Puolison mustasukkaisuus rasittaa

Puolison mustasukkaisuus rasittaa

Jokainen vastaa omista tunteistaan itse. Myös mustasukkaisuuden tunteistaan ja sitä ilmentävästä käyttäytymisestään. Puolison mustasukkaisuus voi olla rasittavaa varsinkin, jos itse tietää, että ei ole antanut omasta mielestään mitään syytä moiselle mustasukkaisuudelle. Vaikka itse olisi pettänyt puolisoaan, ei ole vastuussa toisen henkilön tunteista, vaikka välillisesti onkin toki syypää mustasukkaisuuden lisääntymiseen parisuhteessa.

Sairaalloinen mustasukkaisuus
Lue täältä, mitä on sairaalloinen mustasukkaisuus

Tässä artikkelissa käydään läpi sitä, kenen vika oikeastaan on puolisosi kokema mustasukkaisuus ja miten puolison mustasukkaisuutta voisi lievittää.

Onko puolison mustasukkaisuus minun vikani?

Puolison mustasukkaisuus ei ole aina lievää. Tästä toisesta artikkelista voit lukea mitä on sairaalloinen mustasukkaisuus. On ymmärrettävää, että puolison mustasukkaisuus herättää itsessä kysymyksiä siitä, onko itse jotenkin syyllinen siihen.

Ensinnäkään sinä et vastaa muiden käytöksestä etkä siitä, miten he yrittävät kohdella sinua. Olipa kyseessä pettämiskäytös tai mustasukkaisuuskäytös. Sinä olet vastuussa vain siitä, miten annat itseäsi kohdeltavan.

Et vastaa puolisosi mustasukkaisuustunteesta etkä hänen käytöksestään, mutta olet vastuussa omasta hyvinvoinnistasi.

Sinä olet vastuussa vain siitä päätöksestäsi, kenet valitset puolisoksesi joka päivä uudelleen. Tänäänkin

Sinulla on aina vapaus valita seurasi. Joka päivä. Tänäänkin.

Saat valita itsellesi puolison, joka on liian mustasukkainen tai puolison, joka ei ole mustasukkainen. Sinä saat valita itsellesi myös puolison, joka on jotain siltä väliltä.

Sinä päätät, kenen kanssa olet parisuhteessa tästä eteenpäin. Aivan samalla tavalla kuin aikoinaan päätit ryhtyä parisuhteeseen nykyisen kumppanisi kanssa.

Emme tee aina hyviä valintoja, ja joskus hyvätkin valinnat muuttuvat vuosien saatossa huonoiksi jälkiviisaudella arvioituna. Seuran valinta on vaikeaa jo ensimmäisellä kerralla, ja siitä tulee helposti vieläkin vaikeampaa, kun yhteisessä historiassa on paljon hyviäkin muistoja mukana.

Koska hyvää menneisyyttä ei voi palauttaa ja teoreettista unelmatulevaisuutta ei voi elää vielä nyt, ainoa keino on valita seuransa uusiksi tänään.

Mitä tehdä, kun puoliso on mustasukkainen?

Jos puolisosi osoittaa lievää mustasukkaisuutta silloin tällöin, ota asia puheeksi arvostavasti ja avoimesti. Rakkauden (r)evoluutio-kirjan harjoituksista saat selkeitä ja konkreettisia vinkkejä siihen, miten otat esille vaikeita asioita sekä puolisosi toiminnasta että omasta itsestäsi.

Silloinkin kun puolison mustasukkaisuus on lievää tai vielä normaalin rajoissa, asiasta pitää pystyä keskustelemaan. Jos keskusteluyhteyttä ei ole, se on asia, johon tulee hakea parannusta. Parisuhteessa ei voi olla tabuja, joista ei puhuta. Ei varsinkaan sellaista tabua kuin mustasukkaisuus, joka olennaisesti liittyy juurikin parisuhteessa olevien yksilöiden väliseen suhteeseen.

Toisinaan puolison mustasukkaisuus voi ylittää normaalin rajat – mitä nuo rajat sitten meistä kullekin on. Sinun mustasukkaisuudelle asettamasi raja-arvot saavat olla erilaiset kuin puolisollasi. Jos sinä tunnet, että puolisosi on liian mustasukkainen, silloin hän on sitä sinulle. Puolisosi ei voi vaatia sinua venyttämään rajojasi vain siksi, että hän ei tunne sitä samalla tavalla kuin sinä.

Me kaikki olemme vastuussa omista tunteistamme eikä meillä kenelläkään ole oikeutta mennä toisen tontille sanomaan, mitä saa tai ei saa tuntea. Jokaisen oma velvollisuus on toki tutkailla itseään sen mahdollisuuden varalta, että kenties oma mustasukkaisuutemme tai tulkintamme puolisomme liiallisesta mustasukkaisuuden voi olla yliammuttua. Mutta tuon havainnon tekeminen ei ole meidän puolisomme oikeus eikä velvollisuus, vaan meidän oma oikeutemme ja velvollisuutemme.

Jos sinun puolison mustasukkaisuus on liiallista, hakekaa apua

Sairaalloisen mustasukkainen puolisosi tarvitsee jonkun muun apua kuin sinun. Sinä et voi olla puolisosi terapeutti. Voimakkaan mustasukkainen ihminen todennäköisesti itsekin kärsii omasta mustasukkaisuudestaan ja häpeää käytöstään. Hän voi kokea syyllisyyttä fyysisestä tai henkisestä väkivallasta, jolla on kohdellut sinua ja lapsianne kaltoin. Hän tarvitsee apua. Ohjaa hänet ammattiauttajan luo.

Sinun ei pidä uhrata omaa hyvinvointiasi sille, että aikuiseksi kasvanut puolisosi ei ole oppinut lapsuudessaan kunnollisia tunteidenkäsittelytapoja. Sinun velvollisuutesi ei ole kouluttaa puolisoasi “tavoille”, vaan se on sinun puolisosi tehtävä. Sinä et ole vastuussa puolisosi käytöksestä ja hänen elämästään, vaan ainoastaan omasta itsestäsi. Hae apua myös itsellesi, tarvittaessa esimerkiksi turvakodista.

Parisuhde ei ole hoitosuhde, vaikka tasapainoinen ja aito rakkaussuhde hoitaa meitä ihanasti.

Oma mustasukkaisuus
Lue tämä kirjoitus, jos oma mustasukkaisuus kalvaa sinua.

Lue teemaan liittyen kirjoituksia Erota vai ei?- ja Pettäminen-blogikategorioista. Esimerkiksi nämä artikkelit: