Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto

Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, niinkö?

Laita hyvä kiertoon!

Jos sinulla on kova sisäinen motivaatio parantaa elämänlaatuasi esimerkiksi parisuhteessa, työtehtävissä, kotona tai harrastuksissa, saatat himoita onnistumisia jopa liian kovaa. Tällöin epäonnistuminen ei ole enää edes vaihtoehto, vaan kaikessa on onnistuttava heti ensimmäisellä yrittämällä – mieluiten jo ennen kuin on edes yrittänyt! Jos nykytilanteen analyysissään havaitsee vain epäkohtia, niihin voi suhtautua monella tapaa pelon kautta:

  • “Olen jo epäonnistunut, koska muutenhan näitä epäkohtia ei edes olisi enää edessäni.”
  • “On parempi, etten edes yritä korjata epäkohtia, jotta en epäonnistu.”
  • “Epäonnistun, jos en saa kaikkia korjattua heti ja kerralla kuntoon.”

Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, niinkö?

 

Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, niinkö?

Jos epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, sen välttämisestä voi tulla pakkomielle. Onneksi pakkomielteitäänkin voi muokata, jolloin pakkomielle ensin pienenee haihtuakseen lopulta taivaan tuuliin. Vapaus saa vallan helpommin, kun ensin vapauttaa itsensä turhan pakottavista kahleistaan. Epäonnistumisen pelko voi kahlita paikoilleen niin vahvasti, että parhainkaan tavoite ei saa liikahtamaan elämässä eteenpäin. Tällöin on keskusteltava pelkonsa kanssa rauhassa ja kuulosteltava, mistä oikein pohjimmiltaan onkaan kyse. Ratkaisuun on turha hypätä silloin, kun pelkkä pysähtyminen ongelman äärelle auttaa. Pysähtyminen ja hengitys vievät pidemmälle kuin tavoitteeseen puskeminen: Miten hengitys parantaa hyvinvointia konkreettisesti?

Jos epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, sen välttämisestä voi tulla pakkomielle

Mistä tietää milloin kannattaa erota?

 

Mistä tietää milloin kannattaa erota? LUE TÄÄLTÄ

Mitä luulet, kumpi luo enemmän hyvinvointia sinulle ja sinua ympäröiville ihmisille: epäonnistumisen mahdollisuuden hyväksyminen vai epäonnistumisen pirunmoinen välttely?

Vastaus: Epäonnistumisen fanaattinen pelko jähmettää paikoilleen tai saa puskemaan ongelmaviidakon läpi sellaisella vimmalla, että siitä touhusta on oma ja muiden ihmisten hyvinvointi kaukana.

Yleensä iso epäonnistuminen pelottaa enemmän kuin pieni epäonnistuminen. Makes sense.

Mutta mitä tehdä, jos oman pienen epäonnistumisensa menneisyydessä tai kuvittelemansa ja pelkäämänsä epäonnistumisensa tulevaisuudessa kokee aivan jättimäisenä?

Onneksi pakkomielteidenkin miellepiirteitä voi muokata

Onneksi mieltään voi muokata näkemään ahdistavan jättiläisen pikkuriikkisenä tai siirtää jättiläistä syrjempään oman näkökentän edestä. Mielen muokkaamiseen miellepiirre-editoinnilla on monia käteviä harjoituksia. Ehkä oletkin tehnyt niitä jo Rakkauden (r)evoluutio -kirjan lukemisen ohessa, joten en tässä lähde niitä sen tarkemmin nyt veivaamaan. Tiedät, mistä puhun. Jos et, laita viestiä kommenttikenttään tai esimerkiksi Instagramin (rakkaudenrevoluutio) ja Facebookin kautta (Rakkauden revoluutio – Rakkauden evoluutio).

Suuren pelon hetkellä kannattaa loogiselle mielelleen muistuttaa nämä muutamat faktat, jotka niin monet tutkimukset ovat osoittaneet:

  1. Aivot eivät erota todellista kuvitellusta eli todellinen tapahtuma vaikuttaa kuten pelkkä ajatus tuosta tapahtumasta.
  2. Ajatukset tuntuvat kehon reaktioina aivan kuten todellisen tapahtuman kokeminen.
  3. Tunnetilat näkyvät kehomittauksissa. Tunne on siis vain tunne, mutta fyysisestikin vaikuttava.

Tietoinen surutyö

Jos negatiivisia ajatuksiaan tai ikäviä tunteitaan pelkää siksi, että tietää niiden negatiiviset vaikutukset myös kehon hyvinvointiin, kannattaa muistaa näiden korrelaatioiden positiivinen kääntöpuoli: ajatuksiaan ja tunteitaan voi myös editoida paremmiksi, jolloin kehon hyvinvointikin paranee.

Esimerkiksi pelon kohteen kuviteltujen miellepiirteiden editointi tuo helpotusta todelliseen pelon tunteeseen fyysisessä kehossamme. Näistä konkreettisista miellepiirre-editointitekniikoista voit lukea lisää kirjastani. Laitathan myös viestiä, jos haluat minun käyvän näitä tekniikoita läpi myös tässä blogissa.

Aikajanaterapiatekniikoilla arvokkaampi menneisyys ja parempi tulevaisuus

Miellepiirteitä editoimalla voi muokata tunnetilaansa esimerkiksi utuisen epävarmalta tuntuvaa tulevaisuuttaan kohtaan. Kun oman tulevaisuutensa näkee muunakin kuin epäonnistumisten räikeinä varoitusmerkkeinä, seuraava askel tuntemattomaan tulevaisuuteen on hitusen helpompi ottaa.

Tunteiden hyväksyntä

Joskus tulevaisuuden tarkastelu osana pidempää aikajanaa auttaa myös helpottamaan sitä painetta, jota kokee käsillä olevien haasteiden tai epäonnistumisen pelon vuoksi. Aikajanaterapian keinoilla onkin mahtavaa huomata, miten meistä jokainen voi muokata jopa menneisyyttään sellaiseksi, että se ei enää ainakaan ruoki tulevaisuuden epäonnistumisen pelkojamme.

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Myös yhden hetken epäonnistumisen hahmottaminen pidemmän aikajanan pikkuisena kompasteluna auttaa asettamaan vaikealta tuntuvan hetken oikeisiin mittasuhteisiin. Kokonaisuuden hahmottaminen helpottaa tunnetilaa. Tämänkaltaiseen mentaaliharjoitteluun aikajanaterapiatekniikat ovat erinomaisen käteviä. Jos menneisyyteen tai tulevaisuuteen kurkistaminen ahdistaa jo ajatuksenakin, ensiavuksi ahdistukseensa voi ottaa meiltä kaikilta jo löytyvän tärkeimmän rauhoittumiskeinon, johon voit tutustua tarkemmin artikkelissa: Miten hengitys parantaa hyvinvointia konkreettisesti?

Loogisjärkevät pikakeinot ja alitajunnan työstäminen

Jos aikajanaterapian keinot eivät ole sinulle vielä tuttuja etkä ole vielä ehtinyt tehdä Rakkauden (r)evoluutio-kirjan 57:ää mentaaliharjoitusta, voit kokeilla meidän kaikkien jo hallitsemaa simppeliä pikakeinoa: kirjoita päiväkirjaan ylös edes yksi onnistuminen joka päivä. Kun olet myöhemmin tilanteessa, jossa pelkäät tulevia epäonnistumisia, voit päiväkirjan avulla palauttaa mieleesi monia onnistumisiasi. Tämä harjoitus on toki vain loogisen mielen perusharjoitus, mutta sellaisenaan tosi helppo, nopea ja toimiva. Menneiden pientenkin onnistumisten tietoinen havaitseminen tuo hyvää mieltä ja hyvä mieli auttaa näkemään tulevaisuuden ratkaisut mahdollisempina vaihtoehtoina.

Jos epäonnistuminen pelottaa sinua loogisjärkevällä, tietoisella mielellä tekemistäsi harjoituksista huolimatta, sinun kannattaa alkaa harjoitella hyödyntämään alitajunnan voimaa. Jos alitajuntasi syöttää sinulle pelkoajatuksiasi, tietoinen hyvä tavoitteesi voi jäädä saavuttamatta. Tiedostamaton, mutta todellinen vahva tunne, esimerkiksi epäonnistumisen pelko, voittaa aina tietoisen mielen harjoittaman järkipäättelyn ja siksi esimerkiksi pelko voi olla tavoitteidesi esteenä. Itse harjoitan itsehypnoosia nimenomaan alitajunnan voiman hyödyntämiseen.

Itsehypnoosiharjoituksia kannattaa treenata ammattitaitoisten hypnoterapeuttien kanssa. Laita tästä viestiä, kun haluat kuulla lisää hypnoterapian hyödyistä. Ja ensimmäisenä vinkkinä: itsehypnoosi useimmiten aloitetaan juuri siitä meillä kaikilla jo olevasta ensiapukeinoista eli pysähtymisestä hengityksensä äärelle. Voit aloittaa siitä jo nyt tämän artikkelin avulla: Miten hengitys parantaa hyvinvointia konkreettisesti?

Infernaalinen avioeron pelko

Ero pelottaa

 

Eroaminen pelottaa, jos eron kokee epäonnistumisena.

Avioeroa pidetään joskus aivan infernaalisena epäonnistumisena ja tuon ennenkokemattoman avioeron pelko jähmettää paikoilleen tai saa puskemaan eteenpäin vastoin omaa tai puolison hyvinvointia. Lue lisää tästä ajattelumallista tästä artikkelista. Vaikka eropäätöksen tekeminen saakin sattua ja pelottaa, ero ei ole kuitenkaan paniikin paikka, kuten tässä blogipostauksessa kerron: Ero on elämänmuutos, vaan ei paniikin paikka. Rakkauden (r)evoluutio –kirjasta löytyy lukuisia erilaisia mentaaliharjoituksia monen kokeman ison epäonnistumisen – avioeron – pelon käsittelyyn.

Kaikilla tunteilla on tarkoitus. Riittää, että toivotat pelokkaankin tunteen tulemaan rohkeasti luoksesi ja kuulostelet, mitä tuo tunteesi kertoo sinulle juuri sillä hetkellä. Mitä sinun olisi hyvä oivaltaa sen sanomasta?⁠

Ajatteletko sinä, että epäonnistuminen ei ole vaihtoehto?

Ratkaisukeskeisen, parisuhde- ja eropositiivisen kirjan harjoituksia kannattaa soveltaa myös minkä tahansa muun pelon tai ikävältä tuntuvan tunteen käsittelyyn, sillä niiden syntyprosessin osatekijät ovat usein mielenkiintoisen samankaltaiset. Meillä jokaisella on omat pelkomme eri elämäntilanteissa, mutta onneksi keinoja on lukuisia auttamaan meistä ihan joka ikistä. Ota yhteyttä, kun haluat jutella sinua mietityttävästä haasteestasi. Olen mielelläni avuksi myös sinulle!

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.