Sinkkuvanhemman parisuhde lapsettoman kanssa: Kannattaako?

Sinkkuvanhemman parisuhde lapsettoman kanssa: Kannattaako?

Moni eronneista aikuisista, joilla on omia lapsia, pohtii sinkkumarkkinoille ja nettideittiareenoille astuessaan, onnistuuko sinkkuvanhemman parisuhde lapsettoman kanssa. Kannattaako aloittaa edes deittailua, vai onko sinkkuvanhemman parempi etsiä seuraa vain muista sinkkuvanhemmista? Ymmärtääkö lapseton ihminen lainkaan lasten tarpeita ja sitä, että sinkkuvanhemmalla ei välttämättä ole mahdollisuutta deittailla aivan yhtä vapaasti kuin lapseton sinkku voi?

Pitkän parisuhteeni päätyttyä eroon olin sinkkuna kolmisen vuotta. Tuona aikana kävin noin 80 deiteillä. Suurimmalla osalla deittikumppaneistani oli 1-3 lasta edellisestä parisuhteestaan, mutta tapailin myös lapsettomia miehiä. Tämä artikkeli koostaa omien kokemusteni lisäksi myös noiden tapaamieni miesten näkemyksiä tähän monia koskettavaan teemaan liittyen. Kun lisäksi nämä erilaiset deittailu-, parisuhde- ja eroasiat ovat lähellä sydäntäni tärkeimmän arvoni – rakkauden – myötä, niin olen keskustellut tästä teemasta lukuisten ystävien ja muiden tuttavien kanssa. Lisäksi kirjaani Rakkauden (r)evoluutio haastattelin monia miehiä ja naisia aiheesta. Koostan tähän artikkeliin yhteenvetoni omasta näkökulmastani, jonka olen muodostanut näiden monenlaisten näkemysten pohjalta.

Hyvä deitti-ilmoitus

Tästä artikkelista voit lukea, millainen on hyvä deitti-ilmoitus Tinderissä tai muissa deittisovelluksissa: HYVÄ DEITTI-ILMOITUS: Millainen on hyvä deittiprofiili nettideittailussa? Ja tästä artikkelista voit lukea, mitä asioita lapsista voisi olla hyvä mainita jo deitti-ilmoituksessa: SINKKUVANHEMMAN DEITTAILU: Lapset ja deitti-ilmoitus

Sinkkuvanhemman parisuhde lapsettoman kanssa: Yleiset kysymykset

Sinkkuvanhempien erotessa lastensa vanhemmasta he miettivät tulevia deittejä ja mahdollisen uuden parisuhteen muodostamista myös lastensa näkökulmasta. Lisäksi monia niitä, joilla on jo lapsia edellisestä suhteesta, saattaa mietityttää, voisivatko he harkita parisuhdetta myös sellaisen aikuisen kanssa, jolla ei ole lapsia. Joillekin se on este, josta he eivät pääse yli. Sinkkuvanhemman parisuhde lapsettoman kanssa voi kuitenkin myös onnistua ihan siinä missä muutkin parisuhteet. Tässä artikkelissa käydään läpi yleisiä kysymyksiä tähän lapsettoman aikuisen ja sinkkuvanhemman väliseen parisuhteeseen liittyen:

 • Miten lapsettomat sinkkumiehet suhtautuvat siihen, että naisella on lapsia?
 • Kuinka paljon omasta ”lapsiluku on täynnä”-päätöksestään tai ”haluan lapsen”-haaveestaan kannattaa joustaa?
 • Missä menee kynnyskysymyksen ja kompromissin raja?
 • Mistä omista vaatimuksistaan kannattaa pitää kiinni ja millon joustaa omissa vaatimuksissaan lapsettomuus-/lapsiluku-asian suhteen?
 • Miten lapsettomat sinkkunaiset suhtautuvat mieheen, jolla on lapsia?
 • Onnistuuko sinkkuvanhemman deittailu lapsettoman kanssa?
 • Onko sinkkuvanhemman lasten iällä merkitystä deittailussa?

Tämä artikkeli käsittelee asiaa sinkkuvanhemman näkökulmasta, mutta yhtälailla lapsettomalla sinkulla voi olla monenlaisia ennakkoluuloja ja epäilyksiä parisuhteen aloittamisesta sellaisen aikuisen kanssa, jonka paketissa tulee mukana tämän lapsetkin. Tässä toisessa artikkelissa käydäänkin asiaa läpi lapsettoman sinkun näkökulmasta: Lapsettoman deittailu sinkkuvanhemman kanssa

Miten lapsettomat sinkkumiehet suhtautuvat siihen, että naisella on lapsia?

Toisessa artikkelissa kerroin ylipäänsä deittailusta ja deittiprofiilin luomisesta sekä siitä, mitä deitti-ilmoituksessa kannattaa tai ei kannata minun mielestäni mainita: HYVÄ DEITTI-ILMOITUS: Millainen on hyvä deittiprofiili nettideittailussa?

Tuossa artikkelissa kerroin, että omassa deitti-ilmoituksessani mainitsin selkeästi sen, että minulla on kolme kouluikäistä lasta ja lapsilukuni on täynnä. Olin päättänyt, että en halua nuorempien miesten haaveilevan minusta äitiä lapsilleen ja siksi etsinkin seuraa lähtökohtaisesti vanhemmista miehistä. Treffasin sekä lapsettomia miehiä että miehiä, joilla oli lapsi tai useampikin.

Useimmilla vanhemmilla miehillä oli jo omia lapsia. Heistä monet pitivät tätä selkeää deittiprofiilitoteamustani erinomaisena – olivathan he täysin samoilla linjoilla. Useimmat miehet pitivät hyvänä sitä, että heidän potentiaalisella naisystävällään on jo lapset saatuna ja he saavat ”vain” rakastua ilman pelkoa siitä, että nainen tuleekin myöhemmin raskaaksi ”sattumalta”. Tapailun aloittaminen oli tältä osin helppoa, koska tämän avoimuuden myötä oli yksi iso asia, josta ei tarvinnut tuntea epävarmuutta.

Tapasin myös miehiä, joilla oli yksi lapsi ja jotka toivoivat toista biologista lasta. Tapasin myös lapsettomia miehiä, joista osa toivoi lapsia ja osa ei. Tähän monimuotoiseen joukkoon kuului hienoja miehiä, joista osa kuitenkin halusi vielä kerran kysellä, olenko täysin ehdoton lapsilukuni suhteen, koska he itse halusivat vielä lapsia. Nämä keskustelut loivat deittailun alkuun jo isoa epävarmuutta molemmille osapuolille. Mies mietti, voisinko minä taipua vielä yhteen lapseen hänen mielikseen (jos suhde ylipäänsä etenisi niin pitkälle) tai voisiko hän luopua lapsihaaveestaan minun mielikseni.

Kuinka paljon omasta ”lapsiluku on täynnä”-päätöksestään tai ”haluan lapsen”-haaveestaan kannattaa joustaa?

Minä itse mietin asiaa näin:

 • Lapsihaave on pääsääntöisesti iso kenelle tahansa. Se menee monen muun tärkeän toiveen ohi.
 • Minä en halua olla kenenkään haaveen tiellä edes osittain enkä edes alustavasti.
 • Minä en halua luopua omasta päätöksestäni kenenkään miehen vuoksi, vaikka salamarakastuisin päätäpahkaa ja uskoisin universumin lahjoittaneen minulle elämäni miehen ja parhaimman sielunkumppanin kuuna päivänä.
 • Halusin kunnioittaa omaa tahtoani. Minun lapsilukuni oli jo täynnä.

Keskustelut käytiin pääosin hyvässä yhteisymmärryksessä ja avoimin pelikortein. Joidenkin miesten kohdalla oli kuitenkin aistittavissa tietynlaista pelaamista minun päätökseni koettelun suhteen, ja joidenkin yksittäisten miesten osalta myös minun oman vankan tahtotilani suoranaista paheksumistakin. Tuollainen tuntemattoman ihmisen toiveen (minun lapsilukuni ehdottomuuden) dissaaminen oli minulle kyllä melkoisen mielenkiintoinen havainto: ”Kappas, jo heti ensitreffeillä joku todella kokeilee tehdä minuun jännän vaikutuksen tuollaisella taktiikalla moittimalla minun omia tarpeitani! Miten tasapainoinen ja molempien toiveita tukeva parisuhde syntyisikään tämänkaltaisen miehen kanssa?”

Sinkkuvanhemman parisuhde lapsettoman kanssa: Missä menee kynnyskysymyksen ja kompromissin raja?

Minun ei tarvinnut tuota parisuhdetta miettiä – se oli selvä – mutta mietin, kuinka paljon yleisesti ottaen miehet tai naiset yrittävät väkisin vääntää parisuhdetta kasaan joko luovuttamalla omista haaveistaan tai pyörtämällä päätöksensä siitä, että eivät halua enää lapsia. Toki olen kuullut monilta keski-ikäisiltä heidän lapsimääränsä olevan jo täynnä. Ja jostain syystä uusi tuore rakkaus kääntää pään. Mutta milloin saa pitää oman päänsä? Milloin se on oikeastaan ihan välttämätöntä? Paljonko kannattaa tehdä kompromisseja ilman, että uhraa jo itsensäkin vain siksi, että saisi parisuhteen juuri tuon vastaan kävelleen ihmisen kanssa?

Näissä keskusteluissa lähinnä jäinkin pohtimaan sitä, mistä miehen ajatus on oikein saanut alkunsa ottaen huomioon, että hän ei edes tunne minua vielä ensitreffeillä. Tuollaisissa tilanteissa minun ei tarvinnut edes miettiä, tulisiko toisia treffejä, mutta halusin käydä keskustelua läpi ihan ihmissuhteiden opiskelun näkökannalta. Kuinka paljon voi asettaa vaatimuksia deittailussa toiselle henkilölle? Vai onko pikemminkin niin, että molempien kannattaa asettaa odotuksia korkeintaan omaa tahtotilaansa ja siitä joustamista varten?

Lue täältä artikkeli tarpeettomasta kiltteydestä ja minkälaisiin ongelmiin se johtaa parisuhteessa: KILTTIKAPINA PARISUHTEESSA: Kilttimiehet ja kiltit tytöt

Yksinäisyyttä ei kannata pelätä vain siksi, että pitää omista kynnyskysymyksistään kiinni

Jos olisin nähnyt noiden miesten profiilista tämän tiedon ”haaveilen perheen perustamisesta”, olisimme molemmat säästäneet itseämme ja aikaamme välttämällä matchin syntymisen. Hänen tahtotilaansa kunnioittaen minä en olisi klikannut häntä matchikseni, mikä puolestaan ei olisi ollut menetys tuolle miehelle. Näitä tapauksia oli muutama yritteliäs, ja osa piti ehdotonta vaatimustani liian tiukkana. Se on aivan ymmärrettävää, että he ajattelevat noin. Heillä ei ole lapsia ja minulla on kolme. Ehkäpä he ymmärtävät siinä vaiheessa, kun he ovat saaneet oman lapsilukumääränsä täyteen 🙂

Toisen tarpeita ei myöskään ole pakko ymmärtää. Riittää, että ymmärtää toisella olevan erilaiset tarpeet ja että kunnioittaa sitä. Meidän ei tarvitse haluta samoja asioita tässä maailmassa. Tiedän olevani hyvin ehdoton oman lapsilukuni suhteen, mutta onko se keneltäkään treffiseuralaiseltani pois? Jos oman vakaan tahtotilani ilmaisun vuoksi hän pitää minua jääräpäänä tai joustamattomana, niin eikö se ole meille molemmille vaan parempi, että asia tulee ilmi jo ensitreffeillä – mielellään jo siinä deitti-ilmoituksessa? Lue täältä, mitä deitti-ilmoituksessa kannattaa kertoa ja mitä ei: HYVÄ DEITTI-ILMOITUS: Millainen on hyvä deittiprofiili nettideittailussa?

Korostan kuitenkin, että minä tapasin monia erittäin fiksuja ja arvostavaan keskusteluun kykeneviä nuorempia ja vanhempia miehiä. Sivistyneisyys ja vaikeidenkin asioiden lämmin käsittelytaito ei riipu lainkaan siitä, onko ihmiselle siunaantunut lapsia vaiko ei. Aivan varmasti monen sinkkuvanhemman ja lapsettoman sinkun välinen deittailu johtaa erittäin onnelliseenkin parisuhteeseen.

Sinkkuvanhemman parisuhde lapsettoman kanssa: Miellyttämisen tarve parisuhteessa

Olennaista on, että ainakin kunnioittaa toisen tarpeita eikä kumpikaan lähde miellyttämään toista olettaen, että tuo toinen tekisi itsen sitten onnelliseksi. Haaveensa uhraaminen parisuhteelle harvoin tuo onnea. Haaveitaan voi kuitenkin toteuttaa niin monen ihanan ihmisen kanssa. Meidän jokaisen vierelle löytyy varmasti hyvä kumppani – ilman jättiuhrauksia. Myös sinkkuvanhemman parisuhde lapsettoman kanssa onnistuu ilman, että kumpikaan joutuu uhraamaan mitään. Heidän tarpeensa ja toiveensa voivat osua yksiin hyvinkin helposti, vaikka heidän taustansa ovat lasten osalta erilaiset.

Parisuhde on kahden aikuisen ihmisen välinen tyhjä tila, johon kumpikin tuo omat tarpeensa ja toiveensa. Kun lisäksi nuo tarpeet ja toiveet muuttuvat jatkuvasti vuosien saatossa, pitkän parisuhteen onnistumisen edellytyksenä on nimenomaan joustava mieli ja kyky kohdata toinen silloinkin, kun hän ajattelee eri tavalla. Nämä mielentaidot ja kyky olla parisuhteessa aitona omana itsenään – kynnyskysymystenkin kera – ovat ominaisuuksia, jotka jokaisella lapsettomalla aikuisella voi olla aivan siinä missä sinkkuvanhemmallakin.

Miten lapsettomat sinkkunaiset suhtautuvat mieheen, jolla on lapsia?

Monille naisille lapset ovat tärkeitä. Naiset suhtautuvat lähtökohtaisesti positiivisesti mieheen, jolla on lapsia. Naiset, joilla on jo lapsia, usein haluavat miehen, jolla myös on lapsia, koska heillä voisi alustavasti ajateltuna olla yhteistä kokemustaustaa ja arjen ajankäyttö olisi samankaltaista. Monet lapsettomat naiset, jotka puolestaan haaveilevat lapsista, etsivät miestä, jonka kanssa he voisivat saada lapsia yhdessä tai adoptoituina. Naiset tuovat lapsihaaveensa herkästi esille jo hyvinkin alkuvaiheessa – monet jo nettideittiprofiilissaan.

Miehen kannattaakin kertoa deitti-ilmoituksessaan selkeästi se, jos hän haluaa lapsia tai ei halua enempää lapsia, jotta molemmat osapuolet välttyvät pettymyksiltä. Lapseton nainen, joka haaveilee ensisijaisesti perheen perustamisesta, ei halua tulla harhaanjohdetuksi vain siksi, että mies halusi seksiseuraa. Mies saa kyllä seksiseuraa varmasti niiltä naisilta, jotka eivät myöskään halua lapsia. Kunnioitetaan siis toistemme tarpeita ja haaveita, ja ollaan avoimia lapsiasian suhteen mieluiten jo deitti-ilmoituksessa. On ihan ookoo sanoa, että etsii ”vain” seksiseuraa. Rumempaa on valehdella asiasta, joka on toiselle ihmiselle tärkeä ja herkkä asia.

Toisinaan olen kuullut vanhempien miesten kiertävän kaukaa nuoremmat naiset ”kun ne kumminkin haluaa lapsia, vaikka väittävät toisin”. Kaikki lapsettomat naiset eivät kuitenkaan oikeasti halua lapsia tai eivät voi saada lapsia. Siksi miehen, joka ei halua lapsia, ei kannata kategorisesti välttää lapsettomia nuoriakaan naisia.

Onnistuuko sinkkuvanhemman deittailu lapsettoman kanssa?

Joillekin sinkkuvanhemmille, joilla on lapsia, puolisokandidaatin lapsettomuus voi olla selkeä syy pakkien antamiselle. Moni lapseton ihminen sanoo ymmärtävänsä sen, että lapset ovat aina ykkössijalla ja tapaamiset on järjestettävä lastenkin aikataulut huomioiden. Kuitenkin käytännössä jotkut sinkkuvanhemmat ovat huomanneet ongelmia aiheutuvan, jos rytmit ja elämänsisältö ovat kovin erilaiset lapsettoman kanssa. Nettideittisovelluksessa moni sinkkuvanhempi pyyhkäiseekin vasemmalle eli antaa pakit lapsettomalle ihmiselle ihan vaan siitä syystä, että ei usko yhteistä kokemustaustaa löytyvän riittävästi.

Pelkääkö sinkkuvanhempi kuitenkin mahdollisesti liikaa sitä, että lapseton ihminen ei ymmärtäisi sitä, että sinkkuvanhempi haluaa viettää aikaansa välillä myös ihan itsekseen lasten kanssa? Pelkääkö sinkkuvanhempi tuottavansa pettymyksen lapsettomalle kumppanilleen, kun ei voi viettää aikaa toisen kanssa niin paljon kuin ehkä itsekin haluaisi? Voisiko kuitenkin olla niinkin, että myös lapseton sinkku haluaa omaa aikaa ystäviensä tai harrastustensa parissa tai ihan vaan itsekseen eikä hän edes odottaisi sinkkuvanhemmalta niin paljon aikaa kuin sinkkuvanhempi jopa itse haluaisi antaa? Ennakko-oletukset harvoin hyödyttävät ketään. Parempaa on keskustella tarpeista – myös ajankäytön osalta – kun tutustuu toiseen ensimmäisiä tutustumisviestejä kirjoitettaessa tai ensitreffeillä. Jokainen sinkkuvanhempi ja lapseton sinkku on oma yksilönsä. Vaikka viisikymmentä lapsetonta sinkkua ei olisi ollut sinulle hyvä kumppani alkudeittailua pidempään, se ei tarkoita sitä, etteikö juuri se seuraava voisi olla unelmiesi elämänkumppani.

Tästä artikkelista voit lukea ajatuksista, joita lapseton ihminen saattaa miettiä siitä, kannattaako lapsettoman deittailu sinkkuvanhemman kanssa.

Onko sinkkuvanhemman lasten iällä merkitystä deittailussa?

Sinkkuvanhemman parisuhde lapsettoman kanssa onnistuu kyllä, kun molemmat ovat valmiita joustamaan sekä toistensa että lasten tarpeiden mukaan. Lapset vaikuttavat parisuhteeseen ainakin välillisesti. Lasten iällä on merkitystä esimerkiksi siihen, paljonko sinulla on ylipäänsä aikaa panostaa parisuhteeseen. Tämä sinun tulee miettiä itsesi kannalta siitä huolimatta, onko potentiaalinen kumppanisi lapseton tai onko hänellä lapsia. Mieti, ovatko lapset kypsiä käsittelemään sen, että tuot heidän elämäänsä uuden kumppanisi ylipäänsä. Entä missä vaiheessa seurusteluanne lapsesi ovat valmiita tutustumaan uuteen kumppaniin, olipa hänellä lapsia tai ei?

Tästä on monenlaista tutkimusta, joiden tulokset ovat myös osittain ristiriitaisia. Toisinaan sanotaan, että pikkulapset suhtautuvat uuteen kumppaniin hyvinkin helposti, koska eivät osaa kuvitella muuta. Toisinaan sanotaan, että pienet lapset pelkäävät menettävänsä vanhempansa uudelle ihmisille. Toisaalta taas teinien sanotaan olevan vaikeita suhtautumisessaan, jos he haluaisivat enemmän vanhempansa huomiota herkässä kasvuiässään.

Jokainen sinkkuvanhempi ja jokainen lapsi ovat kuitenkin yksilöitä. Johtopäätelmiä ei voi tehdä pelkän iän perusteella, vaikka taustalla olisi miten vakuuttavat ja yksiselitteiset tutkimustulokset tahansa.

Tästä artikkelista voit lukea, miksi ja miten lasten iästä voi mainita jo sinkkuvanhemman deitti-ilmoituksessa: SINKKUVANHEMMAN DEITTAILU: Lapset ja deitti-ilmoitus

Toivotan sinulle antoisia treffejä tulevan ihanan rakkaasi kanssa! Lapsilla tai ilman 🙂

LUE MYÖS: