähintään puolen vuoden harkinta-aikakin on jo käytetty ja avioeron vahvistusta vielä kertaalleen pyydetään, niin miksi käräjäoikeuden on muotoiltava tuo yksilöille merkityksellinen kirje noin arvolatautuneella sanavalinnallai?

Kuuluuko sanavalinnassa vielä menneisyyden maailma vai mikä laki sanelee myös viranomaispäätöksen olevan ”tuomio”? Voisiko se olla vain ”päätös” tai ”tiedoksianto toimeenpanosta”? Ja jos ”tuomio”-sanaa on jostain syystä käytettävä esimerkiksi dokumentin otsikossa, jotta asiassa ei jäisi epäselvyyksiä, niin voisiko otsikon alla olevan lyhykäisen virkkeen muotoilla hitusen kevyemmin? Missä kohdassa lakien soveltamista pätee ”asia ennen muotoa” -periaate ja missä kohdin riittäisi päätöksen viittaaminen esimerkiksi avioliittolain avioeroa käsittelevään kohtaan? Kuinka kovin kirjaimin avioero on ”tuomittava” teko?

Avioliitto on toki lakisääteinen termi ja käräjäoikeuden juristien tehtävänä on noudattaa lakia, mutta voisiko tuossa kirjeessä käyttää lievempää terminologiaa? Kaikki tietävät, miten luovia ammattitaitoisimmat juristit ovat sopimuslainsäädännöllisissä sanakoukeroissaan, joten nykyaikaisempaa kielenkäyttöä voisi harkita myös ”lopullisen avioeropäätöksen tuomitsemisessa.”

Avioliitto on toki lakisääteinen termi ja käräjäoikeuden juristien tehtävänä on noudattaa lakia, mutta voisiko tuossa kirjeessä käyttää lievempää terminologiaa? Kaikki tietävät, miten luovia ammattitaitoisimmat juristit ovat sopimuslainsäädännöllisissä sanakoukeroissaan, joten nykyaikaisempaa kielenkäyttöä voisi harkita myös ”lopullisen avioeropäätöksen tuomitsemisessa.”

Apua avioeron hakemiseen toinen toisiltamme

Vertaistukea omaan eroosi saat Erota vai ei?- ja Eron jälkeen-blogikategorioista, sekä Rakkauden (r)evoluutio-kirjan lukuisista vertaiskertomuksista. Kun saat apua näistä artikkeleista ja kirjasta, toivon sinun laittavan hyvän kiertämään somessa, ja jos sinä tunnet jonkun käräjäoikeusjuristin tai oikeusministeriön viestintäporukasta, niin vinkkaa tästä artikkelista myös hänelle! Tai kenties sinä itse työskentelet käräjäoikeudessa? Voit tehdä mahtavan ja yksinkertaisesti toteutettavissa olevan aloitteen suomalaisen yhteiskunnan parantamiseksi tämän pieneltä muotoseikalta kuulostavan, mutta monelle erosuruaan työstävälle yksilölle tärkeän asian osalta. Tekisit minut ja monet muut avioerotuomioita postiluukuistaan odottelevat suomalaiset iloisiksi 🙂

Sinua saattaa kiinnostaa myös muut Erota vai ei?- ja Eron jälkeen-blogikategorian kirjoitukset, esimerkiksi nämä:

Kannattaako erota vai parantaa parisuhdetta pysyvästi? TILAA NYT Rakkauden (r)evoluutio - Parempi parisuhde vai erinomainen ero?                     Lukijakommentit ja median näkökulmat Rakkauden (r)evoluutiosta: Lue täältä!

Vertaistukea avioeron hakemiseen ja eron jälkeiseen elämään

Jos jälkiviisaus on edes jollain mittarilla se paras viisaus, sitten varmaankin puolisoistaan eronneet ihmiset osaavat besserwisseröimättä kertoa jotain fiksua niin parisuhteissa vältettävistä kuin voimistettavistakin asioista – varsinkin, kun hommat eivät ole aina menneet ihan putkeen. Kun kaikkia virheitä ei itse ehdi tehdä yhden elämän aikana, kannattaa oppia muiden jo tekemistä virheistä niin parisuhteisiin ryhtymisessä, niissä sinnittelyssä kuin niistä irtautumisessa. Tositarinoita pahimmista mokista ja parhaimmista vinkeistä löydät kirjasta Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Kun avioerohakemus on hoidettu ja ero selvä, olet vihdoin vapaa!

Onneksi olkoon! Saat unelmoida mistä ikinä vaan juuri sinä itse haluat. Sinun ei tarvitse elää kenenkään toisen elämää. Sinä riität itsellesi. Anna itsesi myös surra elämänmuutoksesi hetkellä ja huolehdi omasta hyvinvoinnistasi. Sitten oletkin vapaa etsimään myös parempaa seuraa mahtavilta deittimarkkinoilta! Iloista sinkkuelämää ja onnellista tulevaa parisuhdetta sinulle! Uskon, että tuleva rakkaasi odottaa sinua jo vähintään yhtä paljon kuin sinäkin häntä, vaikka ette vielä ole edes tavanneet. Voimia avioerohakemus-prosessiisi ja onnellista uutta elämänvaihetta sinulle! Nauti elämästäsi!

Onnellisen sinkkuelämän alkajaisiksi voit lukea esimerkiksi nämä artikkelit:

Kiitos kun seuraat Rakkauden (r)evoluutiota somessa ja lähetät palautetta näistä blogipostauksista ja kirjasta!

Pääset Rakkauden (r)evoluution Facebook- ja Instagram-sivuille oheisista linkeistä suoraan.