miten hyvä parisuhde muuttuu paremmaksi

Avoin parisuhde: Mikä on avoin suhde? Tie eroon?

Laita hyvä kiertoon!

Avoin parisuhde kiinnostaa monia, mutta siihen ryhtyminen edellyttää monia asioita sekä itseä, puolisoa että ulkopuolisia kohtaan. Avoimen parisuhteen ehdottaminen puolisolle ei ole helppoa. Hekin, jotka ehdottavat, eivät välttämättä saa vastakaikua idealleen. Joskus puoliso saattaa ehdottaa avointa suhdetta, jota itse ei halua. Mitä silloin kannattaa ajatella ehdotuksesta? Miten tulisi toimia? Ja mistä avoimessa suhteessa oleva löytää seuraa, joka haluaa tapailla varattua?

Jos on jo ehdottanut puolisolleen avointa suhdetta ja sai tylyn vastaanoton, onko pettäminen hyvä vaihtoehto parisuhteessa, jossa ei saa seksiä tai josta puuttuu jotain mitä itse kaipaisi? Mitä on vapaa rakkaus parisuhteessa? Entä miten parisuhde voi avoimessa suhteessa?

Tässä avointa suhdetta käsittelevässä blogiartikkelissa puhutaan vapaasta rakkaudesta ja avoimesta parisuhteesta:

  • Mikä on avoin suhde?
  • Miten positiivisesti kannattaa suhtautua puolison ehdotukseen avoimesta suhteesta?
  • Johtaako vapauden tarve eroon?
  • Tarkoittaako avoin suhde samaa kuin pettäminen?
  • Pitääkö suostua puolison ehdotukseen avoimesta suhteesta?

Mikä on avoin suhde?

Avoin parisuhde on suhde, jossa molemmilla puolisoilla on lupa harrastaa seksiä tai ryhtyä myös romanttiseen suhteeseen muidenkin kanssa. Avoin suhde on avoin sekä fyysisessä että henkisessä mielessä, ja avainsanana on puolisoiden välinen keskinäinen luottamus ja vapaus.

Jokaisessa avoimessa suhteessa ovat omat sääntönsä, joista usein pystytään puhumaan ainakin jonkin verran avoimemmin kuin ns. “tavallisessa” parisuhteessa, jossa puolisot eivät halua toistensa harrastavan seksiä muiden kanssa.

Koska jokainen luo oman parisuhteensa ja myös avoimen suhteensa omista lähtökohdistaan, jokainen avoin suhde on omanlaisensa. Se, mikä on sallittua toisessa avoimessa suhteessa, voikin olla kiellettyä toisessa avoimessa parisuhteessa. Jokaisen rajat menevät eri kohdissa.

Siten myös avoimessa suhteessa saattaa olla luottamuksen pettämistä ja myös mustasukkaisuutta. Avoimessa suhteessa oleva saattaa haluta antaa puolisolleen vapauden harrastaa seksiä kenen kanssa tahansa, mutta hän haluaa kuulla niistä etukäteen. Tai sitten hän ei halua kuulla niistä – eikä ainakaan yksityiskohtaisesti kaikesta tapahtuneesta.

Toiset taas juttelevat avoimesti molempien seikkailuista, jotka siten piristävät myös puolisoiden keskinäistä parisuhdetta.

Joillakin voi olla sääntönä, että seksiä saa harrastaa uuden ihmisen kanssa vain kerran tai kaksi, jotta heidän välilleen syntyvä kiintymys tai romanttinen suhde ei olisi uhka avoimen suhteen puolisolle.

Luottamus voi siis rikkoutua myös avoimessa suhteessa monin tavoin. Yksi tärkeä terveyteen liittyvä asia on tietysti ehkäisy: molempien on luotettava siihen, että puoliso ei tuo parisuhteeseen mitään tauteja.

Kenelle avoin parisuhde sopii? Ja toimiiko avoin suhde lapsiperheessä?

Avoin suhde voi olla hyvä ratkaisu parisuhteessa, jossa keskinäinen luottamus on vahva. Jos avoin suhde on vain pettämisen keino, sellainen suhde ei perustu luottamukseen ja avoimuuteen.

Avoin parisuhde voi kiinnostaa, jos puoliso ei halua tietynlaista seksiä tai ei halua seksiä lainkaan. Mutta avoin suhde voi olla hyvä myös ihan vaan parisuhteen piristäjänä, ilman mitään sen suurempaa syytä.

Avoimessa parisuhteessa olevat kertovat usein nettideittisovelluksen deittiprofiilissaan jo valmiiksi sen, että he ovat avoimessa suhteessa. Tämä on hyvä asia, koska kaikki sinkut eivät halua tapailla varattua. Avoimessa suhteessa olevaan saattaa ihastua muutaman tapaamisen jälkeen, vaikka alunperin lähtikin mukaan vain seksiseikkailuun.

Muiden ihmisten tunteiden huomioiminen on siis tärkeää sille, joka haluaa ryhtyä avoimeen suhteeseen. Avoimuus puolisoa kohtaan ja oma seksiseikkailujen innokkuus ei saa estää rehellisyyttä ja ymmärrystä myös muita ihmisiä kohtaan.

Avoin suhde toimii myös lapsiperheessä, ja onhan useissa pitkissä parisuhteissa lapsia. Kun tiedät miten yleistä pettäminen on lapsiperheiden vanhempienkin joukossa, niin voit uskoa, että vanhempien avoin suhde on aivan varmasti ainakin parempi ratkaisu kuin epäluottamukseen ja kyräilyyn pohjautuva pettäminen.

Ovatko avoin parisuhde ja pettäminen sama asia?

Avoin parisuhde perustuu luottamukseen ja keskinäiseen arvostukseen. Pettäminen on sen vastakohta. Lue esimerkiksi tästä artikkelista, mitä on todella vapaa, aito rakkaus.

Jotkut ehdottavat avointa parisuhdetta siksi, että seksi puolison kanssa ei ole määrällisesti tai laadullisesti riittävää, tai ihminen haluaa muuten seikkailua ja piristystä elämäänsä. Seksittömyys parisuhteessa ajaa joskus vuosienkin selibaattiin oman tahdon vastaisesti – jos ei uskalla ehdottaa puolisolleen avointa suhdetta: SELIBAATTI PARISUHTEESSA: Miltä tuntuu, kun puoliso ei halua seksiä?

Jos et uskalla ehdottaa avointa suhdetta puolisollesi tai hän on torpannut ideasi, saatat miettiä, onko se oikeutettu syy pettämiseen. Lue tästä: PETTÄMINEN JA KOOTUT SELITYKSET: Mikä on hyvä pettämisen syy?

Jos olet jo avoimessa suhteessa, lue artikkeli deitti-ilmoituksen laatimisesta: HYVÄ DEITTI-ILMOITUS: Millainen on hyvä deittiprofiili nettideittailussa?

Joskus avoimen suhteen sijaan voi olla parempi pohtia eroa. Erota vai ei? -blogikategoria käsittelee eropohdintaa.

Parisuhdeongelma - Parisuhdekriisi

Miten positiivisesti kannattaa suhtautua puolison ehdotukseen avoimesta suhteesta?

Vaikka ei haluaisi avointa suhdetta, rakkautensa kannattaa antaa elää vapaana ja avoimena uusille muutoksille. Jokainen muutos lähtee tarpeesta ja siksi jokainen muutos vielä lopulta aina uutta hyvää kohti. Silloinkin, kun muutos tuntuisi tässä hetkessä kipeältä tai sen hyviä puolia ei ihan vielä tuntisi tai tunnustaisi.

Toisen tahtoon ei silti pidä antautua väkisin, vaan antaa itselleen aikaa tunnustella puolisonsa ehdotusta. Ehdotukseen ei tarvitse suostua eikä siitä tarvitse kieltäytyä sillä sekunnilla, kun puoliso tuo ehdotuksensa esille.

Jos sinulla on taipumusta olla liian kiltti, lue liiallisen kiltteyden haitoista parisuhteessa.

Vapaa ja avoin parisuhde: Johtaako vapauden tarve eroon?

Liian monet pohtivat eroa lähes jatkuvasti siitä huolimatta, että satunnaiset parisuhteen pintaremontit tai lomamatkat tekevät heidät hetkellisesti toiveikkaiksi suhteensa tulevaisuudesta. Jatkuva murehtiminen vie energiaa ja aiheuttaa myös fyysistä pahoinvointia.

Parisuhdeoppaat keskittyvät usein vain teknisiin pikkukikkoihin parisuhteen “piristämiseksi”, vaikka puolisoiden arvo- ja ajatusmaailmat, rajoittavat uskomukset ja jo lapsuudesta alkaen hiljalleen muovautuneet toimintatavat tarvitsisivat reilusti enemmän ravistelua suhteen parantumiseksi. Näistä kerron monien tositarinoiden kautta kirjassani Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?.

Parisuhteen elinkaaren aikana toinen osapuoli saattaa ehdottaa avointa parisuhdetta tai muuten itselle turhan vapaalta haiskahtavaa suhteen muodonmuutosta. Joidenkin korviin avoin suhde kuulostaa jo miltei pettämiseltä. Onko moinen ehdotus paniikin paikka vai miten parisuhteen muodonmuutoksesta ja miten mahdollisesta elämänmuutoksesta selviäisi?

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Rakkaus kytkeytyy vapauteen hyvässä parisuhteessa

Länsiväylä-lehden haastattelussa puhuin onnellisille parisuhteille ja onnistuneille eroille yhteisestä teemasta – rakkaudesta ja vapaudesta muun muassa näin:

”Minulle rakkaus kytkeytyy vapauteen. Vapauteen olla oma itsensä ja antaa myös toisen olla oma itsensä.”

Myös Sielunpeili-lehden haastattelussani kuvasin lukuisten miesten ja naisten kanssa Rakkauden (r)evoluutio -kirjaa varten käymieni keskustelujen pohjalta muokkautunutta rakkauden ja vapauden ajatusmaailmaani: 

”Ajattelen, että eron mahdollisuuden salliminen on sama kuin toisen ihmisen ja omankin vapauden kunnioittaminen. Kun ei pidä suhteesta pakolla ja pelolla kiinni, niin silloin tarjoutuu mahdollisuus avautua uudella tavalla kumppanillekin.”

Olitpa avoimessa suhteessa tai “tavallisessa” parisuhteessa, avoimuus on lähentymisen, luottamuksen ja vilpittömän rakkauden perusta. Vapauden kaipuu tai rajultakin tuntuva muutoksen tarve (esimerkiksi avoin parisuhde tai avioeron pohdinta) ei välttämättä johda eroon, jos molemmat antavat toisilleen tilaa liikkua, elää ja kasvaa.

Joidenkin ihmissuhteiden ainoa ongelma on niiden muoto ja joidenkin parisuhteiden ainoa ongelma on niiden kaavoihin kangistunut muuttumattomuus. Miten avoimin silmin sinä olet valmis katsomaan parisuhdettasi ja koko elämääsi?

Kumman valitsisit: avoin suhde vai pettäminen?

Aidosti rakkaudellisessa avoimessa parisuhteessa elävät ihmiset ovat usein varsin onnellisia. He eivät koe jäävänsä mistään paitsi, vaikka puoliso seikkailee ja nauttii vapaudestaan myös suhteen ulkopuolella. Pikemminkin he voivat jakaa seikkailujensa annin toisilleenkin – jos niin ovat sopineet. Avoin parisuhde ei tarkoita pettämistä.

Olipa vapauden kaipuun ja avoimen parisuhteen ehdotuksen takana mikä tahansa syy, rakkauden osoitus on keskustella tarpeistaan ja toiveistaan puolisonsa kanssa avoimesti ja rehellisesti.

Jos puolisosi ehdottaa avointa suhdetta sinulle, suhtaudu siihen avoimesti, vaikka tietäisitkin, että et voi siihen suostua. Ymmärrä, että puolisosi rakkauden osoitus on jo se, että hän puhuu tunteistaan ja tarpeistaan sinulle. Hän luottaa sinuun, ja uskoo, että et tuomitse häntä, vaikka et olisikaan samaa mieltä hänen ehdotuksestaan.

Jotkut eivät ehdota puolisolleen avointa parisuhdetta eivätkä myöskään avioeroa, vaan valitsevat pettämisen. Sille on ikävät syynsä, jotka eivät kieli syvästä rakkaudesta puolisoa eikä pettäjää itseäänkään kohtaan. Lue lisää esimerkiksi näistä blogikirjoituksista:

Avoin parisuhde vai vapaa rakkaus?

Rakkaus kasvaa vapaudesta olla oma itsensä tasaveroiseksi tuntemansa kumppanin vierellä. Molempien puolisoiden vapaus parisuhteessa puolestaan kasvaa luottamuksesta – ensisijaisesti itseen, sitten puolisoon.

Kun luottaa itseensä, toinen ihminen ja hänen erikoiseltakaan kuulostavat tarpeensa ja toiveensa eivät ole enää uhka omalle turvallisuudentunteelle. Meistä jokainen voi löytää itsestään lempeän uskalluksen kohdata myös kumppaninsa kritisoimatta ja kontrolloimatta. Silloin ei ole enää myöskään tarvetta miellyttää puolisoaan oman hyvinvointinsa kustannuksella.

Ylenpalttinen miellyttämisen tarve voi kieliä liiallisesta kiltteydestä parisuhteessa. Lue kilteistä tytöistä ja kilttimiehistä tästä blogipostauksesta.

Jos puolisosi ehdottaa aiemmin monogamisen parisuhteenne muutosta avoimeksi parisuhteeksi, niin suhtaudu ehdotukseen avoimin mielin ja rohkeasti. Älä kuitenkaan yltiöpositiivisesti, jos sinusta ei siltä oikeasti tunnu. Lue täältä liian liian positiivisen ajattelun ja tahdonvoiman varassa toimimisesta: Liian positiivinen ajattelu ampuu inhimillisyyden yli.

Avoin suhde - Positiiviseen hyvinvointiin tarvitaan negatiivisiakin tunteita

Pitääkö suostua puolison ehdotukseen avoimesta suhteesta?

Vaikka kuulostelet puolisosi toiveita hyväksyen, sinun ei silti tarvitse taipua puolisosi tahtoon. Pahinta mitä voit tehdä parisuhteellenne, on se, että myyt omat arvosi ja mielipiteesi pitääksesi puolisostasi kiinni kynsin hampain.

Jos puolisosi haluaa mennä hieman kauemmas, anna hänen mennä. Ehkä hän tulee takaisin ja lähemmäs sinua juuri sen ansiosta, että hän sai kokea kanssasi tulevansa aidosti kuulluksi, nähdyksi ja hyväksytyksi.

Saattaa olla myös, että näin ei käy. Et voi kuitenkaan parantaa parisuhdettanne vangitsemalla häntä kylkeesi kiinni kielloin ja käskyin tai passiivisaggressiivisesti elehtien tai käyttäytyen.

Mikä voisi puolisostasi olla vastenmielisempää kuin ihminen, joka anelee almuja, jotta olisi rakkauden – ja kenties yksiavioisuuden, arvoinen?

Puolisosi ja sinä saatte haluta elämältänne eri asioita. Joskus nuo eri asiat mahtuvat samaan parisuhdemalliin ja ajoittain keskinäistä suhdettanne on tarpeen hienosäätää tai muuttaa enemmänkin.

Rakkautta on sallia muutos puolisollesi, itsellesi ja suhteellenne. Keskustelkaa toiveistanne avoimesta ja vapaasti rakkauden ilmapiirissä, hyväksyvästi.

Kohtuuton ego vapaan rakkauden tai avoimen parisuhteen esteenä?

Joskus parisuhteen muodonmuutos voi sattua. Silloin tuota kipua on hyvä kuunnella. Toisinaan tietoinen surutyö voi parantaa sekä yksilön että parisuhteen hyvinvointia paremmin kuin yltiöpäisen yliampuva, haitallinen (näennäis-) positiivinen ajattelu.

Oman mielen kohtuuttomuuksien karsiminen auttaa siis jo itsessään parempaan parisuhteeseen pyrkivää. 

Jos elämälle luontaiseen tapaan sallii itsensäkin olla muuttuva ja kehittyvä eli keskeneräinen – joillain kriteereillä siis epätäydellinen -, pystyy paremmin näkemään epätäydellisen puolisonsakin ja parisuhteensa olevan jo omalla, jatkuvasti muuttuvalla tavallaan täydellinen. Täydellistä parisuhdetta onkin turha etsiä, koska jokainen meistä voi halutessaan luoda sellaisen itse. Koska jokaisessa haastavassakin parisuhdesopassa on oman elämänsä masterchefien tuomat ainekset, itseään kehittämällä kehittää myös parisuhdetta kokonaisuutena.

Oman mielen pakkopaidoista vapautuminen onkin parisuhteen parantamisen jackpot! Itsensä kehittäminen voi joskus tuntua vaikealta, vaikka sen tiedostaisikin ainoaksi oikeaksi poluksi parisuhteen parantamiseen. Lue lisää esimerkiksi näistä artikkeleista:

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.