OMA MUSTASUKKAISUUS: Oletko liian mustasukkainen?

OMA MUSTASUKKAISUUS: Oletko liian mustasukkainen?

On lööppijuttuja, joiden mukaan tasantarkkaan ihan kaikki pettävät viimeistään firman pikkujouluissa. Näihin kohujuttuihin uskovat eivät todellakaan toivota puolisolle hauskaa pikkujouluiltaa tämän tälläytyessä vuoden parhaisiin pirskeisiin. Toisen hauskanpidosta ilahtumisen sijaan kotiin jäävä mustasukkainen puoliso kontrolloi pikkujoulujuhlijan illanviettoa tekstiviestein tai puheluin, ja saattaa pamahtaa paikallekin vahtimaan tai rekrytoi kaverinsa valvomaan puolisoa yökerhoon. Joku toinen oman elämänsä sherlock asentaa puolisonsa autoon seurantalaitteen tai hakkeroituu puolisonsa kännykän ja tietokoneen viesteihin. Kolmas mustasukkaisuudesta kärsivä neurootikko valvoo silmä kovana puolisonsa somekuvista tykkääviä toisen sukupuolen edustajia: onkohan heistä joku puolisoni salarakas? Kuka jaksaa tällaista parisuhdetta, jossa mustasukkaisuus on arkipäivää? Tämä artikkeli on sinulle, jolle oma mustasukkaisuus puolisoa kohtaan on tuttua. Sinulle, joka kaipaat apua kokemaasi mustasukkaisuuteen – olipa tuolle omalle mustasukkaisuudellesi kunnon aihetta taikka ei. Tämä kirjoitukseni on sinua varten.

Oma mustasukkaisuus kalvaa kipeästi

Oma mustasukkaisuus on ikävä, kalvava tunne.

Toisinaan oma mustasukkaisuus voi olla lievää, toisinaan niin voimakasta, että itseäkin jo hävettää. Varsinkin jos mustasukkaisuus-tunne valtaa koko mielen ja kehon niin, ettei pysty aina hallitsemaan omaa käytöstään ja reaktioitaan.

Sairaalloinen mustasukkaisuus
Lue täältä, mitä on sairaalloinen mustasukkaisuus

Sinulla on kuitenkin mahdollisuus saada mustasukkaisuutesi haltuun.

Tiedät sen olevan mahdollista, koska et ole aina tuntenut tuota mustasukkaisuutta. Se ei ole kiinteä osa sinua, vaan jossain vaiheessa menneinä vuosina oppimasi tunnetapa, jota voit ja saat lievittää kaikin mahdollisin keinoin.

Tämä artikkeli on sinulle, joka kaipaat apua mustasukkaisuuteen koko alitajuntasi voimalla.

Omaan mustasukkaisuuteensa kannattaa havahtua ajoissa

Omaan mustasukkaisuuteensa kannattaa havahtua. Omaa mustasukkaisuuttaan ei pidä pelätä ja torjua, vaan toivottaa tuokin kalvava tunne tervetulleeksi tarkempaan tutkailuun. Oman mustasukkaisuuden tunteen ei pidä syödä itseä ja puolisoa niin, että se syöksee koko parisuhteen yhä suurempiin ongelmiin – ja sitä myöten yhä voimakkaampaan mustasukkaisuuteen.

Mustasukkaisuus aiheuttaa parisuhdeongelmia varsinkin, jos se yltyy kohtuuttomaksi stalkkaamiseksi ja syyttelyksi. Mustasukkaisuus on myös yksi merkittävä syy eroon.

Lievä mustasukkaisuus on kuitenkin normaali tunne, jota varmaankin me kaikki puolisojamme rakastavat ihmiset olemme ainakin kerran elämässämme tunteneet edes hetken verran. Tässä toisessa artikkelissa käytiin läpi mustasukkaisuuden tavanomaisia syitä sekä lievän, normaalin ja sairaalloisen mustasukkaisuuden rajanvetoa: Mitä on sairaalloinen mustasukkaisuus?

Äkillinen mustasukkaisuuskohtaus voi auttaa sinua havahtumaan ajoissa omaan tilanteeseesi

Normaalia on myös se, että toisinaan saattaa saada yllättävän suuren mustasukkaisuuskohtauksen, jota saattaa itsekin pelästyä.

Kyseessä saattaa olla tilannekohtaiset tekijät, jotka laukaisevat mustasukkaisuusreaktion äkillisesti ja voimakkaasti. Kun kuitenkin itse ymmärtää havahtua tähän ja etsiä aktiivisesti ratkaisua mustasukkaisuusongelmaansa, se riittää. Itseään ei kannata soimata liikaa.

Usein helpotukseksi riittää jo kun huomaa mustasukkaisuutensa aiheutuneen esimerkiksi vain oman väsymyksen vuoksi. Tai siksi, että yhteistä parisuhdeaikaa ei ole ollut pitkiin aikoihin -tai ei ole kokenut (!) saaneensa tarpeeksi huomiota puolisoltaan. Itselleen kannattaa olla armollinen. Meillä kaikilla saattaa joskus tunteet heilahtaa yli laidan ilman “kunnon” syytä. Väsymys ja yleinen stressitila ovat yleisiä syitä ailahtelevuuteen.

Tiedätkö, mistä sinun oma mustasukkaisuus-tunteesi johtuu?

Puhdas väsymys ja sitkeä stressi luovat sisällemme epävarmuuden tilan, josta mustasukkaisuus saa kaikupohjansa. Jos tunnistat itsessäsi oireita, joita avaan seuraavissa kappaleissa, sinun kannattaa keskittyä ensisijaisesti näiden mustasukkaisuuden juurisyiden hoitamiseen.

Sen sijaan, että käytät energiasi itsesi moittimiseen ilmentämästäsi mustasukkaisuuskohtauksesta.

Stressi ja unettomuus aiheuttavat aivan liikaa parisuhdeongelmia. Niitä kannattaa hoitaa ajoissa, jos huomaa kokevansa mustasukkaisuuskohtauksia. Omaa parisuhdettaan ei kannata uhrata mustasukkaisuuden synkälle kierteelle vain työstressin tai lapsiperheväsymyksen vuoksi.

Jos kokee äkillisen mustasukkaisuuskohtauksen, siitä kannattaa puhua puolisonsa kanssa ja pyytää käytöstään anteeksi vilpittömästi rakkaudella.

Jatkuva oma mustasukkaisuus rasittaa molempia puolisoita

Tiedät varmaan työpaikaltasi kollegan, jolla on tapana nähdä uhkakuvia sielläkin, missä mitään todellista ongelmaa tai riskikeskittymää ei ole olemassakaan. Joillakin on tapana katsoa maailmaansa mustanpuhuvien silmälasien läpi.

Yhtälailla parisuhteessa omissa nahoissaan epävarma yksilö voi kokea elävänsä jatkuvassa epävarmuudessa ja pelkää tulevansa puolisonsa hylkäämäksi. Tämä pelko voi olla lievää tai massiivista.

Epävarma ja stressaantunut yksilö vatvoo riskiskenaarioita mielessään, ja spekuloi pahimmilla vaihtoehdoilla. Mustasukkaisuuteensa sairastunut ihminen pyörittää negatiivista ajatusvyyhtiään vinhasti yhä uudelleen ja uudelleen niin usein, että alkaa jo uskoa noihin vankalla sisäisellä äänellään toistamiinsa itsesuggestioihin. Nuo suggestiot kannattaisi vaihtaa parempiin ja äkkiä.

Mutta ensin on vaihdettava negatiivisen puheen äänilevy.

Miksi puolisoni aiheuttaa minulle ahdistavia mustasukkaisuuden tunteita?

Sinä et vastaa puolisosi käytöksestä, joka aiheuttaa sinussa mustasukkaisuutta. Tai oikeammin sanottuna: puolisosi toiminta ei aiheuta sinun mustasukkaisuustunnettasi, vaan omat tiedostamattomat menneisyyden kokemuksesi ja tulkintasi puolisosi toiminnasta. Mustasukkaisuutesi on kuitenkin loppujen lopuksi sinun oma tunteesi, ja sinä olet vastuussa omista tunteistasi ja toiminnastasi mustasukkaisuustunteidesi pohjalta.

Sinä olet vastuussa omista tulkinnoistasi, joita teet puolisosi käytöksestä. Olet vastuussa omista tulkinnoistasi silloinkin, kun et tiedosta tekemiäsi tulkintojasi vaan ohjaudut tiedostamattoman mielesi ja alitajunnan voimin mustasukkaisuuskohtauksesta toiseen. Sinun vastuullasi on pysähtyminen itsesi äärelle sekä alitajuisten tulkintojesi analysointi ja muokkaus niin, että mustasukkaisuutesi ei räjähdä käsiin. Jos olet liian mustasukkainen ja luulet, ettet vaan mahda itsellesi mitään, sinulla ei omasta ymmärtämättämyydestäsi huolimatta ole oikeutta sabotoida puolisosi elämää yliampuvalla mustasukkaisuudellasi.

Ikävä mustasukkaisuudentunteesi syntyy omista tulkinnoistasi siitä, mitä todellisuudessa tapahtui ja mitä tuo puolisosi teko sinulle merkitsee. Kenenkään ihmisen toiminta ei sellaisenaan suoraan ja välittömästi aiheuta sinulle sitä tunnetta, joka sinussa herää havaintojesi ja tiedostamattomien tulkintojesi pohjalta nopeasti. Puolisosi toiminta ei aiheuta välittömästi myöskään sitä yhä syvemmin sydäntäsi kalvavaa mustasukkaisuuden tunnetta, johon vajoat sitä varmemmin mitä kauemmin siinä tunteessasi möyrit.

Mitä teen, kun puolisoni aiheuttaa minussa mustasukkaisuutta, jota en halua tuntea?

Sinä olet vastuussa omista valinnoistasi – myös puolison valinnastasi, mutta et puolisosi tekemistä valinnoista. Jos puolisosi toimii tökerösti ja aiheuttaa sinussa (omien tulkintojesi kautta välillisesti) mustasukkaisuutta esimerkiksi pettämällä, teidän on aika keskustella tosissanne, rauhallisesti ja selkeästi.

Keskustelkaa, missä teillä kummallakin menee pettämisen raja. Joillakin se menee flirtissä, toisilla liian läheisessä toiminnassa yökerhon tanssilattialla, muilla ehkä vieraan ihmisen suutelemisessa. Seksissä kenties monilla ylittyy pettämisen raja, mutta kaikilla ei silloinkaan. Toisille seksi on vain teknistä suoritusta tai eläimellistä intohimoa ja elämäniloa eikä heidän kartallaan arvioituna siis vielä ollenkaan pettämistä – ainakaan niin kauan, kun tunteita ei ole mukana.

Kokeeko puolisosi ylittäneen oman pettämisen rajansa?

Vai kokeeko kumppanisi kenties niin, että hän ei ole ylittänyt pettämisen rajaansa vaan ainoastaan sen rajan, jossa sinun mielestäsi menee pettämisen raja?

Kun puolisosi uskottomuus aiheuttaa sinussa mustasukkaisuutta

Oliko puolisosi uskoton ja nyt vannoo uskollisuuttaan? Koetko silti mustasukkaisuutta? Antaako puolisosi sinulle luvan tunteeseesi ja saatteko yhdessä käsiteltyä asiaa? Vai moittiiko aikaisemmin uskoton puolisosi sinua mustasukkaisuudesta, jota et saisi tuntea vain siksi, että hän sattui jo pyytämään sinulta anteeksi?

Jos puolisosi on käyttäytynyt huonosti, on ymmärrettävää, että tunnet mustasukkaisuutta helpommin kuin jos hän ei olisi koskaan pettänyt sinua. Sinun ei kuitenkaan tarvitse kantaa syyllisyyttä omasta mustasukkaisuudestasi, vaikka oletkin vastuussa tuostakin tunteestasi. Sinun ei tule kantaa syyllisyyttä myöskään siitä, että puolisosi petti sinua.

Vaikka puolisosi uskottomuus olisi aiheuttanut itsetuntoosi kolauksen, sinä voit parantaa itseluottamustasi. Puolisosi toiminnan ei tarvitse vaikuttaa sinun minäkuvaasi lopun ikääsi, kunhan pidät itsestäsi huolta ja haet apua itsetuntosi hoitamiseen taas hyvälle tolalle – puolisosi toilailuista huolimatta.

Jos oletat toisen ihmisen käytöksen tai toiminnan olevan sinusta johtuvaa ja annat hänen toimintatapojensa vaikuttaa itsetuntoosi, on melko loogista, että tunnet mustasukkaisuutta, jos hän käyttäytyy huonosti. Mutta jos olet vahvistanut itsetuntoasi niin, että tiedät olevasi ihana ihminen ja rakastettava juuri sellaisena kuin olet, sinun tökerösti käyttäytyvä puolisosi saa sinun puolestasi jatkaa tökeröä käytöstään täysin vapaasti, jos haluaa.

Yhtälailla sinä olet vapaa päättämään siitä, kenen kanssa jaat aikaasi jatkossa. Sinä voit vain keskustella hänen kanssaan parisuhteen pelisäännöistä ja avata omaa itseäsi ja arvojasi. Sinä et ole vastuussa puolisosi valinnoista – ainoastaan omistasi.

Sinä et voi tehdä puolisosi puolesta päätöstä lopettaa sinun pettämisesi. Sinun tulee kuitenkin tehdä itsesi puolesta päätös lopettaa itsesi pettäminen. Teemasta voit lukea lisää Pettäminen-blogikategoriasta ja Rakkauden (r)evoluutio-kirjasta.

Miten päästä eroon omista mustasukkaisuuden tunteista?

Jotta pääset eroon omasta mustasukkaisuudestasi, sinun on ensin havahduttava siihen. Jos tunteensa vain ohittaa tiedostamatta, niillä on taipumus ohjata meitä alitajuisesti. Toivottavasti tämä artikkeli antaa pieniä oivalluksia tuota havahtumistasi varten.

Ensimmäiseksi riittää, kun saat mustasukkaisuutta ruokkivasta ajatuksestasi kiinni ja huomioit sen: “Kappas, vai että tämmöinen jättekiva ajatus tällä kertaa! Mistäs sinä tänne luokseni nyt saavuit elämääni piristämään?”

Riittää, että vain huomaat ajatuksesi. Ja sitten annat sen mennä. Jos yrität työntää ajatustasi pois, se puskee takaisin yhä vahvemmin. Jos puristat siitä kovaa kiinni, sekin tukahduttaa sinua. Mutta jos vain hetkeksi hellität ja irrotat otteesi siitä, sekin irrottaa otteensa sinusta. Hetken hellittämiseen liittyen lue esimerkiksi artikkeli NYT-HETKI. Hetken vain. Se riittää. Juuri nyt.

Ikävät ajatukset puskevat yleensä sinnikkäimmin pintaan, jos niiden voimavarat ovat syvässä tiedostamattomassa mielessä. Tiedostamattoman mielen ja alitajunnan tieto- eli ajatusvarastot ovat kumuloituneet lapsuudesta asti jokaisen uuden kokemuksen myötä. Vaikka et haluaisi uskoa, niin ehkäpä nykyisessä parisuhteessasi ilmennät niitä uskomuksiasi, joita omaksuit ensimmäisessä epäonnisessa seurusteluyrityksessäsi tai joita havainnoit lapsuudessasi vanhempiesi välisessä käyttäytymisessä?

Omasta mustasukkaisuudesta voi päästä irti

Sinä voit valita, miten elät tänään, mihin suuntaat fokuksesi ja millaisia tulkintoja teet puolisosi käytöksestä. Voit tietoisesti vaikuttaa myös alitajuisen mielesi perusrakenteisiin ja vahvistaa itseäsi niin, että jatkossa et tunne enää mustasukkaisuutta ainakaan yhtä voimakkaasti etkä toimi sen johdosta epäkunnioittavasti puolisoasi kohtaan.

Jos päätät fokusoida puolisosi huonoon käytökseen, tulet todennäköisesti kohtaamaan sitä entistä enemmän. Jos olet aikaisemmin tottunut olemaan mustasukkainen ja näkemään puolisosi pettävän jokaisessa käänteessä, tiedäthän, että sinun tilannekohtaiset tulkintasi saattavat olla pahastikin vääristyneitä?

Onneksi ajatukset ovat vain ajatuksia eivätkä sen enempää aina tottakaan. Omiin ajatuksiinsa ei tarvitse aina uskoa. Omia vinoutuneita ajatuksiaan eli rajoittavia uskomuksiaan kannattaa syynäillä ja alitajuisia pommejaan purkaa, jotta ne eivät aiheuttaisi ainakaan räjähteleviä mustasukkaisuuskohtauksia.

Ajatustensa “harhauttamiseen” ja vankkojen ajatusmalliensa muuntamiseen on monia hyviä keinoja, joita voit opiskella esimerkiksi Rakkauden (r)evoluutio-kirjan avulla. Rajoittavien uskomusten purkamisen ja itseluottamuksen parantamisen avulla mustasukkaisuutta ruokkineet negatiiviset ajatukset haihtuvat päivä päivältä yhä helpommin pois.

Miten voin lopettaa olemasta mustasukkainen, kun uskon puolisoni pettävän minua?

On totta, että monet ihmiset pettävät puolisoitaan eivätkä jää kiinni. Mutta tiedätkö, että on vähintään yhtä todennäköistä tulla jätetyksi, jos on fanaattisen mustasukkainen syyttä suotta? Sinun ei tarvitse kestää puolisosi pettämistä, mutta hänenkään ei tarvitse kestää sinun ylitseampuvaa mustasukkaisuutta ja kyttäämistä kotonaan. Jos epäilet puolisosi pettävän tai ylipäänsä tunnet vahvaa mustasukkaisuutta, hae apua parisuhde- tai seksuaaliterapeutilta puolisosi kanssa tai itseksesi.

Silloin kun oma mustasukkaisuus johtuu puolison uskottomuudesta, keskustelkaa edellä mainitulla tavalla siitä, missä menee uskottomuuden raja teidän kummankin mielessä ja miten te yhdessä voitte toimia niin, että hän voittaa luottamuksesi takaisin. Siinä teillä molemmilla on oma vastuunne. Puolisosi ei voi vain heittää “koita nyt jo päästä siitä yli”, jos sinä koet tilanteen yhä vaikeana. Hänen tulee kulkea sinun rinnallasi, jos todella haluaa osoittaa olevansa sinun luottamuksesi arvoinen. Yhtälailla sinun velvollisuutesi on olla suurentelematta menneisyyttä nykyisyyden ja tulevaisuuden kustannuksella.

Uusi alku on aina mahdollinen.

Myös tänään.

Nyt.

OMA MUSTASUKKAISUUS: Oletko sinä liian mustasukkainen?

Tämä artikkeli oli sinulle, jolle oma mustasukkaisuus puolisoa kohtaan on tuttua. Toivottavasti tämä kirjoitukseni antoi sinulle pohdittavaa omakohtaisesti. Toivottavasti sain autettua sinua ottamaan seuraavan askeleesi kohti elämää, jossa sinun ei enää tarvitse pitää kiinni mustasukkaisuuden tunteista.

Voimia sinulle, jolle oma mustasukkaisuus on tuttu vieras välillä.

Sinä selviät kyllä.

Lue teemaan liittyen kirjoituksia Erota vai ei?- ja Pettäminen-blogikategorioista. Esimerkiksi nämä artikkelit: