Myönteinen, positiivinen ajattelu ja hyvät ajatukset auttavat saavuttamaan tavoitteen ja parantaa hyvinvointia

Positiivinen ajattelu parantaa hyvinvointia – Liiallinen positiivisuus ei

Laita hyvä kiertoon!

“Ajattele vaan positiivisesti, niin kyllä se siitä!” Suomalaisen sisun selfhelp-aikakaudella positiivinen ajattelu vaikuttaa yltyneen toisinaan jopa pakkomielteeksi asti.  “Oikean asenteen” ja timanttisen tahdonvoiman tärkeyttä toitotetaan joka tuutista. 

Miksi positiivisuus voi toisaalta sekä parantaa hyvinvointia että lisätä pahoinvointia? Entä mihin se “positiivinen elämänasenne” ja tahdonvoima oikeasti kannattaa suunnata?

Positiivinen ajattelu ja manifestointi (Mietelause)

Tästä jutustamme voit lukea itsesuggestioiden, hypnoottisten kielimallien, tahdonvoiman ja tavoitteiden saavuttamisen maailmaan perehtyneen kliinisen hypnoterapeutin ja NLP-kouluttajan näkemyksiä aiheesta.

Tahdonvoima on voima ainoastaan hetkittäin hyödynnettynä. 

Totinen tsemppaus omin voimin (“positiivisen ajattelun voimalla”) ilman kitinää tai avunpyyntöjä kumpuaa menneiden sukupolvien arvoperinnöstä:

onhan somesukupolvenkin selvittävä modernin työelämän tykityksestä, kun kerran ne sotasukupolvetkin ennen meitä selvisivät kaikista kauheuksista mitä me näemme vain netflixissä tai uhkakuvia tursuavissa uutisissa.

Vaikka kuinka sattuisi ja elämän koettelemukset kolhisivat, niin “mene vaan posin kautta”, niin kyllä se siitä? 

Ei se siitä.

Liiallinen positiivuus ampuu inhimillisyyden yli. Ja pahasti.

Seuraukset kantaa tietysti loppuviimein henkilö itse, mutta ennen hänen havahtumistaan on todennäköisesti jo moni läheinen saanut ylipirteästä pakkopositiivuudesta osumaa.

Positiivisiin mantroihin kannattaa tukeutua, vaan ei tukehtua. 

Tahdonvoima ja positiivinen ajattelu (Mietelause)

Yltiöpositiivinen “asenne ratkaisee”-ajattelu voi saada voimaan pahoin. Ainakin jos niitä ei-niin-positiivisia eli ikävältä tuntuvia tunteitaan torppaa toistuvasti ja kovettaa itsensä kestämään kaiken ilman itkuja ja muita mukamas heikkouden merkkejä. 

Aina ei kannata purra hammasta päästäkseen sen harmaan kiven läpi väkipakolla. 

Sairautta on kieltää itseltään tunteita, jotka vain kuolleilta puuttuvat.

“En mä mitään romahtamassa ole. Kyllä mä selviän! Miksi se tyyppi edes epäilee, ettenkö mä kestäisi tätä!?” 

Tämäntyyppiset lauseet herättävät minut läheiseni hätään: 

  • Millaista tarinaa ihminen hokee – ensisijaisesti itselleen – jos koskaan ei saisi romahtaa raskaiden tunteiden painosta eikä epäonnistuminen ole edes vaihtoehto? 
  • Entä onko muiden tarjoama konkreettinen apu tai myötätunto uhka vai mahdollisuus? 
  • Milloin positiivinen ajattelu on tarpeen ja milloin se on pikemminkin haitallista? 
  • Mitä ylipäänsä on liian positiivinen ajattelu? 
  • Entä mihin myönteiset ajatukset, mahtava mielen voimamme ja hyvä tahdonvoimamme oikeasti kannattaa suunnata?
Positiiviset ajatukset, negatiiviset tunteet (Mietelause)

Ovatko positiivinen ajattelu ja hyvä tahdonvoima avaimet onneen?

Hyvää tekevä positiivinen ajattelu sekoitetaan helposti tahdonvoimaan: “Ajattele vain positiivisesti ja tahdo kovempaa, niin kyllä se siitä”.

Tahdonvoimaa tarvitaan todenteolla vasta sitten, kun oma tunne kertoo, että ei oikeastaan halua sitä, mitä jostain syystä on pakko tahtoa tai on tottunut tahtomaan.

Hetkittäin hyödynnettynä tahdonvoima on nimensä mukaisesti voima. Toisinaan tahdonvoima on tarpeellinen, jotta kuoppien yli jaksaa hypätä. Pysyvänä työkaluna sillä kuitenkin kaivaa itselleen vaan syvempää kuoppaa. ⁠

Tässä suhteessa positiivinen ajattelu voi käyttäytyä toisinaan kuin tahdonvoima: suin päin sovellettuna se kääntyy itseään vastaan.

 

 

Positiivisen ajattelun nurja puoli

On tietysti aivan mahtavaa, että yhä useammat ovat ymmärtäneet positiivisen ajattelun konkreettisen hyödyllisyyden hyvinvoinnillemme. 

Koska kuitenkin ajoittain kuulen “positiivisen ajattelun” kääntyvän kirosanaksi asti, niin haluan tässä artikkelissa tarkastella positiivista ajattelua tarkoituksellisesti sen nurjalta puolelta. Nimittäin juuri sieltä löytyy mielestäni ne monen etsimät avaimet aidosti hyvää tekevään positiiviseen ajatteluun vaikeuksienkin keskellä.

Kestävällä tavalla hyvää tekevä positiivinen ajattelu ei ole mikään kikkakolmonen, joka väännetään aivopoimujemme väliin kankeamaan mielestämme pois kaikki ikävä. 

Positiivinen ajattelu & aivot (Mietelause)

Positiivisesta ajattelusta on kaikki positiivisuus kaukana, jos se kaikuu vain korusanoina mietelauseissa ja hashtageissä, tai kivikovana kannustimena puskea läpi harmaan kiven. 

Sen kuuluisan harmaankin kiven edessä saa romahtaa ja itkeä perhanan kovaa, jos siltä tuntuu. Harmaan kiven läpi ei tarvitse puskea positiivisen ajattelun feikkifraaseilla ja manifestointimantroilla. 

Voimafraaseja viljelevän ärhäkän “positive vibes only”– somesisällön seuraaminen tai “mielenvoima-mentaalivalmentajan” kuuntelu voi olla jopa hitusen haitallista tasapainoisen, joustavan mielen hyvinvoinnille.

Valtoimenaan vyöryvien kyynelten saa antaa putsata kivun sumentaman näkökentän niin, että hahmottaa sen harmaimmankin kiven olevan myös kierrettävissä alhaalta, ylhäältä ja sivuilta – tai työnnettävissä syrjään kokonaan. Ainakin apukaverin voimin. 

Yksin ei tarvitse pärjätä “posin kautta”, elleivät omat sisäiset sääntösi selittele sinulle niin. Minkälaisen kulttuurillisen normiston olet omaksunut lapsuuden perheessäsi, kavereiltasi tai kollegoiltasi?

Sisu ja positiivinen asenne ratkaisee (Mietelause)

Kipeää tekeviä tunteita ei tarvitse pelätä. “Negatiivinenkin” tunne voi olla todella positiivinen löytö ihosi alta: jokaisella vaikeastikin ymmärrettävällä tunteella on tärkeä tarkoituksensa. Voit lukea miten jopa 2,5 tunnin tietoinen surutyö voi tuoda syvällisempää iloa ja kestävää keveyttä elämään enemmänkin kuin 2,5 tunnin positiivisuussessio.

Kunnon koettelemusten kohdalla oman sisäisen navigaattorin suuntaa on järkevä muuttaa välillä eikä kaikista saavutetuista eduista tarvitse pitää kiinni edes unelmiensa tavoittelun kohdalla. Unelmaankaan ei kannata hirttäytyä eikä manifestoida menestystä hinnalla millä hyvänsä.

Milloin positiivinen ajattelu on epäinhimillistä?

Kaiken sinänsä ihan hyvän ja hyödyllisen positiivisuuspöhinän keskellä toivoisin ihmisten yhä muistavan, että me kaikki olemme runsaan rakkauden ja iloisten onnenkantamoisten keskellä kuitenkin aina “vain” ihmisiä, ja kaikki ei-toivottu epäunelmaelämäkin on “vain” elämää. 

"Rankka ero takana, mutta jo selkeästi olin eheytymisen tiellä. Voisin kirjoittaa pitkähkön esseen mitä kaikkea olen saanut itse valmennusmateriaaleista, mutta myös niistä ihanista ja energisistä keskusteluista Katin kanssa. Monet kyyneleet on tullut itkettyä, mutta aina, joka kerta on keskustelun päätyttyä ollut positiivinen ja astetta vahvempi olo. Katin kyky käsitellä erilaisia asioita on valtava, ja hänen tapansa niin inhimillisen ymmärtävä ja empaattinen.❤️"

Ihmisen elämäntarkoitus on ensisijaisesti elää. Vaikeat elämänvaiheet ovat osa elämää – usein erittäin tärkeitä vaiheita, joiden merkityksellisyys paljastuu koko voimallaan ehkä vasta vuosia myöhemmin..

Moni etsii elämälleen merkitystä kuitenkin niin kovalla kiireellä ja “oikea asenne ratkaisee”-paineella, että ensisijainen elämäntarkoitus – eläminen – alkaa ontua pahasti. 

Kun eläminen ajoittain sattuu ja viiltelee yhä uusia haavoja samoihin paikkoihin, niin pikalaastarointi positiivisuudella ei paranna sisältä kumpuavaa kipua. Toisinaan positiivista pintavirettä tärkeämpää on arvostaa ja hoitaa sisäistä surua ja hyväksyä myös ne ikävät tunteet osaksi tavallista hyvää elämää.

Ei negatiivisuudessa tai alakulossa märehtimisen mukavuuden vuoksi, vaan juurikin aidosti positiivisen, kestävämpää onnellisuutta lisäävän elämänasenteen mahdollistamiseksi. 

Jos kiellät kivuliaat kokemuksesi ja yhä uudelleen vaan nostat pääsi pystyyn vaikka väkisin, niin miten muutoin tiedostamaton mielesi ja kehosi kertoisi sinulle, että sinun on oikeasti pakko vaihtaa suuntaa? 

Ylikorostunut tahdonvoima ja liian positiivinen ajattelu voivat sotkea suuntavaistosi ja kehosi.

Jos positiivisen pakkoajattelun vuoksi et kuuntele kehosi kolotuksia ja epämukavia tunteita, ajan myötä kehosi korottaa panoksia sairauksiksi asti.

Negatiiviset ja kriittiset ajatukset, ahdistus, masennus ja suru ovat täysin inhimillisiä normijuttuja. Toisinaan nämä ikävältä tuntuvat tilat ovat erittäin tarpeellisia. 

Ihmisen geeneihin on kirjoitettu, että kepin karttaminen on ihmiseläimelle isompi motivaattori muutokseen kuin porkkanan tavoittelu. Esimerkiksi moni hakee avioeroa vasta siinä vihoviimeisessä vaiheessa, kun kipu on yltynyt sietämättömän kovaksi, sen sijaan, että olisi tehnyt sen huomatessaan, että haluaa muunlaisen rakkaussuhteen kuin kyseisen kumppanin kanssa pystyy kuuna päivänä luomaan. 

”Avioliittomme aikana söin jatkuvasti päänsärkylääkkeitä vaimoni kritisointia kohdatessani, mutta nyt eron jälkeen ei päätänikään enää särje.”

Hyvä parisuhdekirja, Kirja eroamisesta (avioero, avoero, parisuhde-ero)
Tutustu kirjaan tästä.

Joskus on erittäin hyvä huomata joutuneensa täysin rähmälleen lattianrajaan itkupotkuraivareissaan kiroilemaan. Kunhan vaan herää itse tuohon kovaääniseen kiroiluunsa ja ymmärtää kirosanan olevan vakuutus muutoksen tarpeellisuudelle, eikä vain siivoa suruaan syrjään positiivisuuden pikaputsauksella.

Jos kieltää kiukkunsa, mistä voisi löytää parempaa draivia tehdä tarvittaessa isojakin elämänmuutoksia?

Joskus se pitkään kutsunut, oikeasti paras tavoite saavutetaan kiukun eikä kivojen fiilisten voimalla.

Hyödynnä siis kriittisyytesi, ota kiukuttavista tilanteista oikeasti opiksesi ja käännä kurssiasi boostaten itseäsi aidosti hyvää muutosta kohti.

Mahtipontinen motivaatiopuhe voi estää tavoitteen saavuttamisen

Miten hyvää tekevät positiiviset itsesuggestiot kannattaa rakentaa?

Vaikka positiivisesti muotoillun tavoitteen asettaminen ja siihen kannustaminen on tärkeää, yltiöpositiivisuus kääntyy itseään vastaan.

Positiiviset ajatukset, negatiiviset tunteet (Mietelause)

Esimerkiksi masentuneelle on haitallista hehkuttaa kuinka mahtavaa kaikki on, mutta “peruspositiivinen” henkilö saa taitavasti asteittain rakennetuista positiivisista suggestioista lisävoimaa tavoitteensa saavuttamiseen.

Hypnoterapian (=hypnoosi+terapia; suggestoterapia) perusteesien mukaisesti positiivinen kannustuspuhe eli tavoitteisiin pohjautuvat suggestiot tulee rakentaa harkiten ja aina yksilön omasta tämänhetkisestä tilanteesta ja kokemuskentästä käsin. 

Jos yrittää loikata liian monta askelta kerralla, kompurointi on todennäköisempää kuin tasaisempi eteneminen tavoitetta kohti.

Tiedostamaton mieli tai alitajunta eivät vastaanota ihmisen perususkomusten vastaisia suggestioita edes alfa- ja theta-aivoaaltojen hypnoottisessa transsitilassa, joten suggestiot on rakennettava hienovaraisesti oivalluttaen, askel askeleelta parempaa kohti nousten. 

“Kaikki mulle nyt ja heti” -boostaus kääntyy itseään vastaan ns. käännetyn vaikutuksen lain mukaisesti. Joskus itsensä kehittämisen tärkein työkalu onkin oppia kestämään, hyväksymään, vastaanottamaan, editoimaan ja johtamaan negatiivisia tunteita, sillä se opettaa inhimillistä kärsivällisyyttä ja malttia. Ne taas ovat taitoja, joilla suurimmatkin unelmasi etsivät tiensä käsiisi.

Terapia-/valmennusasiakkaideni kanssa rakennamme aina ensin perusteet kuntoon, ja sitä syvempien vesien sukellusharjoittelua tehdään kevyimmistä haasteista alkaen. Maltillinen ja määrätietoinen eteneminen tuottaa parhaita tuloksia.

Myös geenit vaikuttavat positiiviseen ajatteluumme ja kauhuskenaario-taipumukseemme

Monissa tutkimuksissa on todettu, että ihmisen luonne ei ole vain kokoelma opittuja tapoja vaan monilta osin myös ihan geeneissä periytynyttä. 

Vaikka saatamme elää vuosikymmeniä kuvitellen tai ainakin toivoen, että me emme todellakaan ole kuten vanhempamme, niin usein viimeistään keski-iän saavuttaneena saatamme huomata yhtäläisyytemme sekä vanhempiemme että omien kullannuppujemme kanssa. 

Monet asiat opitaan sosiaalisessa vuorovaikutuksessa lapsuudesta alkaen, mutta osa ominaisuuksistamme ja taipumuksistamme on geeneihimme kirjoitettuja.

Onko siis ihme, että joillekin ihmisille tietyt toimintamallit ovat helpompia kuin toisille? 

Kannattaako itseään syytellä siitä, että en jossain tilanteessa osannutkaan olla ihan just niin positiivinen kuin joku toinen, vaikka kaikkeni yritin? 

Entä tarvitseeko ylipäätään yrittää tehdä samoin kuin joku toinen, joka onnistui omassa tavoitteessaan “positiivisen asenteensa” ansiosta?

Ja voisiko samaankin tavoitteeseen päästä monia eri reittejä pitkin, välillä kokonaan pysähtyen ja rähmällään rämpien?

Parisuhteen päätöksenteko-valmennus: Parisuhde vai ero? Erota vai ei?
Jos parisuhteessasi on positiiviset tunteet vähissä, tutustu tahtotilaasi selkeyttävään päätöksentekovalmennukseen tästä kuvalinkistä.

Missä kohdassa saa antaa periksi ja levätä hetken itsesyytöksiltään ennen kuin yrittää jälleen uudelleen jotain toista toimivaa keinoa?

Positiivinen ajattelu ja tahdonvoima eivät ole ainoat toimivat reitit tavoitteen saavuttamiseen. 

Miten saavuttaa positiivinen asenne, vaikka negatiivinen ajattelu olisi nielty jo äidinmaidossa?

Minä arvelen saaneeni peruspositiivisen maailmankatsomuksen osittain jo geeneissäni. Ainakin olen saanut nauttia perheeni positiivisesta elämänkatsomuksesta ja kannustuksesta, mistä olen hyvin kiitollinen. Ehkäpä juuri geenien tai osakseni saamani kasvatuksen myötä haasteiden kohtaaminen saattaa olla minulle jonkin verran helpompaa kuin jollekulle toiselle – ken tietää. 

Mutta koska olen ehkä ollut geneettisesti tai saamani kasvatuksen ja mallin myötä taipuvainen vastaanottamaan haasteita innokkaasti, olen myös käytännön koettelemuksista selviämisen kannustamana alkanut uskoa vuosi vuodelta vahvemmin, että pahoistakin paikoista selviää. Positiivinen ajattelu vahvistuu ikäänkuin itsestään, kun kerta toisensa jälkeen saa todeta, että se kylmä vesi tuntuu kylmältä tosiaankin vain aikansa ja syvään päähän sukellettuaankin tietää pystyvänsä pinnistää takaisin pintaan. 

Pelkkä positiivinen ajattelu ei tuo tulosta. 

Reipashenkisen “Can do”-asenteen lisäksi tarvitaan konkreettista tekemistä niistä ajoittain nousevista negatiivisista ajatuksistani, epävarmuuksistani ja pahimmista peloistani huolimatta. 

Vapaaksi! -erovalmennus avioeron toteuttamiseen
Moni positiivisenkin elämänasenteen omaava pelkää eroamista. Jos haluat erota, mutta eron toteutus epäilyttää, tutustu Vapaaksi!-valmennukseen tästä kuvalinkistä.

Voimaannuttavan hypnoosin lisäksi kognitiivisen käyttäytymisterapian tekniikoista ja muista hyödyllisistä mindshifting-metodeista voi jokainen meistä saada hyviä keinoja työkalupakkiinsa niihin tilanteisiin, joissa pelkkä positiivinen puhe ei riitä.

Vaikka oma lähipiiri olisikin negatiivisuuteen, kriittisyyteen tai masennukseen taipuvainen (nekin osittain geneettisiä taipumuksia), se ei tarkoita, etteikö itse voisi oppia lukemattomia keinoja, joilla voi parantaa hyvinvointiaan positiivisemman ajattelun keinoin. Vaikka vanhempasi ja sisaruksesi tai ystäväsi ja puolisosi eivät olisi ravinneet sinua aidosti tukevalla, positiivisella kannustuksella, nyt aikuisena voit kävellä omin jaloin sellaisen ihmisen luo, joka haluaa auttaa sinua katsomaan maailmaa avarammasta näkökulmasta.

Ja muistathan, että myöskään geenit eivät kirjoita koko tarinaasi. Esimerkiksi elämäntapojesi terveellisyys vaikuttaa siihen, mitkä geneettiset taipumuksesi oikeasti tulevat esiin elämässäsi. 

Suvun selitysten taakse on siis myös turha piiloutua, vai mitä? 🙂

Monipuolista mindshiftausta tavoitteesi toteuttamiseksi

Minkälaista muutosta kaipaat elämääsi? 

Täytä esitiedot ja varaa ilmainen sparrauskeskustelu kanssani kuullaksesi miten yksilöllisesti etenevä, korkeatasoinen Hyvä, Parempi, Minä! -valmennusohjelma auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi:

Rakkaudella voimaannuttaen,

Coach Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer -valmentaja

[email protected]

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.