Pettäminen parisuhteessa: Millä kehityskaaren tasolla parisuhteesi on?

Pettäminen parisuhteessa: Millä kehityskaaren tasolla parisuhteesi on?

Moni pettää puolisoaan, ja vain osa heistä jää kiinni pettämisestä – rysän päältä tai viestittelystä. Osa pettäjistä ei koe edes tekevänsä mitään suurta vääryyttä, koska pettäminen ei ole enää avioliittolaissa määritelty rikos eikä siitä tuomita paheksuvia katseita enempää. Monia mietityttää pettäminen parisuhteessa ja sen mahdolliset syyt, joista voit lukea artikkelista PETTÄMINEN JA KOOTUT SELITYKSET: Mikä on hyvä pettämisen syy? Olisi lohduttavaa ajatella, että rakkaus ja antoisa parisuhdeseksi estäisivät pettämisen, mutta ovatko pettämisen syyt tai keinot välttää pettäminen niin yksinkertaiset? Moni pettämisen polulle hairahtunut fiksukin aikuinen ihminen ajattelee omaavansa lähtökohtaisesti korkean moraalin, mutta miksi moni pettää puolisoaan silti?

Seksitön parisuhde - Pettäminen - Avoin suhde

Pettäminen on ikävää ja yleistä, ja juuri siksi sitä on uskallettava tutkia tarkemmin. Pettämistä on turha piilotella, vaan käsitellä sitä niin, että hyvällä tuurilla jonain päivänä vähintäänkin itsensä pettäminen loppuisi eikä tekojaan selittelisi ainakaan itselleen parhain päin.

Pettäminen parisuhteessa moraalin ja tietoisuuden kehityksen näkökulmasta

Tässä artikkelissa pohditaan pettämistä muun muassa moraalin ja tietoisuuden kehityksen näkökulmasta:

  • Miksi pettäminen parisuhteessa on niin yleistä?
  • Millainen on pettämisen kehityskaari moraalin ja tietoisuuden kehityksen näkökulmasta
  • Pettävätkö vain moraalittomat ihmiset ja voiko moraali kehittyä
  • Onko pettäminen parisuhteessa parisuhdeongelmien syy vai seuraus?
  • Miten lopettaa pettäminen parisuhteessa?

Voit lukea myös nämä blogikirjoitukset aiheesta:

Parisuhdeongelma - Parisuhdekriisi

Miksi pettäminen parisuhteessa on yleistä?

Syitä pettämiselle on yhtä monta kuin on parisuhteissa puolisoita. Pettämisen syistä voit lukea tarkemmin tästä artikkelista: PETTÄMINEN JA KOOTUT SELITYKSET: Mikä on hyvä pettämisen syy? Yleisimpien pettämissyiden gallup ei kerro myöskään mitään siitä, pettääkö puolisosi sinua, ja jos pettää, niin mistä ihmeen syystä. Ja jos itse petät etkä ymmärrä toimintaasi, harvoin iltapäivälehtien gallupkaan sitä sinulle paljastaa.

Teorioita kannattaa kuitenkin tutkiskella ja niistä voi saada oivalluksia. Jopa siihen miksi itse tai puoliso pettää, vaikka kaikenhan pitäisi periaatteessa olla ihan hyvin.

Pettämisen himo

Kautta aikain ihmiset ovat tarkkailleet toistensa käytöstä enemmän kuin omaansa, ja osa muun muassa psykologeista on luonut muiden ihmisten tutkimusten keskiössä tekemistään havainnoistaan myös monenlaisia teorioita. Lukuisista erisuuntaisistakin teorioista osa on todettu ihan käyttökelpoisiksi, kun niiden mukaisia tutkimustuloksia ovat muutkin tiedemiehet ja -naiset saaneet omista ihmistarkkailuistaan. Teorioihin tutustumisen sijaan on järkevämpää tutustua itseensä ammattitaitoisen valmentajan avustamana, mutta pohditaan pettämistä parisuhteessa myös parin mielenkiintoisen, tunnetun teorian valossa tässä artikkelissa.

Pettämisen kehityskaari tietoisuuden kehityksen ja itsensäkehittämisen näkökulmasta

Helsingin Sanomissa (1.6.2020; linkki alla) siteeratun Harvardin yliopiston emeritusprofessori Robert Keganin mukaan enemmistö aikuisista yltää korkeintaan puoliväliin ihmisen viisiportaisella kehityskaarella. Suurin osa aikuisikään ehtivistä toimii miltei lapsen tavoin rakentaen minäkuvaansa pitkälti sekä todellisen että kuvitellun sosiaalisen paineen kautta. Useimmat aikuiset eivät osaa asettaa rajoja itsensä ja muiden välillä, eivätkä pysty kohdata esimerkiksi perhe-elämän vaatimuksia. Esimerkkinä Helsingin Sanomissa Kegan käytti parisuhteen elinkaarta.

Keganin mukaan useimmat eivät tunnista aitoja mielenkiinnon kohteitaan ympäristön ja lähipiirin erilaisten vaatimusten ristiaallokossa. Kun oma suunta on hukassa, stressaavaksi käynyt elämä voi ajaa moneen ikävään pakotiehen – myös puolison pettämiseen muutoin kehityskelpoisessa parisuhteessa.

Onko pettäminen addiktio
Onko pettäminen addiktio?

Keganin kehitysmallissa alimmille tasoille jäävät aikuiset ovat kiinnostuneita muita enemmän vain omasta navastaan ja selviytymisestä elämästään, joka tuntuu olevan vaikeaa sinnittelyä ilman merkityksellisiä suuntaviivoja. Tästä voit lukea lisää Rakkauden (r)evoluution artikkelista Tiede paljastaa: kaikki aikuiset eivät yllä riittävälle kehitystasolle. Miten parantaa hyvinvointiaan itsensäkehittämisen avulla?

Jos useimmat aikuiset eivät löydä sisäistä navigaattoriaan tai eivät kuuntele sen ohjeistusta, harva myöskään havahtuu ongelmiinsa. Kun ongelman syy pysyy pimennossa tai henkilö piilottelee sitä alitajuisesti, ongelman juurisyyn ratkaisun sijaan moni tyytyykin pelkästään oireiden hoitoon. Rakkauden (r)evoluution missiona on herätellä lempeännapakasti fiksuja, monin tavoin kehityskelpoisia aikuisia heräämään siihen, miksi arki parisuhteessa tuntuu tökkivän ja miten itseään saisi kehitettyä niin, että elämästä tulisi antoisampaa joko siinä parisuhteessa tai ilman sitä. Lue Rakkauden (r)evoluution missiosta ja arvoista lisää TÄÄLTÄ.

Moraaliton pettäminen parisuhteessa

Psykologit tutkivat moraalin kehitystä voidakseen arvioida esimerkiksi sitä, minkäikäisen lapsen olisi ainakin pitänyt ymmärtää tekojensa seuraukset ja milloin biologiset perusteet armahtavat lapsirikollisen antaen hänelle mahdollisuuden parantaa tapansa. Monesti aikuistenkin kohdalla on parempi antaa armon käydä oikeudesta, mutta kuinka kauan itse on siedettävä esimerkiksi moraalitonta käytöstä vaikkapa parisuhteessa?

Rakkauden (r)evoluution edellä mainitussa artikkelissa kuvattujen Keganin kehitysportaiden tavoin toisenkin tutkimustuloksen mukaan suurin osa aikuisista jää myös moraaliselta kehitykseltään melkoisen alhaiselle tasolle Kohlbergin kuusiportaisessa moraalikehityspolussa.

Kohlbergin moraalikehitysteorian mukaan hälyttävän suuri osa meistä aikuisista esimerkiksi uskoo toimivansa oikein vain siksi, ”kun yhdessä ollaan tällainen sääntö luotu ja sen mukaan toimin” – riippumatta siitä, millaiset seuraukset toiminnalla lopulta oli tai miltä se tuntui moraalittoman teon tekijän omasta mielestä – saati sen kohteen. Mietitkö vielä, mistä natsit tai nykyajan terroristijärjestöt saivat jäsenensä?

Entä jos pettäminen parisuhteessakin on ainakin osittain omasta moraalisesta kehitystasosta kiinni? Mistä tietää, miten tulee toimia, kun puolison pettämiselle ei ole mitään rajoja tai sääntöjä asetettu viranomaisten toimesta? Jos Kohlbergin moraaliportaikossa harva etenee kovin ylös ja moni ohjautuu pitkälti ulkopuolisten paineiden ja kirjoitettujen sääntöjen mukana, onko ihme, että pettäminen on niin yleistä? Voisikohan itsensäkehittämisen keinoista olla apua nostaa omaa tasoaan myös parisuhteessa tai muissa ihmissuhteissa?

Onko pettäminen parisuhteessa parisuhdeongelmien syy vai seuraus?

Osa pettämistä harrastavista tuntee olevansa väärillä poluilla ja kokee syyllisyyttäkin, mutta jatkaa toimintaansa, koska ei jää siitä kiinni. Heillä on ehkä hitusen vahvempi moraali kuin kylmähermoisemmilla sarjapettäjillä, mutta lopputulos on silti suurinpiirtein sama. Millä moraaliasteikon tasolla pettäminen loppuu? Vai onko kyse parisuhteen muista osatekijöistä, joiden mättäessä pettäminen on ainoa pakokeino muutoin moraalisesti toimivalle yksilölle?

Onko pettäminen parisuhteessa ongelmien syy vai seuraus? Vai voiko pettäminen parisuhteessa olla vain ajanviete, joka on addiktoinut muutoin moraaliseen toimintaan kykenevän yksilön? Pettäminen voi tuoda jännitystä elämään ja dopamiiniruiskeen aivoille. Toiset käyttävät samaan tarkoitukseen kokaiinia tai kevyempiä keinoja. Jos pettämisestä on tullut jo addiktio, miten siitä voi vieroittautua ilman vieroitusoireita? Aivojen välittäjäaineista ja hormoneista kannattaa lukea, kun haluaa ravita hyvinvointiaan muulla kuin sarjapettämisen lahjoittamalla aivoboostilla.

Valmentajan avulla saa keinoja pysähtyä itsensä äärellä rehellisesti ja itsemyötätuntoisesti. Ongelman kieltäminen ei auta parantamaan juurisyytä. Muiden ihmisten samankaltaisena näyttäytyvästä seurauksestakaan – esimerkiksi siitä niin yleisestä pettämisestä – ei saa varmuutta sille, mikä siinä omassa mielessä tai parisuhteessa on vinksallaan niin pahasti, että tietentahtoen kerta toisensa jälkeen vaan lisää tuota pahoinvointiaan. Itsensäkehittämisen avulla voi menneisyyden juurisyiden kohtaamisen rinnalla tai niiden sijaan päästä pettämisen kierteestä irti, ja kohti parempaa parisuhdetta tai erinomaista eroa.

Miten lopettaa pettäminen parisuhteessa?

Miten lopettaa pettäminen parisuhteessa
Mitä merkkiä Sinä haluat odottaa?

Paheiden määrän sanotaan olevan vakio, mutta vanhoista rutiineistaan saa luovuttua, kun tuo jotain uutta tilalle. Karkeana vertauskuvana voi ajatella, että vauvaltakaan ei kannata ottaa rintaa suusta, ellei anna tuttia tai muuta korviketta tilalle. Usein vauva tai aikuinenkin on vain hellyyttä ja henkistä hyvinvointia vailla. Lue esimerkiksi täältä, miten seksitön parisuhde satuttaa ja voi ajaa pettämiseen: SELIBAATTI PARISUHTEESSA: Miltä tuntuu, kun puoliso ei halua seksiä?

Hyvinvoinnin luonti ei ole vain puolison velvollisuus, vaan jokaisen tulee huolehtia omasta hyvinvoinnistaan itse. Tästä Rakkauden (r)evoluution artikkelista voit lukea, miten parantaa hyvinvointiaan itsensäkehittämisen avulla.

Pettäminen on harvinaisen helppo ja yleinen harrastus monelle, ja jotkut jatkavatkin sen parissa läpi elämänsä jättäen välillä särkyneitä sydämiä taakseen ja huomaamatta, mitä aiheuttavat itselleenkin. Mehän pääsääntöisesti uskomme olevamme fiksumpia ja filmaattisempia kuin ne muut niillä Keganin ja Kolhlbergin kehityskaarilla. Se on ihan ymmärrettävää, koska tuolla ajatuksellahan me pyrimme vain suojelemaan itseämme. Voimme kuitenkin suojella itseämme ja vahvistaa itsetuntoamme sen osalta, että olemme hyviä, fiksuja ja rakastettavia, vaikka myöntäisimmekin ongelmamme emmekä karttaisi ainakaan selkeitä kehityskohteitamme pelkästään pelosta ja uuden kokemattoman jännittämisestä johtuen. Kun haluat oikeasti tarttua pettämisongelmaasi ja ratkaista sen, niin lue pettämistä käsitteleviä kirjoituksia Rakkauden (r)evoluutio -kirjassa ja myös täällä Pettäminen-blogissa. Muut blogikategoriat löydät oikeasta yläkulmasta ja tuoreimmat artikkelit oikeasta sivupalkista.

Estääkö rakkaus pettämisen?

Estääkö rakkaus pettämisen

Moni syyttää pettäjän polustaan puolisoaan, jota petti: puolison persoona tai tavat ärsyttävät, seksiä ei ole tarpeeksi tai rakkaus ei vaan riittänyt. Ovatko nämä kuitenkaan todellisia syitä? Pettämisen syistä voit lukea tästä artikkelista: PETTÄMINEN JA KOOTUT SELITYKSET: Mikä on hyvä pettämisen syy?

Muiden syyttäminen on inhimillistä eli järjettömänäkin tavallaan ymmärrettävää. Syntipukkien etsiminen on myös vähintään yhtä helppoa kuin itse pettäminenkin. Moraalista, rakkaudesta ja pettämisestä parisuhteessa voit lukea lisää Rakkauden (r)evoluutio -kirjasta. Kirjassa on myös ajatuksia avaava ja tunteita lempeästi herättelevä harjoitus Pettäjän polku, joka auttaa oivaltamaan, estääkö rakkaus pettämisen ja miten pettämisen saa lopetettua – olitpa pettäjä, petetty tai se kolmas pyörä. Positiivinen ja ratkaisukeskeinen parisuhteen parantamista ja toisaalta myös eropäätöstä käsittelevä kirja paneutuu muihinkin parisuhteen elinkaaren kipukohtiin suoraan, mutta syyttelemättä.

Voit lukea myös nämä blogikirjoitukset Pettäminen-teemasta:

Lue täältä mistä oikein kertoo parisuhde- ja eropositiivinen kirja Rakkauden (r)evoluutio – Parempi parisuhde vai erinomainen ero?

PannaanHyvaKiertoon

Klikkaa tästä suoraan Rakkauden (r)evoluution Facebook-sivulle.
Tästä pääset Rakkauden (r)evoluution Instagramiin.
Rakkauden (r)evoluution YouTube-videot löydät tuon linkin lisäksi tämän sivuston oikeasta yläkulmasta. Tutustu myös tässä artikkelissa viitattuihin lähteisiin: