Kun Tinder-deittisi lukee tarinasi…

Kun Tinder-deittisi lukee tarinasi…

Rakkauden (r)evoluutio -kirjassa on lukuisia tositarinoita monilta miehiltä ja naisilta, onnellisesti tai onnettomasti parisuhteissa ja salasuhteissa, ennen eroa ja eron jälkeen, sinkkuna. Vertaistukea aidossa muodossaan, mitään peittelemättä ja salaamatta.

Tarinat pysyvät kirjassa anonyymeinä, ilman kokemuksensa jakaneen henkilön nimeä, ikää, ammattia, sukupuolta tai seksuaalisesta suuntautumisesta kertovaa luokittelua.

Ei pelkästään siksi, että henkilöt itse eivät olisi suostuneet kertomaan parisuhdeongelmistaan, kuten pettämisestä ja salasuhteistaan, tai eron jälkeisestä sinkkuelämästään ja Tinder-seikkailuistaan omalla nimellään.

Vaan ennenkaikkea siitä syystä, että lukija vastaanottaisi tarinan sellaisenaan kuin se oli. Ilman ennakko-oletuksia ”kaikki miehet on just tollasia!” tai ”noin ne naiset aina toimii!”.

Tarkoituksena oli antaa lukijalle mahdollisimman neutraali mahdollisuus tunnustella lukemaansa omakohtaisesti. Eropohdinnat ovat usein raskaita ja stressaavia, jolloin oma kantokyky voi olla aikaisempaa heikompi. Kun parisuhde ahdistaa tai on tullut puolisonsa pettämäksi, vastaavasta kokemuksesta kertovan henkilön saattaa teilata alitajuisesti automaattisesti, ajattelematta.

Esikoiskirjani kirjoitusprojektissa oli parasta ne ihanat syvälliset keskustelut, joita sain käydä niin monen onnellisessa parisuhteessa elävän tai onnellisesti eronneen ihmisen kanssa. Sain jokaisesta keskustelusta paljon oivalluksia ja oli myös jännää huomata monia yhteneväisiä ajatusmalleja, joihin nuo ihmiset olivat esimerkiksi ennen eroaan uskoneet, mutta eron jälkeen oivaltaneet asioita uudesta näkökulmasta.

Oli hienoa kuulla, kuinka hekin halusivat jakaa tarinansa ja laittaa hyvän kiertoon Rakkauden (r)evoluution kautta, jotta muiden eroa pohtivien ei tarvisisi tuskailla samoissa asioissa kuin he itse olivat tuskailleet.

Haastattelujen lisäksi nautin eniten kirjoittamisesta flow-tilassa. Monesti saatoin maata olohuoneen sohvalla ihan pimeässä, vain kynttilän valossa, ja silmät kiinni kirjoitin sylissäni olleella näppiksellä auki kaikkea itse aikaisemmin kokemaani tai juuri oivaltamaani. Ne olivat rauhallisia luovuuden hetkiä.

Projektin lopussa oli haastavin vaihe, kun valtava määrä – satoja sivuja – hyviä haastatteluja ja oivalluksia piti saada luokiteltua toimiviksi kokonaisuuksiksi ja karsittua tekstiä sanomani terävöittämiseksi. Omaa leipätekstiäni minun oli helpompaa karsia, mutta haastattelemieni ihmisten tarinoita minun oli vaikea tiivistää tai arvottaa toinen toisiaan paremmiksi. Kun ne kaikki olivat niin upeita. Kipeinäkin koskettivat kovaa.

Onneksi minulla oli erinomainen kustannustoimittaja Art House Oy:n toimituspäällikkö Riina Behl, joka karsi sitten paljon tekstiä, johon itse en ollut raaskinut tarttua. Oli upea hetki, kun sain toimitettua valmiin teokseni Art Houselle, ja kun omat aivoitukseni saivat konkreettisen, fyysisen muotonsa mielestäni kauniiden, James Bond-tyylisten kirjankansien välissä. Oli hienoa saada seurata projektin etenemistä ammattigraafikoiden pöydällä ja nähdä, kuinka omilla puutteellisilla koneenkäsittelytaidoillani hahmottelemani mentaaliharjoitusten visualisoinnit saivat tyylikkään lopullisen ulkoasunsa ja ideani alkoivat elää uudella tavalla.

Voit lukea kirjan kirjoitusprosessista ja sen ensimmäisistä viikoista täältä.

Kirjan valmistuttua tuntui siltä, että kaikkien haastattelemieni ihmisten arvokas sanoma sai arvoisensa ulkomuodon ja toivonkin kirjan löytävän lukijansa. Jopa moni vanha Tinder-deittini on kertonut ostaneensa kirjani ja monilta olen kuullut, kuinka tälle uudenlaiselle, positiiviselle sanomalle on selvästikin ollut tilausta.

Kaikki saamani palaute on ollut arvokasta ja koskettanut. Kuten kirjanikin heitä.

Rakkauden (r)evoluutio on hienosti noteerattu sanoma- ja aikakauslehdissäkin. Lue blogipostaukseni niistä täältä.

Kun kirjaa työstäessäni oli arvokasta kuulla niitä monien ihmisten tositarinoita onnellisista tai onnettomista parisuhteista ja eroista, niin yhtälailla nyt kirjan julkaisun jälkeen hienointa onkin kuulla positiivista lukijapalautetta erilaisissa elämäntilanteissa olevilta miehiltä ja naisilta.

Tunnen, että kaikki se tekemäni työ ei mennyt hukkaan vaan sain todellakin laittaa hyvän kiertämään!