AVIOERO: Ohjeet avioeron hakemiseen ilman kalliita lakipalveluja

AVIOERO: Ohjeet avioeron hakemiseen ilman kalliita lakipalveluja

Avioero on aihe, jota käsitellään Rakkauden (r)evoluutio-blogin Erota vai ei?– ja Eron jälkeen-blogikategorioiden lukuisissa kirjoituksissa. Aikaisemmassa pitkässä blogipostauksessa kirjoitin avioerohakemuksesta ja siihen liittyvistä huolista monelta näkökantilta. Suosittelen sinua lukemaan tuon pidemmän kattavan artikkelin siinä hetkessä, kun sinulla on pikakatsausta enemmän aikaa. Tässä artikkelissa, jota nyt luet, listaan lyhyesti selkeät ohjeet avioeron hakemiseen askel askeleelta.

Avioerohakemus: Miten haetaan avioeroa käräjäoikeudesta
Avierohakemus: Miten haetaan avioeroa käräjäoikeudesta. LUE TÄÄLTÄ HELPOT OHJEET

Aihetta käsitellään kokonaisuudessaan ratkaisukeskeisessä, eropositiivisessa Rakkauden (r)evoluutio-kirjassa kaikkiaan 374 sivun verran.

Avioero: kirja avioerosta. Lukijapalaute-kokemuksia
Lue täältä lukijapalautteita.

Kirjassa on mentaalivalmennuksen näkökulmia, harjoituksia ja lukuisten eronneiden miesten ja naisten tositarinoita avattuna rehellisesti ja avoimesti. Lue täältä lukijapalautetta ja myös median näkökulmia lehtiartikkeleista ja radio-ohjelmista, joissa on ruodittu Rakkauden (r)evoluutiota 🙂

Ohjeet avioeron hakemiseen -muistilistat

Tässä blogiartikkelissa on koostettuna avioero-ohjeet mahdollisimman nopeassa, yksinkertaisessa muodossa. Ohjeiden avulla saat haettua avioeron ilman kalliita lakipalveluja sekä tukea avioeroprosessin eri vaiheisiin.

Artikkelin avioero-ohjeet on jaettu kolmeen kokonaisuuteen:

 • Ennen avioerohakemuksen lähettämistä käräjäoikeuteen
 • Avioeron ensimmäinen vaihe
 • Avioeron toinen vaihe
Avioero-kirja eropäätöksen tekemisestä ja eroamisesta.

Ennen avioerohakemuksen lähettämistä

Tässä sinulle tärkeät stepit ajanjaksolle ennen avioerohakemuksen lähettämistä käräjäoikeuden kansliaan:

 1. Huolehdi kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistasi ennen kuin teet eropäätöstä turhan hätiköiden. Lue esimerkiksi Hyvinvointi-blogikategorian artikkelit ajatuksella, kaikessa rauhassa.
 2. Tarkastele eropäätöstäsi monelta näkökannalta esimerkiksi Erota vai ei -blogikirjoitusten pohjalta.
 3. Nuku yön yli päätöksesi kanssa. Lue esimerkiksi tämä artikkeli aiheesta: Stressi ja unettomuus parisuhdeongelmien syynä – vai aiheuttaako stressaava parisuhde uniongelmat?
 4. Hyväksy eropäätöksesi tietoisesti ja myös alitajuisemmalla tunnetasolla. Ajatuksia saat esimerkiksi tästä artikkelista: MITÄ TEHDÄ, KUN ERO HÄVETTÄÄ? ”En kehtaa erota, vaikka haluaisin.”
 5. Aloita eron käsittely ja tietoinen surutyö itsesi ja puolisosi välisen yhteistyön helpottamiseksi. Näin varmistat myös mahdollisten yhteisten lastenne hyvinvoinnin koko muutosmatkan ajan. Tähän teemaan liittyen voit lukea Rakkauden (r)evoluutio-kirjan. Saat lisää ajatuksia herättäviä vinkkejä myös blogin Eron jälkeen-kategoriasta.
 6. Keskustele puolisosi kanssa avioeropäätöksestäsi parhaan kykysi mukaan. Avoimuus alkuvaiheessa auttaa loppuvaiheessakin. Tähän liittyen voit käydä läpi vuorovaikutusta parantavia mentaaliharjoituksia Rakkauden (r)evoluutio-kirjasta, josta löytyy lähes 60 harjoitusta sekä lukuisten eronneiden miesten ja naisten kokemuksia vertaistueksi.
NYT-HETKI. Hetken vain. Se riittää. Juuri nyt.
NYT-HETKI. Hetken vain. Se riittää. Juuri nyt. Lue täältä, miten pysähtyä ja löytää se kuuluisa NYT-hetki.

Avioero-ohjeet avioeron hakemiseen: Avioerohakemuksen 1. vaihe (”ensimmäinen vaihe”)

Tässä sinulle ohjeet avioeron ”ensimmäisen vaiheen” aloittamiseen eli avioeron vireillepanoon harkinta-ajan aloittamiseksi:

Avioero-ohjeet: Avioerohakemuslomake
Avioerohakemuslomake
 1. Tulosta avioerohakemuslomake netistä Oikeus.fi-sivustolta, täytä ja allekirjoita se. Et tarvitse puolisosi allekirjoitusta, jos haluat hakea eroa yksin.
 2. Toimita avioerohakemus käräjäoikeuteen postitse tai lähetä se sähköisesti. Voit myös viedä hakemuksen paikan päälle käräjäoikeuden kanslistille.Tarkemmat ohjeet esimerkiksi tilanteeseen, jossa olette asuneet asumuserossa jo pidempään ennen avioerohakemuksen täyttämistä, löydät tästä kattavasta artikkelista: AVIOEROHAKEMUS: Avioeron hakeminen on helppoa, mutta mikä käräjäoikeuden toiminnassa on ikävää?
 3. Odota rauhassa muutama päivä, kunnes saat kansliasta vahvistuksen avioerohakemuksen vireillepanosta. Kansliasta ei soitella sinulle eikä kysytä erosyitä tai udella syyllisiä eroon. Voit siis olla ihan rauhassa ja odotella. Voit helpottaa oloasi hengitysharjoituksia tehden, ohjeita löydät mm. artikkelista: Miten hengitys parantaa hyvinvointia konkreettisesti?
 4. Saat postitse kirjeen käräjäoikeuden rekisteristä, jossa vahvistetaan, että he ovat vastaanottaneet avioerohakemuksenne. Kirjeen päiväyksestä näet, milloin avioeron harkinta-aika alkaa. Harkinta-aika kestää kuusi kuukautta (6kk). Puolisosi saa samanlaisen kirjeen tiedokseen, vaikka hän ei olisi allekirjoittanut avioerohakemusta. Tässä vaiheessa hän siis viimeistään saa tiedon avioerosta, jos halusit hakea sitä yksin olematta häneen yhteydessä.
 5. Tee surutyötä ja harjoita itsemyötätuntoa. Työstä avioeroa tai mahdollista yhteiselon jatkamista kuuden kuukauden (6kk) harkinta-ajan. Lue täältä miten tietoisen surutyön avulla voit parantaa hyvinvointiasi.
Miten hengitys parantaa hyvinvointia
Lue täältä artikkeli siitä, miten ja miksi hengitys parantaa hyvinvointia.

Avioero-ohjeet avioeron hakemiseen: Avioerohakemuksen 2. vaihe (”toinen vaihe”)

Seuraavassa listattuna ohjeet lopullisen avioeron voimaantulon hakemiseen käräjäoikeudelta:

 1. Kun kuuden kuukauden harkinta-aika on ohi, alkaa avioeron toinen vaihe.
 2. Voit vielä harkita avioeroa tai voit halutessasi samantien lähettää käräjäoikeuteen avioeron lopullisen hakemuksen avioeron vahvistamiseksi. Lopullista avioeroa haetaan samankaltaisella avioerohakemuslomakkeella, jonka täytit itse tai puolisosi kanssa laittaessasi avioeron vireille puoli vuotta sitten. Jälleen riittää, että allekirjoitat avioerohakemuslomakkeen yksin, eikä tälläkään kertaa kukaan kysele sinulta mitään ihmeempiä. Avioliittonne aikaiset asiat eivät kuulu viranomaisille. Ole siis huoleti.
 3. Avioeron vahvistamisen hakeminen viimeistään 12 kuukauden kuluessa avioeroprosessin vireillepanosta: Muista hakea ”lopullista avioeroa” viimeistään, kun avioeron vireillepanopäivämäärästä on kulunut 12 kuukautta. Tämän päivämäärän löydät käräjäoikeudelta saamastasi ensimmäisessä ”avioero on vireillä”-kirjeestä. Muutoin käräjäoikeus ei vahvista avioeroa, ja myöhemmin sinun on aloitettava avioeroprosessi alusta harkinta-aikoineen.
 4. Kun olet lähettänyt toisen vaiheen avioerohakemuslomakkeen, odota rauhassa jälleen kotvanen. Käräjäoikeus tallentaa tiedot järjestelmiinsä tällä välin. Tässäkään ei kestä kovin kauan – pian olet vapaa!
 5. Saat postitse käräjäoikeuden vahvistuksen avioeron voimaantulosta. Myös puolisosi saa samanlaisen kirjeen tiedokseen, vaikka ei olisi missään vaiheessa allekirjoittanut avioerohakemusta. Tästä avioeron vahvistuskirjeestä näet päivämäärän, jolloin avioeronne on tullut voimaan käräjäoikeuden rekistereihin. Nyt avioliittosi on päättynyt ja olet vapaa!
 6. Voit hakea sukunimenmuutosta milloin tahansa avioliitonkin aikana, mutta moni odottaa avioeron voimaantuloa ennen sukunimen muutoshakemuksen lähettämistä käräjäoikeuteen. Tämä ei toki ole pakollinen vaihe eikä liity viralliseen avioeroprosessiin enää millään tavalla, mutta moni yhdistää mielessään nämä keskenään.

Olipa sukunimesi mikä tahansa, olet nyt siis virallisesti vapaa sinkku! Yksi tärkeä muutosvaihe on ohi ainakin avioeroprosessin viranomaisjuttujen osalta.

Onneksi olkoon!

Avioero. Avioeron hakeminen. Ohjeita eroon.
Tilaa täältä ratkaisukeskeinen, eropositiivinen Rakkauden (r)evoluutio-kirja.

Voit siirtyä hyvillä mielin elämässäsi eteenpäin esimerkiksi Rakkauden (r)evoluution Eron jälkeen– ja Sinkkuelämää-blogikategorioiden artikkeleiden inspiroimana 🙂

Tarkemmat ohjeet avioeroprosessiin monen näkökulman kautta

Avioeron hakeminen saattaa herättää monenlaisia kysymyksiä ja huolia. Niihin liittyen lue tämä syväluotaavampi kirjoitus avioeron hakemiseen liittyen: AVIOEROHAKEMUS: Avioeron hakeminen on helppoa, mutta mikä käräjäoikeuden toiminnassa on ikävää?

Avioerohakemus: Miten haetaan avioeroa käräjäoikeudesta
Avioerohakemus: Miten haetaan avioeroa käräjäoikeudesta. LUE TÄÄLTÄ KATTAVAT OHJEET AVIOEROON

Tässä luettavaksesi myös muita kirjoituksia ja kokemuksia avioerosta. Lisää blogipostauksia löydät jokaisesta blogikategoriasta teeman mukaisesti.

Kiitos kun seuraat Rakkauden (r)evoluutiota Instagramissa ja Facebookissa! Alla olevista kuvalinkeistä pääset suoraan meidän sivuille, josta bongaat tuoreet postaukset eri teemoista saman tien jatkossa!