Mistä tietää milloin kannattaa erota? Tai pysyä yhdessä?

Mistä tietää milloin kannattaa erota? Tai pysyä yhdessä?

Moni kysyy minulta, mistä tietää milloin kannattaa erota ja milloin on parempi pysyä yhdessä puolison kanssa. Eropäätöksen vaikeus ei yleensä ole siinä, etteikö tietäisi, mikä olisi oikea päätös. Kyse on useimmiten siitä, että uskaltaa tehdä päätöksensä tietämättä etukäteen mihin kaikkeen päätös voi johtaa. Tässä artikkelissa pohdin tätä usein kysyttyä kysymystä: Mistä tietää milloin on aika erota?

Jaan myös näkökulmiani siihen, miten voisit hyödyntää intuitiivista tietämistä ja alitajuntasi voimaa saadaksesi selville sen hetken, jolloin on parempi erota eikä enää sinnitellä kimpassa kumppanin kanssa.

Mistä tietää milloin kannattaa erota?
Mistä tietää milloin kannattaa erota? Entä jos intuitioni ohjaa minua harhaan?

Olen Kliininen Hypnoterapeutti ja NLP Trainer-sertifioitu valmentaja, jolla on vuosikymmenten bisneskokemus päätöksenteosta ja itsensäjohtamisesta ison organisaation mittakaavassakin. Tässä artikkelissa annan sinulle työkaluja pohtia perinteisten erosyiden sijaan eropäätöksentekoa hieman syvemmällä tasolla.

Eropäätöksen tekoon liittyvät muut blogikirjoitukset löydät Erota vai ei? -blogikategoriasta.

Mistä tietää milloin kannattaa erota?

Samankaltaiset kipupisteet niin parisuhteiden parantamisyrityksissä kuin eropäätöksen aikaansaamisessakin tuntuvat olevan yleisempiä kuin uskoisikaan. Silti lähes kaikki luulevat elävänsä niin poikkeuksellisessa tilanteessa, ettei siitä parane puhua edes lähimmille ystäville.

Mistä tietää milloin kannattaa erota?

Erottuani ihmiset halusivat aluksi kuulla oman eroni syistä ja käytännön järjestelyistä, ja sittemmin yhä useammat ovat ottaneet minuun yhteyttä omien eropohdintojensa tiimoilta.

Moni kysyy minulta:

 • Kannattaisiko minun erota?
 • Mistä tietää, milloin kannattaa erota?
 • Kannattaako enää yrittää yhdessä?
 • Miten parantaa pitkää parisuhdetta?
 • Mitä tehdä, kun puoliso pettää?
 • Miten toimia, kun itse petin tai salasuhde houkuttaa?
 • Entä jos ero kaduttaa?

Näitä kysymyksiä pyöritin itsekin päässäni monta kertaa vuosien saatossa. Ja samoja asioita miettivät ne monet miehet ja naiset, joita kirjaani varten haastattelin.

Sinä tiedät kyllä, milloin on aika erota

Ollako vai eikö olla, siinäkö se kysymys sitten on? Rationaalisesti ajateltuna ihmisen luulisi haluavan havaita kaikki päätöksenteon kannalta olennaiset tiedonmuruset ympärillään saadakseen tehtyä päätöksensä. Kuitenkin psykologian tohtoreiden Kaitlin Woolleyn ja Jane L. Risenin vuonna 2018 tekemän tutkimuksen mukaan ihmiset välttävät tärkeääkin tietoa, jonka aavistavat satuttavan heidän tunteitaan tai muuttavan heidän kokemustaan. Tutkimukseen osallistuneet henkilöt eivät halunneet tietää esimerkiksi houkuttelevan jälkiruoan kalorimäärää, mutta kuitenkin tuon tylyksi tiedoksi aavistamansa faktan saatuaan he käyttivät sitä avuksi puntaroidessaan ”syödäkö vai eikö syödä” jälkiruokaa.

Voisiko olla siis niin, että haluamme suojella itseämme myös parisuhteen tulevaisuutta koskevalta päätökseltä, jonka jo aavistamme oikeaksi? Tutkimuksen mukaan rationaalisen mielemme itsesumutus on sitä sankempaa, mitä kovempaa intuitiomme huutaa.

Mikä on siis se tärkeä etsimäsi vastaus, jota et ainakaan haluaisi kuulla?

Mistä tietää milloin kannattaa erota?
Tietoinen surutyö parantaa hyvinvointia voimakkaasti – LUE TÄÄLTÄ

Miksi epäröimme eropäätöksemme kanssa, vaikka intuitiivisesti jo tiedämme, milloin kannattaa erota eikä pysyä yhdessä enää?

Tuossa edellä mainitussa tutkimuksessa todettiin ihmisten välttävän faktoja erityisesti ennen päätöksentekoa eli silloin, kun kyseistä tietoa nimenomaan tarvittaisiin. Sen sijaan päätöksenteon jälkeen kaikki havaitaan helposti: ”Olisihan minun pitänyt jo aiemmin…”.

Ero pelottaa. Ero hävettää.
Eroaminen pelottaa, jos eron kokee epäonnistumisena. LUE TÄÄLTÄ

Kun päätöksenteko ja eroaminen pelottaa, on vaikeaa hyväksyä kaikkia niitä eron pohjalla olevia syitä, jotka oikeasti jo tietää intuitiivisesti ja tuntee sisällään, mutta joiden tiedostamista haluaa lykätä siihen kuuluisaan “sitku”-hetkeen. Varmaan arvasitkin jo, että kirjassani on muutamat luvut nimettykin tämän teeman mukaisesti:

 • Mutku!
 • Eiku?
 • Sitku…
 • Nytku.

Tuota polkua moni kulkee edestakaisin, kunnes lopulta antaa periksi itselleen. Luottaa omaan intuitioonsa. “Mutku jos se mun intuitio ohjaa väärin?”, kysyt ehkä seuraavaksi.

“Mutku jos se mun intuitio ohjaa mua väärin?”

Juuri tämänkaltaisten päätöksentekovaikeuksien helpottamiseksi jokaisen kannattaa harjoitella intuitionsa kuuntelua ihan tietoisesti mahdollisimman monessa asiassa aloittaen pienemmistä, arkisemmista päätöksistä. Kun omat sisäiset voimavarat ja intuitiivinen päätöksentekokyky vahvistuvat, lopulta eropäätöksen vain tietää ja tuntee oikeaksi. Eräs kirjani tositarinoista kuvasi tätä h-hetkeä näin:

”Väännettyämme puolisoni kanssa jälleen kerran jostain typerästä pikkujutusta lähdin reippailemaan hikoillakseni kiukkuni pois. Kiipesin kovalla tempolla kalliota ylös yhden kerrostalon pihalle ja istahdin ruustinnankeinuun kasvot aurinkoon päin. Suljin silmäni ja annoin itseni vain olla siinä upeasta syysauringosta nauttien. Tajusin, mikä muutos tunteissani oli tapahtunut puolisoni luota lähtemiseni ja sen levollisen hetken välillä. Silloin jotenkin yhtäkkiä, ihan ennalta arvaamatta tuli sellainen hyvin vahva fiilis siitä, että haluan eron: en enää vain leiki ajatuksella, vaan tunsin, että minun on aloitettava eroprosessi ihan toden teolla eikä työnnettävä sitä aina vaan eteenpäin.

En halunnut käyttää enää yhtäkään päivääni jollekulle toiselle aikuiselle ihmiselle kiukutteluun, en yhteenkään vääntämiseen turhanpäiväisistä asioista enkä mihinkään, mikä lähtökohtaisesti tuottaa huonoa oloa meille molemmille. Se voimakas tunne oli upea ja levollinen, mutta myös jotenkin outo ja hämmentävä. Ymmärsin tuon hetken merkityksellisyyden kunnolla puoli vuotta myöhemmin, kun kävelin sattumalta sitä samaa kalliota ylöspäin vain huomatakseni näkemäni asuntoilmoituksen ohjaavan minut juurikin tuon ruustinnankeinun omaavaan taloon. Nyt tuossa talossa jo pidempään asuttuani yhä edelleen katson tuota ruustinnankeinua helpottuneena. Se on vapauteni symboli.”

Kati Niemi: Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?kirjasta löydät lisää monenlaisia kertomuksia siitä, miltä tuo eropäätöksen hetki tuntuu.

Toiset puhuvat tunteesta, toiset tietämisestä. Itselleni ne ovat sekä että, mutta mieluiten puhun intuitiivisesta tietämisestä. Intuitiivinen tietäminen liittyy kuitenkin läheisesti tuntemuksiin, joten siksi arkikielessä mielestäni intuitiosta voi puhua myös tunteena. Kirjassani olenkin nimennyt yhden luvun kansankielisesti näin:

Perstuntuman tunnustelutaito.

Sitäpä kai se intuitio monelle arkikielessä on, ja saa minun puolestani ollakin.

“Mistä tietää milloin kannattaa erota ja voinko kuitenkaan luottaa intuitiivisesti oikealta tuntuvaan eropäätökseeni?”

Onneksi intuitiotaan voi harjoittaa ja vahvistaa etukäteen hyvissä ajoin ennen eropäätöksen tekoa. Tukea päätöksentekoon saa myös terapeuteilta ja valmentajilta, jotka ovat perehtyneet nimenomaan eropäätöksenteon teemaan ja joilla on taitoja opastaa asiakasta löytämään juuri häntä itseään kutsuva vastaus. Kukaan ulkopuolinen ei tiedä sinulle oikeaa vastausta, mutta sinä itse kyllä löydät sisälläsi jo tuntuvan vastauksen, joka kaikessa epämääräisyydessään ja epävarmuudessaankin tuntuu lopulta juuri oikealta.

Tunteiden ja tuntemusten tulkintaa sekä intuition vahvistamista voi harjoitella monin tavoin sekä itsekseen että valmentajan avustuksella. Jos nämä asiat kuulostavat sinulle vielä aivan heprealta, suosittelen, että tapaat valmentajan kanssa muutaman kerran ensin, niin pääset alkuun. Sen jälkeen voit harjoitella monin tavoin myös itseksesi. Sinun ei tarvitse käydä pitkiä kursseja, vaan riittää, että saat muutamat tehokkaimmat työkalut käyttöösi, joilla treenaat itseksesi. Aivan kuten fysiikkatreeneissäkään et saa six packia ilman omaa treenipanostasi, myös mentaalivalmennuksessa “joudut” joka tapauksessa itse tekemään sen varsinaisen työn 🙂 Kun otat kivan mentorin avuksesi, homma tuntuu edes hitusen kevyemmältä. Erityisesti jos teemanasi on raskaamman sarjan aihe – esimerkiksi tämmöinen “elämää suuremmalta tuntuva” eropäätös 🙂

Intuitiosi vahvistuu, kun harjoittelet monipuolisesti

Itse olen opetellut tunteiden editointia, mielentilojen johtamista sekä intuitiivisten taitojeni vahvistamista muun muassa NLP- ja hypnoterapiaopintojeni yhteydessä. Molemmissa hyödynnetään intuitiivista tietämistä, ja hypnoosin avulla alitajuntansa voiman saa hyödynnettyä entistä paremmin. NLP-harjoitukset tehdään tietoisen mielen voimin ilman hypnoottista transsitilaa, mutta myös monien NLP-harjoitusten parhaan annin saa uppoutumalla mahdollisimman syvälle meditatiiviseen tilaan. Hypnoterapiassa transsin aikana puolestaan voi hyödyntää NLP-tekniikoita, kunhan hypnoterapeutti hallitsee myös NLP-menetelmät ja itse olet valmis kokeilemaan todellista mindshiftingiä myös transsitilassa.

Rakkauden (r)evoluutio mediassa
Ota yhteyttä TÄÄLTÄ

Minä olen sekä Kliinisen Hypnoterapeutin ammattitutkinnon että NLP Trainer-kouluttajasertifioinnin suorittanut mielentaitojen valmentaja ja opintoihini kuului myös kognitiivisen käyttäytymisterapian (CBT) ja gestalt-terapian menetelmiä. Suhtaudun “mentaalivaivoihin” intohimoisesti ja valmennan asiakkaitani aidosti koko sydämestäni, minkä vuoksi olen nauttinut aina vain monipuolisempien menetelmien opiskelusta vuosien ajan. Ikuisena opiskelijana nautin siitä, että voin tarjota asiakkailleni jatkuvasti uusia keinoja sitkeiden uskomusten purkuun ja hyvinvoinnin parantamiseen. Ota siis yhteyttä, kun haluat henkilökohtaista sparrausta esimerkiksi oman eropäätöksesi tekemiseen ja saadaksesi voimaa erosta selviämiseen, tai vaihtoehtoisesti parisuhteesi parantamiseen pysyvästi.

Parisuhde on kahden ihmisen välinen suhde, joka muodostuu vain sen muodostavien yksilöiden henkilökohtaisen annin pohjalta. Kun kehität itseäsi sekä tietoisen että alitajuisen mielesi ja intuitiosi voimin, parannat varmasti myös kaikkia ihmissuhteitasi. Omien voimavarojesi myötä myös parisuhteesi vahvistuu – jos niin haluat.

Mistä tietää milloin kannattaa erota, jos oma pelko sotkee intuitiota?

Intuitiivista tuntemusta ei pidä sekoittaa ‘tavalliseen’ tunteeseen tai tuntemukseen, jotka tulevat ja menevät. Intuitiivinen tietämys ja tuntemus on luonteeltaan pysyvämpi, vakaampi, levollisempi. Silloinkin kun intuitiivinen tieto lahjoittaisi meille esimerkiksi jonkin neronleimauksen tai superidean (monet maailman parhaimmat tieteentekijät ja taiteilijat hyödyntävät intuitiotaan), se ei ole ohimenevä leimahdus tai harhainen kuvitelma, vaan pikemminkin vakaa ‘tunne’ siitä, että on oikealla polulla.

Siinä hetkessä ei pelkää tietonsa lähdettä eikä etsi sille enää oikeutusta tai vastaväitteitä, vaikka intuition seuraaminen vielä jännittäisikin. Eroaminen pelottaa useimpia, ja pelko voi sotkea intuition kuuntelua. Mutta kun intuitionsa viestejä alkaa kuuntelemaan, ne kuulee useamminkin kuin kerran ja hiljalleen intuition seuraaminen ei enää pelota. Varsinkin jos intuitiotaan on opiskellut seuraamaan ensin arkisemmissakin jutuissa!

Eropäätöksen vaikeus ei yleensä ole siinä, etteikö tietäisi, mikä olisi oikea päätös, vaan siinä, että uskaltaa tehdä päätöksensä tietämättä etukäteen kaikkea mihin päätös voi johtaa.

Edellyttääkö eroaminen rohkeutta?

Eropäätöksen teko vaatii rohkeutta, mutta niin vaatii myös parisuhteen pysyvä parantaminen! Kun haluat parantaa parisuhdettasi syvällä tasolla ja pysyvästi, se vaatii sinulta rohkeutta kohdata ensin itsesi juuri sellaisena kuin olet, ja sen jälkeen uskallusta lähentyä kumppanisi kanssa kaikista menneistä kivuista huolimatta.

Hyvä parisuhde & Runsas elämä

Moni miettii päänsä puhki puntaroidessaan parisuhteensa hyviä ja huonoja puolia. Eroaminen ei ole kevyen päätöksen päässä, mutta harva tekee myöskään selkeää päätöstä parisuhteensa parantamisesta. Kumpikaan ei välttämättä ole helppo valinta, ja siksi moni jääkin paikoilleen pyörimään harmaan tasalämpöiseen parisuhteeseen. Mikään ei muutu, jos mikään ei muutu, tavataan sanoa ihan syystä.

Päätöksenteon pelkääminen on kalliimpaa kuin väärän päätöksen tekeminen. Varsinkaan kun vääriä päätöksiä ei ole, silloin kun ne tehdään myös rauhallista intuitiota kuunnellen eikä kiukuspäissään petetyksi tulemisen jälkeen.

Ihmisen aivot ovat plastiset eli muovautuvat läpi elämän, ja siten aivomme antavat meidän tottua myös huonoon parisuhteeseen. Ennen kuin lyöt hanskoja tiskiin päätöksenteon kanssa, tai jätät sitä jälleen sitku-tulevaisuuteen, muistuta itsellesi, miten aivojesi ja siten koko kehosi hyvinvointiin vaikuttaa se, millaiseksi tunnet olosi kotonasi joka päivä. En lähde tässä kohdin luettelemaan kaikkia niitä fyysisiä oireita, joita tunneköyhä tai stressaava parisuhde voikaan aiheuttaa ihmisen loppuelämään, henkisen pahoinvoinnin lisäksi. Niistä voit lukea syväluotaavasta, 374-sivuisesta kirjastani, jossa ei ole jätetty kiveäkään kääntämättä, mitä tulee parisuhteen elinkaaren useimmiten vaikeimman hetken puimiseen. Lukijapalautetta kirjasta voit lukea täältä.

Jos ero jo ajatuksena pelottaa

Olen kirjoittanut kirjani juuri heille, jotka eivät uskalla sitä lukea. Heille, joita pelottaa tarkastella parisuhteensa monenlaisia puolia joka kantilta, säntäilemättä johtopäätöksiin ja pelkäämättä syviäkään vesiä. Heille, joita pelottaa sekä eroamisen mahdollisuus että itsensä peliin laittaminen parisuhteensa parantamiseksi.

Olen kirjoittanut kirjan rakkaudesta käsin heille, joita syvällinen rakkaus puolisoa tai itseä kohtaan pelottaa.

Todennäköisesti juuri heidän kannattaisi kirja lukea. Ja pelon tunteen herätessä muistaa, että kirjani on loppujen lopuksi vain sanoja paperilla. Lukijapalautteen perusteella kirjassa annetaan parisuhdepohdinnan tueksi uusia, tuoreita näkökulmia sen sijaan, että väännettäisiin mitään yksisilmäisiä totuuksia, jotka eivät kuitenkaan sopisi useimpien elämäntilanteisiin ja -historiaan (‘one size fits nobody’ pätee tässäkin). Kirjani ei siis pakota sinua ratkaisemaan asioita millään tietyllä tavalla. Ja kaikki kirjan sanat ja ajatukset olen rakkaudella ja lämmöllä, sydämestäni kirjoittanut.

Voimavarat ja tavoitteen asettaminen

Sinäkin siis uskallat tarttua siihen, vaikka eroaminen pelottaisi. Ja muistathan, että myös pelkojen voittamiseen ja itsensä vahvistamiseen kannattaa hyödyntää muun muassa hypnoterapiaa. Varmaan olet kuullut jonkun tuttavasi päässeen hypnoosin avulla irti esimerkiksi jostain fobiastaan eli pelon pelkäämisestä? Hypnoterapiasta on siis varmasti apua myös eropelkoosi.

Jos eroaminen jo ajatuksena pelottaa, etkä juuri tältä istumalta ehdi luokseni hypnoterapiasessioon, sinun kannattaa kuitenkin lukea kirjani, jossa on monen viisaan haastattelemani ihmisen oivallukset näppärästi koottuina. Hypnoottiseen transsitilaan asti tosin tuskin kirjaani lukemalla pääset 🙂 mutta lukijapalautteen perusteella voin olettaa, että kirjani luettuasi ja kaikki 57 mentaaliharjoitusta omassa rauhassasi tehtyäsi sinun ei enää tarvitse pelätä eroamista niin paljon kuin ehkä nyt vielä pelkäät.

Uusien oivallusten myötä näet joko parisuhteesi positiiviset puolet ja nautit paremman parisuhteen luomisesta yhä enemmän, tai vaihtoehtoisesti saat voimaa luoda omannäköisen paremman elämän itseksesi eron jälkeen.

Miksi eroon kannattaa suhtautua positiivisen sallivasti, jos ensisijaisesti haluaa pysyä yhdessä puolisonsa kanssa?

Moni voisi saada hyvänkin parisuhteensa vahvemmalle pohjalle sallimalla itselleen ajatuksen mahdollisesta erosta.

Ai miksi?

Koska tällöin riidat ja ajoittain tylsä arki eivät olisikaan enää uhka perusturvallisuudentunteelle.

Hyvä parisuhde & Vapaa rakkaus: Rakkautta ei voi omistaa

Jos pelkää liikaa tulevansa hylätyksi, on vaikeaa rohjeta avautuakaan omana itsenään puolisolleen juuri sellaisena kuin kuitenkin on. Jos siis haluaa tulla puolisonsa kohtaamaksi ja hyväksymäksi, on avattava itsensä alttiiksi myös mahdolliselle hylkäämiselle. Tämän vuoksi Rakkauden (r)evoluutio: parempi parisuhde vai erinomainen erokirja kannustaa ihmisiä ensisijaisesti tekemään päätöksen siitä, mitä haluaa elämäänsä – olipa se sitten selkeä päätös panostaa parisuhteeseen tai päätös erota.

Molempien päätösten on parempi perustua rakkauteen ja vapauteen, kuin pelkoon puolisoa, muita ihmisiä tai omaa itseään kohtaan.

Mietitkö sinä vieläkin, olisiko parempi erota vai jatkaa yhdessä?

Mistä tietää milloin kannattaa erota?
Mistä tietää milloin kannattaa erota?

Kirjassa Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero? ei anneta valmiita vastauksia, vaan pikemminkin sadoilla kysymyksillä ja uudenlaisilla parisuhde- ja eropositiivisilla ajatuksilla möyhitään lukijan ehkä pinttyneitäkin ajatusmalleja, jotta lukija itse saa kaipaamiaan oivalluksia ja löytää omanlaisensa ratkaisunsa.

Kirjassa on paljon haastattelemieni miesten ja naisten tositarinoita heidän onnellisista ja onnettomista parisuhteistaan ja eroistaan, jotta lukijakin havaitsisi oman parisuhteensa ongelmakohdat helpommin. Nimittäin parisuhdettaan on helpompaa parantaa vasta, kun tietää ensin, missä kaikessa mättää.

Mistä tietää milloin kannattaa erota vai jatkaa yhdessä vielä?

Tässä vielä muutamia blogiartikkeleita eropäätöksen teon – tai parisuhteesi parantamisen puolesta tekemäsi päätöksen – helpottamiseksi:

Rakkauden (r)evoluution blogikategorioissa käsitellään parisuhdetta ja eroamista monelta kantilta. Pääset kategorioihin suoraan näistä linkeistä: