MITÄ TEHDÄ, KUN ERO HÄVETTÄÄ? ”En kehtaa erota, vaikka haluaisin.”

MITÄ TEHDÄ, KUN ERO HÄVETTÄÄ? ”En kehtaa erota, vaikka haluaisin.”

Monia ihmisiä ero hävettää, koska he pitävät eroa epäonnistumisena. Jotkut pelkäävät jopa pelkkiä eroajatuksiaan ikäänkuin ne jo ennustaisivat tulevaa ’epäonnistumista’. Rakkauden (r)evoluution silmin tämä ”ero on epäonnistuminen” on niin hurjan vankka, ihmisten elämää rankasti rajoittava negatiivinen uskomus, että tätä tabua puretaan huolella ja hartaasti sekä tässä blogissa että kirjassa Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Eroamisen pelko estää myös parisuhteen parantamisen. Siksi myös parisuhteensa parantamisen vuoksi kannattaa eroajatuksiinsa suhtautua avoimella mielenkiinnolla ja lempeällä, rehellisellä itsetutkiskelulla. Kun eropelkonsa ja epäonnistumisen häpeänsä voittaa, monet erilaiset ratkaisuvaihtoehdot tulevat mahdollisiksi. Joko se parempi parisuhde tai erinomainen ero.

Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, niinkö?
Epäonnistuminen ei ole vaihtoehto, niinkö? LUE ARTIKKELI EPÄONNISTUMISIIN SUHTAUTUMISESTA TÄÄLTÄ.

Tämä artikkeli käsittelee eroajatusten tuottamaa häpeäntunnetta ja eropelkoa. Kun olet voittanut eroa kohtaan tuntemasi pelkosi ja mahdollisesti haluat erota, lue tämä artikkeli avioeron hakemisen helppoudesta. Tuossa artikkelissa on käsitelty yksityiskohtaisesti avioeroprosessi alusta loppuun niin, että sinäkään et tarvitse avioeron hakemiseen lakimiesten palveluja. Eroaminen sujuu siis helposti, kunhan on saanut voitettua eropelkonsa ja häpeänsä.

Eroajatusta ei kannata pelätä vaan tutkia mielenkiinnolla

Ennen kuin pureudutaan pulmaan syvemmälle, heti alkuun totean ykskantaan: eroa ei kannata hävetä eikä sitä todellakaan kannata pitää epäonnistumisena, ja itsensä ruoskiminen etu- ja jälkikäteen on totaalisen tarpeetonta. Haluan sinun todella sisäistävän tämän niin, että et tunne omantunnontuskia ainakaan pelkistä eroajatuksistasi. Jos kiellät itseltäsi eroajatuksen, se puskee pintaan yhä vahvempana. Tiedät kyllä ”älä ajattele vaaleanpunaista elefanttia”-lauseen tehokkuuden varsinkin, kun tiedät, että norsut ovat pikemminkin harmaita. Sinun on siis turha kieltää itseltäsi ajatuksiasi.

Tunteiden hyväksyntä

Jos siis ajattelet eroa, se on ihan ok. Se on vain ajatus. Erosi ei ole vielä totta millään muotoa eikä ajatuksesi pakota sinua suinpäin eroamaan. Ajatukset ovat vain ajatuksia, ja niitä kannattaa vain tutkiskella mielenkiinnolla. Ajatukset tulevat ja menevät. Se on ajatusten luonne. Ajatukseensa ei tarvitse takertua eikä sen voimin toimia, mutta ajatuksiaan kannattaa tutkailla silloin, jos ne toistuvat ja kuulostavat tärkeiltä. Eroajatus voi tuntua tärkeältä ja vaikealta. Siltikään sitä ei tarvitse pelätä ja piilottaa, vaan toivottaa tervetulleeksi tarkemman tarkastelun kohteeksi.

Kun ero hävettää, kannattaako eroajatuksesta päästä eroon tahdonvoimalla ja positiivisella ajattelulla?

Toki haitallisilta tuntuvia ajatuksiaan voi myös muuttaa, mutta ei mennä siihen vielä tässä artikkelissa. Erityisesti ajatuksiaan kannattaa tutkailla ja editoida silloin, jos huomaa, että joistain ajatuksista tulee ehkä paha mieli tai ne vähän pelottavat, mutta silti ne kiehtovat ja niihin voi jäädä kiinni jopa vuosikausiksi. Moni ymmärtää tämän lauseen loogisjärkevästi, tietoisella mielellään ajateltuna, mutta mistä ihmeestä se tiedostamaton mieli silti puskee pintaan sitä rationaalisesti ajateltuna järjetöntä erohäpeää ja itsensäpiiskurointia?

Mitä on liian positiivinen ajattelu?
Mitä on liian positiivinen ajattelu? LUE TÄÄLTÄ

Jos ero ei ole mielestäsi epäonnistuminen muiden tontilla, mutta omalla kohdallasi pidät sitä täysin sietämättömänä ajatuksenakaan (saati että toteuttaisit eron!), niin pyydän, että luet tämän artikkelin kaikessa rauhassa. Pelkän tahdonvoiman ja positiivisen ajattelun voimin sinä et vältä eroa etkä paranna parisuhdettasi. Toisinaan niistä voi olla jopa haittaa, kun taas inhimillinen itsetutkiskelu ja tietoinen surutyö voivat lisätä hyvinvointia paljon enemmän sekä parisuhteessa että sen päätyttyä.

Positiiviseen hyvinvointiin tarvitaan negatiivisiakin tunteita

Liian moni jättää eroajatuksensa kunnolla käsittelemättä, ja karttaa asian käsittelyä esimerkiksi puolisonsa pettämisen voimin. Onko eron välttäminen syy pettämiseen? Lue aiheesta tästä artikkelista: PETTÄMINEN JA KOOTUT SELITYKSET: Mikä on hyvä pettämisen syy?

Mitä tein, kun itse pelkäsin eroa?

Muutama vuosi sitten minä erosin 21-vuotisesta parisuhteesta. Omat ennakkoluuloni aikoinaan omia erokuvitelmiani kohtaan olivat kohtuuttoman ankarat. Minäkin piiskasin itseäni vuosien ajan. Eroaminen ei omalla kohdallani sujunut todellakaan vain sormia napsauttamalla, mutta minä tein ahkerasti töitä sen eteen, minkä tunsin oikeaksi. Lopulta ymmärsin pelänneeni liikaa tuntematonta. Olinhan ollut mieheni kanssa nuoresta asti enkä tiennyt varmuudella, mikä minua odottaa, jos siitä suhteesta päästän irti ja olenkin vapaa rakastamaan.

Eropelkoni oli suuri, mutta minä voitin sen. Siksi tiedän, että eroamista ei kannata hävetä ja eropelkonsa voi voittaa. Sinä voitat pelkosi ja muutat myös ne ajatuksesi, jotka eivät vie sinua itsesi kannalta parhaaseen suuntaan. Joskus siis tulee se hetki, kun valitset seurata eroajatustasi tai muutat sen tietoisesti. Ehkä se hetki ei ole juuri tällä sekunnilla, vaan hetken päästä, kun olet ehtinyt sulatella tämän ja muiden artikkeleideni sanomaa. Anna itsellesi aikaa, ja käytä tuo aikasi viisaasti syvällisempään itsetutkiskeluun.

Eropelkoni voittamiseksi minä tutkin ajatuksiani, pelkojani ja toiveitani rehellisesti. Tein paljon itsetutkiskelua ja näkökulmaharjoituksia.

Mihin eroajatusten tutkiminen voi johtaa?

Rakkauden (r)evoluutio mediassa: Kotivinkki -lehti
LUE TÄÄLTÄ miten Rakkauden (r)evoluutio-kirjaa on käsitelty lehtiartikkeleissa ja radiossa.

Eroteemaa tutkiessani syvällisemmin haastattelin monia onnellisissa ja onnettomissa parisuhteissaan olevia ihmisiä, sekä monia onnellisesti eronneita ihmisiä. Itsetutkiskeluni ja itseni kehittäminen kestivät vuosia ja sen myötä kiinnostuin mentaalivalmennuksesta yhä enemmän ja enemmän. Tabujen purkaminen ja pelkojeni voittaminen innostivat minua opiskelemaan psykologiaa ja erilaisia terapeuttisia menetelmiä vuosien ajan. Sinnikkään itseni kehittämisen ja opiskelun ansiosta olen nykyisin kliininen hypnoterapeutti ja NLP Trainer-sertifioitu valmentaja. Lisäksi eropäätöksenteon tutkimisen lopputyönäni kirjoitin Rakkauden (r)evoluutio-kirjan sekä kokemusasiantuntijan että mentaalivalmentajan roolissani.

Voin sanoa, että itsensä kehittäminen kannattaa silloinkin, kun ei voi aavistakaan, miten upeisiin uusiin maailmoihin sen myötä itsensä kuljettaa. Olen nauttinut matkastani, ja nykyisin jopa rakastan syvimpien ja synkimpien rajoittavien uskomusten möyhimistä. Kutsun niitä jackpoteiksi, koska niiden löytämisen myötä yleensä arkisemmat pikkuhaasteet ratkeavat kuin itsestään. Jos sinä pähkäilet arkisten haasteiden kanssa tai tunnet kiertäväsi kehää, ota yhteyttä, niin minä syväsukellan kanssasi erittäin mielelläni! Saat minut helpoiten kiinni Rakkauden (r)evoluution Facebookin ja Instagramin kautta lähettämällä yksityisviestiä.

Tunteiden hyväksyntä

Eroajatusten tutkiminen ei siis välttämättä johda vain eroon tai parisuhteen parantamiseen. Eroajatustensa ja alitajuntansa varastoimien tunteiden ja uskomusten tutkiminen tuo mukanaan paljon hyvää muuhunkin elämään. Monen muunkin ihmisen kohdalla tietoinen ja inhimillinen itsetutkiskelu on antanut paljon.

Joku jättää eroamatta, vaikka haluaisi, koska hän ei kehtaa erota. Ero hävettää, jos kokee, että ero on epäonnistuminen.

Jotkut jättävät eroamatta, vaikka haluaisivat – ihan vaan siitä syystä, että eivät kehtaa erota. He eivät kehtaa epäonnistua. Hävettääkö siis oikeastaan itse eroaminen vai epäonnistuminen ylipäänsä? Moni jumittaa ”ero on epäonnistuminen” -uskomuksessaan. Mutta miten monella tavalla voisimme katsoa erilaisia elämäntapahtumiamme tässä niin monenlaisten onnistumisten ja epäonnistumisten maailmassamme?

🖤 Jos onnistuu havaitsemaan parisuhteensa ongelmat ja korjaamaan ne yhdessä puolisonsa kanssa pysyvästi paremmalle tolalle, voi kehua itseään onnistumisesta.

🖤 Jos tuntee voivansa huonosti parisuhteessaan eikä ymmärrä joko korjata sitä tai luopua siitä, parisuhteeseen jäämisen voinee luokitella jo jonkinlaiseksi epäonnistumiseksi – ainakin mitä tulee havaitsemis- ja toimintakykyyn.

🖤 Jos havaitsee parisuhteensa tulleen sittenkin päätöspisteeseen, jo tuo havainto itsessään on onnistuminen.

🖤 Jos osaa tunnistaa, milloin ainaisia harmeja ei kannata enää hinkata ja ymmärtää erota, itseään saa onnitella onnistumisesta.

🖤 Jos vielä onnistuu hoitamaan eron jälkeisen kanssakäymisen exänsä kanssa molempia tyydyttävällä tavalla, voi onnitella itseään ja puolisoaankin onnistumisesta siistin eron aikaansaamisessa.

🖤 Jos onnistuu luomaan ihmissuhteen exänsä kanssa uudelleen, voi onnitella molempia myös uuden hyvän ystävän saamisesta elämään!

Miksi epäonnistuminen tai ero hävettää monia?

Väkivalta parisuhteessa - haaste
LUE TÄÄLTÄ miten väkivaltaisesta parisuhteesta pääsee irti.

Ero hävettää heitä, jotka ovat linkittäneet parisuhdesuorituksensa ja tuossa suorituksessaan epäonnistumisen omaan ihmisarvoonsa ja identiteettiinsä. Epäonnistumisten määrä ja suuruusluokka eivät mittaa mokanneen ihmisen arvoa. Jos kuitenkin väkisin haluaa ruoskia itseään kuvitteellisista epäonnistumisistaan, niin eikö se alkuperäinen hynttyiden yhteen laittaminen loppupeleissä epäsopivan kumppanin kanssa voisi olla se etsitty epäonnistuminen? Voisiko vihdoin saatu ymmärrys laittaa ero vireille olla vain vanhan virheen korjausjuhla? Ja miksi aikansa ihan hyvin palvellutta parisuhdetta pitäisi mollata epäonnistuneeksi eron hetkellä, jos se on antanut paljon hyvääkin ja ehkäpä sen ansiosta on saanut rakkaat lapsensakin?

Entä jos tarkemmin ajateltuna onkin onnistunut jo kahdessa isossa asiassa, joihin läheskään kaikilla ei kantti riitä: uskalluksessa ryhtyä parisuhteeseen ja rohkeudessa erota? Voisiko muiden mittaroimaa ”epäonnistumista” sittenkin arvostaa ja olla siitäkin oppimiskokemuksesta kiitollinen?

Kun ero hävettää, riittää tahdonvoima välttämään eron?

Häpeäntunnettaan voi myös helpottaa asettamalla sen elämänkokoisiin sfääreihin eli palauttamalla mieleensä, mitä kaikkea mahdollista onkaan kuuna päivänä osannut hävetä lapsuudessaan, kouluvuosinaan, epävarmassa teini-iässään ja vielä paljon sen jälkeenkin, ehkä juuri viime viikolla vaikkapa työpaikallaan.

Kun tietää osaavansa sekä hävetä että päästä yli siitäkin tunteesta, tietää pystyvänsä hyväksymään myös mahdollisen eron, jota vielä aiemmin piti infernaalisesti hävettävänä epäonnistumisena.

On helpottavaa välillä muistuttaa itselleen, että maailma ei pyöri oman itsen ympärillä. Jos onnistumisemme eivät pääse suuren yleisön parrasvaloihin, voimme luottaa siihen, että epäonnistumisemmekaan eivät ole muiden fokuksessa.

Mitä tehdä, kun ero hävettää?

Moni sanoo löytäneensä itsensä ja muuttaneen elämäänsä eron jälkeen. Myös minulla isompi muutos lähti kunnolla vauhtiin nimenomaan eropohdintojen ja eron jälkeisen vapauden vauhdittamana. Sinun ei kuitenkaan tarvitse suhtautua tähän teemaan yhtä intohimoisesti kuin minä. Sinun kannattaa kuitenkin suhtautua omaan elämääsi sen ansaitsemalla intohimolla, ja valita oma uusi suuntasi tietoisesti. Uskon, että sinäkään et halua jäädä ikuisiksi ajoiksi paikoillesi pyörimään ahdistavan eroajatuksesi kanssa. On aika valita sinulle paras suuntasi: se parempi parisuhde tai erinomainen ero.

Omien ja monien haastattelemieni ihmisten kokemusten perusteella pohdinkin nyt tätä artikkelia kirjoittaessani, että mikäköhän mahtaa olla se asia tai tapahtuma, josta sinä huomaat muutoksesi jo lähteneen liikkeelle? Mieli saa muuttua myös parisuhteen suunnan suhteen. Edes eroajatuksen ei tarvitse johtaa eroon. Ja yhtälailla parisuhteensa ikuiseksi toivonut saa alkaa toivoa toisenlaista tulevaisuutta itsekseen tai uudenkin kumppanin kanssa. Ajatuksille on luonteenomaista niiden vaihtuvuus sen myötä, kun me itse kasvamme ja kehitymme yksilöinä.

Miten monin tavoin sinä annat itsesi kehittyä ja elämäsi muuttua? Näethän nuo kaikki mahdollisuudet, jotka sinuakin jo odottavat?

Toivotan sinulle iloa ja voimaa elää itsesi näköistä, antoisampaa elämää päivä päivältä avarammalla mielellä!

LUE MYÖS:

Ero pelottaa. Ero hävettää.
Eroaminen pelottaa, jos eron kokee epäonnistumisena.