KILTTIKAPINA PARISUHTEESSA: Kilttimiehet ja kiltit tytöt

KILTTIKAPINA PARISUHTEESSA: Kilttimiehet ja kiltit tytöt

Ole kiltti, kiva, hymyile, auta muita niin paljon, että unohdat itsesi, turrutat tunteesi, hylkäät omat toiveesi. Onko se ollut sinun tiesi väsymykseen ja tasapaksuun elämään, joka ei sytytä sinua enää? Tämän artikkelin kansikuvan kaltaiseen ohjenuoraan on helppo hirttäytyä, jos sieltä poimii vain tuon ”kindly”-osuuden ja kilttinä kumartelee muiden tahdon alla. Ohitatko sinä nuo kuvan taulun muut kohdat olankohautuksella tai liian vaikeina toteuttaa omassa elämässäsi? Ehkäpä on tullut aika tarkastella oman elämäsi taulua uudesta näkökulmasta ja avarammin – myös niiden mustempien rivien väleistä. Rakkauden (r)evoluutio -kirja käsittelee tätä teemaa melkoisenkin monelta kantilta. Tällä viikolla tämä ”riittävä”, ”liiallinen”, ”hyvä” tai ”huono” kiltteys ovat saaneet toisenlaisenkin kattotermin, joka voisi olla melkeinpä (r)evoluution sanoittama: kilttikapina.

Tässä artikkelissa otetaan vastaan Kilttikapina-haaste, ja haastetaan samalla sinut, arvoisa Rakkauden (r)evoluution lukija, ottamaan haaste vastaan! Laitetaan yhdessä hyvä kiertämään!

Mikä on kilttikapina ja keitä ovat kilttikapinalliset?

Tällä kertaa siis laitetaan kiltteys kiertämään!

Kiltteydestä puhutaan nyt paljon termillä Kilttikapina, ja ainakin Rakkauden (r)evoluutio tunnustautuu kovemman kaliiberin kilttikapinalliseksi jo nimensäkin voimin. Joten perataanpa hiukan, mistä kilttikapinassa on kyse nimenomaan rakkausrintamalla ja parisuhteissa. Rakkauden (r)evoluutio -kirjassa reviteltiin liiallisen kiltteyden haitallisuudesta muunmuassa näin:

”Miten kiltteyden kohokohdan oivaltaisi olevan nimenomaan se, että osaa sanoa kauniisti ja kohteliaasti ”kiitos, ei kiitos”? Työpaikkaa kannattaa vaihtaa, jos mesta ei miellytä – omien arvojen tuplatsekkauksen ja kehitysideoiden aktiivisen esille nostamisenkaan jälkeen. Työyhteisön kitisijäkaartin kutsuessa kannattaa nostaa kytkintä. Kahden ihmisen välisessä suhteessa on sama juttu. Kuinka paljon sinussa on jees-miestä tai -naista parisuhteessasi?”

Kati Niemi: Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?
Kilttikapina - Miten olla kiltti ja miten luopua liiallisesta kiltteydestä?
Kilttikapina – Miten olla kiltti ja miten luopua liiallisesta kiltteydestä?

Miten olla kiltti, vaan ei liian kiltti?

Tehdään heti alkuun tärkeä asia selväksi: kiltteys on tärkeä voimavara, mutta vasta kun sen oivaltaa sellaiseksi myös omakohtaisesti.

Kun tunnistaa voimavaransa, ei koe itseään niin turvattomaksi. Tasapainoisesta voimavaratilasta käsin on helpompaa sietää mahdollisesti muiden ihmisten kipakatkin heitot ja herjaukset ilman, että ne iskevät ihon alle. Kun pinta pysyy eheänä kovissakin paikoissa, ihmiselle luontainen stressireaktio ei pistä päätä huimaamaan.

Ihminen pystyy pysymään toimintakykyisenä ja tekemään järkivalintoja, kun tunnemyrsky ei riepottele holtittomasti. Kun kognitiviiseen järkeilyyn kykenevät aivosi pysyvät tyyninä ja happi kulkee vapaasti aivoissasi, hahmotat helpommin vaihtoehtosi. Lue teemaan liittyen myös esimerkiksi tämä blogipostaus: Miten hengitys parantaa hyvinvointia konkreettisesti?

Kun pysyt toimintakykyisenä silloinkin, kun sinua kovistellaan tai kiristetään, tiedostat vaihtoehtosi:

  • Pysyt paikoillasi ja annat epätodenmukaisten herjojen valua tefloniasi pitkin katuojaan, tai
  • Kävelet myrskynsilmästä poispäin niin etäälle, että et enää kuule moisia alhaisuuksia, jotka eivät ole arvojesi mukaisia.

Valinta on sinun. Ja valinnan pystyt tekemään parhaiten, kun olet tasapainoisesti ja kokonaisvaltaisesti kiltti, etkä pakene sisäisiä pelkojasi kehittäen itsellesi kiltteyssyndrooman tai ’kiltin tytön syndrooman’. Pelkojen käsittelyyn on monia keinoja, sillä ovathan ne vain oman mielikuvituksemme tuotetta ja siten yhtä helposti poisopittavissa kuin ne on aikoinaan keksittykin. Oman päämme sisäisiä juttuja, ja siksi emme onneksi tarvitse pelkojemme poistamiseen kenenkään muu lupaa kuin oman lupamme.

Milloin sinä annat itsellesi luvan olla kiltti ensisijaisesti itsellesi ollaksesi kiltti muille?

Kiltteyssyndrooma.
Kiltin tytön syndrooma.

Kun harjoitat kiltteyttä myös itseäsi kohtaan, tunnistat voimavarasi ja tiedostat arvojesi rajat. Silloin pystyt oikeasti olemaan kiltti myös muille ihmisille heidän kokeilemien rajaloukkausyritystenkin keskellä. Kun olet aidosti kiltti eli neutraalisti ja tyynesti toimiva rakkaudestasi käsin, sinulla ei ole pakonomaista tarvetta hyökätä eikä uhriutua. Et pyri vääntämään toista muottiin, jota hän ei näe eikä tunne, ja johon hän ei siinä sisäisessä taistelunsa tuoksinassa yksinkertaisesti edes mahdu. Tasapainoisesta kiltteydestä käsin et yritä muuttaa toista pakonomaisesti ja vimmaisesti, vaikka hän olisi rakastamasi ihminen, jonka haluaisit ymmärtävän sinua.

Tosiasia kuitenkin on, että hänen ei tarvitse ymmärtää sinua. Sinunkaan ei tarvitse ymmärtää hänen ongelmansa syitä eikä hänen tekemiään ratkaisuja. Rakkaudessa ja todellisessa kiltteydessä riittää, että hyväksyt hänen tuskansa ja siltikään et itse jää hänen tuskansa uhriksi. Sinulla on omat arvosi ja ajatuksesi, ja jos ne sattuvat kohtaamaan rakastamasi ihmisen kanssa – kiva juttu. Se voi olla helppoa. Mutta ihan yhtä helppoa on lähteä pois tuon ihmisen luota, jos rajaloukkaukset ovat arvojesi vastaisia eikä muutosta ala kuulua. Eroaminen on siis suhteellisen helppoa, jos tunnet voimavarasi ja elämänarvosi, ja hahmotat, että homma ei vaan rokkaa.

Sinä et voi muuttaa puolisoasi, vaikka kuinka kilttinä kumartelisit, palvoisit ja paijaisit. Sinä et pelasta rakastamaasi ihmistä tämän tuskalta ja ongelmilta. Jos todella rakastat häntä, voit olla vain oma itsesi ja tehdä ratkaisut omista lähtökohdistasi. Joskus jäämistä arvokkaampaa on lähteminen, sillä ehkäpä vasta lähtösi pysyvästi puolisosi luota auttaa häntä oivaltamaan sen, mitä et näennäisellä kiltteydelläsi koskaan olisi voinut hänelle ojentaa.

Kiltin henkilön omat rajat

Kiltteys on hyve, jota ei kaikilta ihmisiltä löydy, joko muita ihmisiä
tai itseään kohtaan. Mutta tarvitseeko aina olla kiltti ensin muille ja sitten vasta itselleen? Voisiko pikemminkin olla niin, että toisten puolesta onnensa uhranneet ihmiset sysäävätkin vastuun omasta onnellisuudestaan salakavalana vastalahjana puolisolleen? Muiden mielistely kostautuu kaikille osapuolille, vaikka alkuperäinen tarkoitus olikin vain vilpitön hyvänteko kaikille.

Kati Niemi: Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Kiltin tytön syndrooma eli liiallinen, pakonomainen kiltteys ei näy vain tytöissä ja naisissa. Myös moni kiltti poika kasvaa kieroon ”pojat eivät näytä tunteitaan”- ja ”kestä kaikki kuin mies” -kasvatusperiaatteilla. Järki loppuu siihen, missä periaate alkaa. Näin myös kiltteydessä: ”en saa tehdä näin” ja ”minun on pakko olla kiltimpi”. Pakonomainen kiltteys kaikuu ”pakko”-puheessa, mutta onneksi sisäistä puhettaan ja sitä myöten ulkoisia realiteettejaan saa helposti muutettua hyvän valmentajan vinkeillä. Mielen muokkaus on kuitenkin pitkälti ”vain” tekniikkaa, mutta arvokasta sellaista!

Usein aikuiset kiltit tytöt ja nettifoorumeiden kirjavissa kommenteissa parjatut kilttimiehet löytävät parisuhdepeilikseen sen, mitä kaipaavat vahvistamaan omaa ylimitoitettua kiltteyttään: ylimitoitetun ei-kiltit puolisot eli ne rääväsuisemmat jännämiehet ja äkkipikaisia vaatimuksiaan heittelevät pirttihirmut. Harvoin jännämies kuuntelee pirttihirmun paasausta, vaan vastakohtien kuvitellaan täydentävän toisiaan kiltteydenkin osalta.

Hallituksen kilttikapina

Kuten voit Rakkauden (r)evoluutio-kirjasta lukea, yllättävän moni mies kutsuu vaimoaan ”hallitukseksi”, joka tuntuu päättävän miehen puolesta vaikka ja mitä. Kun omat päätökset mitätöidään kerta ja vuosi toisensa jälkeen, hiljalleen sitä alkaa uskoa itsekin, että totta tosiaan, tuo ”hallitushan” se nämä päätökset minun elämässäni tekeekin. Minä vain lonnin tässä oman elämäni sivuraiteella. Annan tassua ja kierin aina kun käsketään.

Sellaista on monen kilttimiehen parisuhde, kunnes jonain päivänä vaimo saattaa saada tarpeekseen miehen värittömyydestä, vaikka loppupeleissähän hän itse koko kierteen aloitti. Tai ainakin toimi hyvänä vahvistimena sille mollisoinnulle, jota kilttimies jo alunperinkin peiliään etsiessään halusi kuulla. Usein parisuhde päättyy eroon samasta syystä kuin se syntyikin. Jos et äkkiseltään oivalla, mitä tarkoitan, lue Rakkauden (r)evoluutio-kirjani, jossa selostan tätä hyvinkin tarkasti.

Jos siis kilttimiehen tai kiltin tytön parisuhde ei toimi, se ei varsinaisesti ole kenenkään vika. Molemmat tanssivat siinä tahdissa kuin omien sisäisten kieltojensa karsinassa kykenivät. Ja sitten asiat vain etenivät omalla raskaalla painollaan, kunnes jompikumpi herää hälytysmerkkeihin ja ero alkaa kolkutella alitajunnassa. Siinä kohdassa ei auta, jos vain toinen havahtuu, vaan molempien kasvun on käynnistyttävä edes suhteellisen samanaikaisesti ja samalla intensiteetillä. Muutoin parisuhteessa puolisolta kaivattu peili alkaa näyttää vääristyneeltä.

Vinoutuneita peilikuviaan on hauska hämmästellä Linnanmäen peilisalissa, mutta parisuhteen peilisalissa sellaiset harvemmin naurattavat. Haluamme nähdä itsemme hyvinä ja rakastettuina, ja sellaisina kuin olemme. Emme itsemme irvikuvina.

Kiltin ihmisen parisuhde ja ero

Moni eronnut kertoi Rakkauden (r)evoluutiolle olleensa kiitollinen ex-puolisolleen, joka jätti hänet, koska hän itse ei pystynyt tekemään päätöstä. Moni pelkää eroa, koska haluaa olla niin kovin kiltti sille puolisolleen, jolle kuitenkin muuten kiukuttelee, kun tunnemyrsky vie mukanaan väkisin. Ero pelottaa monia, mutta onneksi vain siihen asti, kunnes oppii olemaan kiltti itselleen. Lue teemaan liittyen vaikkapa tämä artikkeli: ”En kehtaa erota, vaikka haluaisin.”

Jännää onkin, että sama sisäinen kiltteys itseä kohtaan on sekä avain parempaan parisuhteeseen että erinomaiseen eroon. Kuinka mielenkiintoista!

Kiltteys on siis hyve monella tapaa. Parisuhteissa on tärkeää hakea kompromisseja eikä pitää omaa päätään joka asiassa. Oma pää kannattaa pitää kuitenkin edes siinä kohdin, kun valitsee puolisoaan tai tuntee haluavansa irtautua hänestä. Yllättävän moni mies kertoo kokeneensa exänsä olleen väärä valinta alusta alkaen ja pinnistelleensä parisuhteessa ainoastaan ollakseen ”hyvä isä” – mitä lie se kullekin tarkoittaakaan.

”Ennen vaimoni haluamaa eroa ajattelin, että tässä nyt sitten vain
suoritetaan tätä perhe-elämää. Ennen kaikkea halusin olla hyvä isä, joka huolehtii perheestään niin kuin kuuluu. Ajattelin, että eikö kuitenkin kaikkiin suhteisiin tule arki ja siihen kuuluu tällaiset ikävämmätkin asiat – vaimon harjoittama henkinen väkivalta, läheisyyden puute, lannistuminen, fyysisetkin oireet.”

Kati Niemi: Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Parisuhteen kilttikapinalliset: Kilttimiehet ja pirttihirmut. Jännämiehet ja kiltit tytöt.

Kokonaisvaltainen, tasapainoinen kiltteys on vahvuus, joka saa voimansa itsensä hyväksymisestä. Rakkaudesta itseä kohtaan. Siitä samasta lähteestä, josta muukin hyvinvointisi ammentaa energiansa. Kiltteys on vain osittaista, vaillinaista, jos harjoitat sitä vain yhteen suuntaan: muiden palvelemiseksi itsesi hyläten, tai itsesi nostamiseksi jalustalle kanssakulkijasi maanrakoon talloen.

Rakkauden (r)evoluutio -kirjassa ja –blogissa käsitellään kiltteyden teemaa. Ravistellaan uskomuksia. Herätellään hellästi ja vakaasti, vapisematta. Otetaan härkää sarvista ja tuetaan, jos oma sisäinen härkätaistelu vie välillä vereslihalle asti. Jos sinä haluat vihdoin uskaltaa avautua itsellesi, avaa Rakkauden (r)evoluutio-kirja ja käännä sivua elämässäsi.

Kirjan kantavana teemana on rakkaus ja kiltteys, kuitenkin omat rajat tunnistaen ja tunnustaen. Eräs kirjan luvuista on oikein erityisesti omistettu kiltteydelle, vaikka otsikko saattaa kirpaistakin ei-niin-kiltisti, ja ihan tarkoituksella näin: ”Kilttimiehet ja pirttihirmut, jännämiehet ja kiltit tytöt”. Mietitkö, mistäköhän tuo luku kertoo? Voisiko se kertoa jotain, joka sinun on tarkoitus oivaltaa omakohtaisesti?

Kirjassa kysytään kysymyksiä, ja omien vastausten löytämisen avittamiseksi tarjotaan myös vertaistukena tositarinoita onnellisilta ja onnettomilta miehiltä ja naisilta. Lue ja löydä omat vastauksesi, joita juuri nytkin tunnet etsiväsi.

Miten lopettaa liiallinen kiltteys Kilttikapina -keinoilla?

Instagramissa #kilttikapina -hashtagilla meitä kaikkia haastanut psykoterapeutti Emilia Kujala on omissa psykoterapia-asiakkaissaan huomannut kilttien kärsimystä, ja siksi hän halusi omalla somepostauksellaan herätellä ihmisiä pohtimaan tätä tärkeää teemaa omakohtaisesti.

Kiltteydellä on kuitenkin omakohtaisen mahdollisen kärsimyksen lisäksi myös yhteiskunnallisia vaikutuksia. Eikä pelkästään parisuhteiden, perheiden ja kokonaisten sukujen hyvinvoinnin kannalta, vaan myös työpaikkojen, yrittäjyyden ja sitä kautta koko kansantalouden näkökulmasta. Samasta globaalista tuskasta syntyi myös Rakkauden (r)evoluutio -kirja parisuhteiden turhanpäiväisten kiltteys-paineiden poistamiseksi. Lue lisää siis kirjasta.

Ota sinäkin osaa kilttikapinaan, ja laita kilttikapinan kaikki mahdollinen hyvä kiertoon kommentoimalla alla omia kokemuksiasi kiltteydestä. Pohdintasi tueksi voit käyttää vaikkapa seuraavia kysymyksiä:

  • Miten tunnistat ne tilanteet, joissa olet liian kiltti parisuhteessa tai muiden ihmisten kanssa?
  • Mikä on kiltteydessä vaikeinta? Entä mikä on parasta?
  • Mikä on sinun kilttikapina-voimavarasi?
  • Mihin kiinnität huomiota, kun huomaat puolisosi tai muiden ihmisten olevan kilttejä sinua kohtaan?
  • Mitä on sopiva kiltteys? Mitä on liiallinen kiltteys?
  • Mistä tiedät oletko liian kiltti?
  • Miten voit luopua liiallisesta kiltteydestä?
  • Miten aiot huomata kiltteyden vahvuuden omassa elämässäsi tästä eteenpäin?

Rakkauden (r)evoluution Kilttikapina

Olkoon tämä blogiartikkeli Rakkauden (r)evoluution tämänpäiväinen panos kilttikapinaan.

My two cents. Ja 374-sivuisessa ratkaisukeskeisessä kirjassa rutkasti lisää.

Jos kaipaat kevyenkilttiä lisäboostia tasapainoiseen itsesi kehittämiseen, lue Tiede paljastaa: kaikki aikuiset eivät yllä riittävälle kehitystasolle. Miten parantaa hyvinvointiaan itsensäkehittämisen avulla?

Jos taas olet turhan kilttinä jo pidempäänkin pyöritellyt avioeroa, jonka tiedät sinulle parhaaksi ratkaisuksi, hae lisämotivaatiota muutoksesi läpivientiin lukemalla esimerkiksi yksi seuraavista blogiartikkeleista:

Halutessasi lisävarmuutta eropäätöksellesi tai pysyvämmälle päätöksellesi parantaa parisuhdettanne puolisosi kanssa, lue 374-sivuinen (hurjaa, tiedän!) ratkaisukeskeinen kirja Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Kannattaako erota vai parantaa parisuhdetta pysyvästi? TILAA NYT Rakkauden (r)evoluutio - Parempi parisuhde vai erinomainen ero?
Lukijakommentit ja median näkökulmat Rakkauden (r)evoluutiosta