Stressi ja unettomuus parisuhdeongelmien syynä – vai aiheuttaako stressaava parisuhde uniongelmat?

Stressi ja unettomuus: Johtuvatko parisuhdeongelmat vain stressistä?

Laita hyvä kiertoon!

* Sisältää sinulle hyödyllisiä kumppanilinkkejä

Stressi ja uniongelmat ovat turhauttavimpia parisuhdeongelmien aiheuttajia. Hyvään elämään kuuluvat asiat – kuten vaihteleva työ ja aktiiviset lapset – saattavat kerryttää stressikuormaa enemmän kuin sitä jaksaa kantaa. Mutta miksi stressi ja unettomuus aiheuttavat ongelmia parisuhteessa? Vai voisiko olla sittenkin niin, että huono parisuhde stressaa ja ärsyttävän puolison kanssa riitely aiheuttaa niitä nukahtamisvaikeuksia ja unettomuutta?

 

Kliinisen hypnoterapeutin ja NLP Trainer-valmentajakokemukseni myötä olen perehtynyt stressin ja univaikeuksien syihin, seurauksiin ja moniin hyviin hoitokeinoihin. Olet todennäköisesti jo tietoinen siitä, että hypnoosi auttaa unettomuuteen ja nukahtamisvaikeuksiin, ja ehkä saatat luulla tämän johtuvan siitä, että hypnoosi olisi unta. Näin ei kuitenkaan ole, kuten täällä hypnoosi- ja NLP-blogissani kirjoitin.

Kun kaipaat apua unettomuuden hoitoon, kuuntele laatimaani uni-hypnoosiäänitettä, jonka voit ladata tästä.

Tässä artikkelissa käydään läpi:

Stressi ja unettomuus korreloivat parisuhdeongelmien kanssa. Mutta mikä on ongelmien juurisyy?

Stressi ja unettomuus liittyvät toisiinsa, ja korreloivat parisuhdeongelmienkin kanssa. Univajeesta kärsivien aivojen kannattaa väsymyksenkin keskellä yrittää muistaa, että korrelaatio ei kuvaa kausaliteettia.

Usein haluamme selittää ongelmamme pois loogisjärkeviltä kuulostavien syy-seuraus-skenaarioiden kautta. Silti väsymyksen ja veetutuksen voimaannuttamana ei kannata lähteä väittelyyn ärsyttävänä näyttäytyvän puolison kanssa siitä, onko meidän stressimme hänen kotityölaiminlyöntiensä aiheuttamaa tai johtuvatko univaikeutemme vain seksin puutteesta.

Stressi ja unettomuus voivat aiheuttaa parisuhdeongelmia

Nämä skenaariot esiintyvät kyllä jännästi yleensä samanaikaisesti toistensa kanssa, mutta muistutan edelleen: korrelaatio ei kerro asioiden syistä ja seurauksista vielä mitään.

Mutta mistä nämä yhtäaikaiset ilmiöt sitten kertovat?

Stressi ja unettomuus kulkevat käsi kädessä

Stressaavat tapahtumat jäävät iltaisin pyörimään päähän eikä uni meinaa tulla. Tiedät, että pitäisi nukkua, mutta aika kuluu unettomana sängyssä pyörimiseen. Alat seurata ajan kulumista – ja ärsytys kasvaa entisestään! Ärsytys taas luo uusia ajatuksia, jotka eivät todennäköisesti ole kovinkaan positiivisia. Nämä negatiiviset ajatukset ruokkivat ahdistusta entisestään, joka alkaa puolestaan tuntua kehossa ylivireytenä.

Ylivirittyneessä kehossa ajatukset kiertävät kehää entistä enemmän. Enää nukkumatin saapumista eivät estä illalla päähän pyörimään jääneet ajatukset, vaan myös oma sisäinen turhautuminen nukahtamisvaikeutta kohtaan. Unettomuuden ja stressin kierre on valmis.

Jos nukahtamisvaikeuttaan alkaa lisäksi laajentamaan päässään niin, että nimeää sen uniongelmaksi ja jopa täydeksi unen puutteeksiunettomuudeksi – mielen on vaikea hiljentyä.

Autonomisen hermoston hälytystila: Kun itselleen huutaa hiljaa mielessään, keho vastaa avunhuutoon.

Hetkellisen rauhoittumisen vaikeus kääntyy unettomuudeksi ja kehon autonomisen, sympaattisen hermoston normaaliksi pakene-taistele-hälytystilaksi. Kun aivojen mantelitumake antaa mahtikäskyn eri elimille sekä neurovälittäjäaineboostille hormonicocktaililla ryyditettynä, emme yksinkertaisesti pysty nukahtamaan moisen biokaaoksen keskellä. Biologiamme sanelee sen sijaan: on parempi paeta, nyt ja heti!

Jos edellisen päivän stressiään ruokkii yötä myöten mielessään, unettoman yön jälkeinen seuraava päivä tuskin avautuu sen valoisempana. Kierre alkaa salakavalasti, ja siksi on tärkeää havaita jo sen ensimerkit.

Ensimerkkien ilmetessä aivomme ovat vielä kykeneväisiä havahtumaan korjausliikkeen tarpeellisuuteen, kun taas sysimustaksi sekoittuneessa kemikaalimyrskynsilmässä aivomme ajautuvat selviytymismoodiin.

Selviytymismoodissa autopilotilla navigoivat aivomme pyrkivät vain säästämään aivoenergiaamme, mutta tulevat ajaneeksi meidät vain syvemmälle suohon. Täysimittaisen psykofyysisen hälytystilan ensimerkkinä on ylivireystila, joka kannattaa rekisteröidä ASAP.

Ylivireystila ja unettomuus parisuhdeongelmien syynä

Kaikki olemme joskus heränneet niin sanotusti “väärällä jalalla”. Kun sille päälle satumme, meidän on vaikeampaa itse huomata sitä. Rakastava puolisomme huomaa hätämme hellien ja ehkä hyväntahtoisesti hymyillen hassulle kiukuttelullemme.

Mutta jos parisuhteessa on tottunut puolisonsa nousevan lähes joka aamu “vähän väärällä jalalla” eikä tuo kiukutteleva kumppani ota opikseen syvempien oivallusten tasolla, kuinka ymmärtäväisesti jaksamme enää ottaa ikikiukkupussia syliimme? Jotkut ihmiset tuntuvat rakastavan draamaa, joka saattaa olla heidän keinonsa saada edes hetkellistä huomiota. Jatkuvan kaaoksen ja draaman tila voi myös olla joillekin ihmisille mukavuusalue, jonka juuret ovat pitkällä menneisyydessä. Parisuhteen parantamisen kannalta se on kuitenkin melkoisen toimimaton strategia.

Kiukuttelevaa puolisoa haluaisi juosta karkuun tai karjaista tälle takaisin. Sylihoito olisi kuitenkin tarpeen parisuhteessa erityisesti silloin, kun toisella on sisäinen paniikki päällä. Henkisen kuorman luoma mentaalinen stressi on samanaikaisesti myös konkreettinen, fyysinen stressitila kehossa. Kun kehomme käskee meitä pakenemaan tai taistelemaan, ja puolisomme sattuu seisomaan pakoreitillämme, emme välttämättä kohtaa häntä lempeästi hellien ja huumorilla hymyillen.

Kun emme kykene stressikiukkumme keskellä kohtaamaan puolisoamme rakkaudella ja hän vastaa samalla mitalla takaisin – avoimen aggressiivisesti tai passiivisaggressiivisesti paikalta pois peruuttaen – meidän jo valmiiksi paniikkimoodissa olevat aivomme ahdistuvat entisestään:

Puolisonikin jo vihaa minua!

Koko parisuhde on täysin peestä!

Elämäni on ihan katastrofi!

Katastrofiajattelu stressin ja unettomuuden syynä

Kun stressin keskellä olemme koko kehon kipsissä, perusjärkevästä rationaalisesta ajattelusta vastuussa oleva otsalohkomme hiljenee. Käskyvalta siirtyy aivojemme osalle, joka jo esihistoriallisista ajoista asti on huolehtinut ihmiskunnan selviytymisestä, eli “apina-aivoille” tai “lisko-aivoille”.

Nämä ovat kansankielisiä sanontoja lähempänä selkärankaamme sijaitsevalle aivorungolle ja sitä lähellä olevan, muun muassa tunteiden säätelystä vastaavan, limbisen järjestelmän muodostaville aivo-alueille. Lisko-aivojen automaatiolla sammakot lentävät suustamme ja syöksemme entistäkin suuremman – katastrofin kokoisen – kiukkumme puolisollemme päin naamaa.

Havaitsetko uhkaavan eron merkit ajoissa?

Myrkyllisimmät sanat nousevat kuin selkäytimestämme ja viiltävät puolisoamme juuri niistä kohdista, joissa tiedämme voivamme satuttaa eniten.

Kun laiva on uppoamassa, jokainen haluaa selviytyä. Siksi Minä-näkemys valtaa mielen paniikin iskiessä. Minun on selvittävä! Kun minulla on paniikki, parisuhteessa aikoinaan vaalittu “me” unohtuu. Molemmat noudattavat samaa kaavaa ja kaivavat bunkkereitaan. Puolustaudumme uhkaa vastaan. Asennoidumme puolisoamme vastaan.

Kun puoliso käyttäytyy ilkeästi tai hiljaisuuteen vaipuen ja meidät hyläten, me ahdistumme. Ahdistus ruokkii katastrofiajattelua entisestään. Alamme pelätä parisuhteemme tulevaisuuden puolesta. Pelkäämme puolisomme menettämistä.

Molemmat pelkäävät tulevansa hylätyiksi. Se on useimmiten huomattavasti stressaavampaa kuin yhdenkään duunipaikan menetys tai aikataulun missaus lasten harrastuskuljetusrumban keskellä. Kuitenkin jos aikataulujen hallinta töissä tai vapaa-ajalla, tai elämänhallinta kokonaisuutena on hukassa, yhdenkin mokan tekeminen tai sovitun jutun unohtaminen laukaisee katastrofiajattelun. Ja katastrofiajattelu lisää jälleen stressiä kehossa, mikä pahentaa uniongelmia. Stressitilassa priorisointi ja perspektiivinottokyky loistavat poissaolollaan, ja ongelmat nähdään kaikki yhtä suurina.

Parisuhdeongelmat stressaavat ja aiheuttavat unettomuutta

Me ihmiset haluamme tuntea olevamme turvassa. Turva edesauttaa hengissä selviämistä, joka on perustarpeemme. Selvä se.

Jotta voimme kokea olevamme turvassa, haluamme ennakoida tulevia tapahtumia. Varsinkin vaaroja.

Jotta voimme ennakoida vaaroja, luomme päässämme skenaarioita. Ennustamme. Luulemme ennustavamme hyvin omien aivoitustemme – uskomustemme ja skeemojemme – varassa, koska olemmehan faktisestikin selvinneet kaikesta elämässämme tapahtuneesta ainakin tähän asti. Emme kai siis ihan täysin väärässä ole voineet olla automaattisten ajatus- ja selitysmalliemme kanssa? Emme toki.

Hengissä säilyminen ei kuitenkaan tarkoita onnellista elämää.

Jos kokee itsensä onnettomaksi useammin kuin onnelliseksi, saattaa olla hyvä tarkistuttaa perusasetuksiaan. Ainakin noin niin kuin tilastomatemaattisesti ajateltuna. Jos koemme olevamme onnettomia elämässämme, emme välttämättä ole parhaita syy-seuraussuhteiden multiskenaarioiden laatijoita. Emme välttämättä tunnista niitä asioita, jotka tekevät elämästämme enemmän onnetonta kuin onnellista.

Hyvässäkin parisuhteessa voi olla stressiä ja unettomuutta, mutta silloin puoliso auttaa niiden lievittämisessä eikä lisäämisessä.

Etsimme syytä pahoinvoinnillemme siitä, minkä näemme mahdolliseksi ongelmien syyksi, vaikka se ei sitä edes olisi.

Aamukiukkuumme vastaava puolisomme saattaa näyttäytyä silmissämme siltä pahimmalta uhalta, joka on kaiken pahan alku ja juuri. Toki asia voi olla niin. Jos olemme ihastuneet puolisoomme kovin keskenkasvuisina – niin kuin yleensä parikymppisinä olemme – emme välttämättä ole olleet puolisonvalinnassamme ihan täysin kartalla (ehkä emme edes itsemme kanssa?) emmekä siksi nyt voi hyvin puolisomme kanssa.

Mutta vaikka stressi ja unettomuus saavat meidät ärsyyntymään kumppanillemme, välttämättä tuo puolisomme ei ole huono kumppani meille. Ehkä elämässämme kokemallemme onnettomuudelle on jokin muu syy. Jos olemme aikoinaan halunneet opiskella tietyn ammatin tai olemme hinkuneet johonkin tiettyyn työpaikkaan, saatamme ajatella edelleen sen olevan hyvä, vaikka se ei oikeasti edes sopisi meille. Tai vaikka olemme viihtyneet jossain kaveriporukassa nuoruudesta asti, se ei välttämättä ravitse meidän hyvinvointiamme enää.

Miten sinä käytät aikasi?

Jos elämäsi ei maistu hyvältä, kysy itseltäsi tuo kysymykseni sinulle vaikka useampaan kertaan.

Hyvä parisuhde & Runsas elämä

Muista, että vaikka sinä olet valinnut nykyisen elämäsi koko sisällön katsomiasi tv-ohjelmia ja syömääsi ruokaa myöten, niin sinäkin saat valita oman elämäsi sisällön uudelleen ihan joka vuosi.

Joka kuukausi. Joka viikko. Joka päivä.

Joka hetki. Myös nyt.

Kyllä, myös nyt.

Stressinhallinta ja unettomuuden hoito auttavat näkemään parisuhteen paremmin - vaikkakaan ei välttämättä parempana

Ennen kuin laittaa avioerohakemusta vetämään, pahimmankin parisuhdekriisin kohdalla kannattaa hetkeksi pysähtyä. Hakea apua ensisijaisesti stressinhallintaan ja unettomuuteen. Puolisoaan ei kannata jättää vain siksi, että oli vaan vähän väsynyt. Ja ihan pikkasen liian pitkään.

Ehkä vuosikymmeniä.

Moni tietää, että krooninen stressi on tappanut monta uratykkiä eläköitymisjuhlien jälkimainingeissa. Lisäksi minä vahvasti veikkaan, että krooninen stressi on tappanut vähintään yhtä monta parisuhdetta aivan turhaan.

Kun ensin alkaa hoitaa itseään kuntoon ja alkaa nukkua yönsä, saa mahdollisuuden nähdä myös parisuhteensa ja puolisonsa paremmin – ei kuitenkaan välttämättä parempana. Itsensä kanssa on huomattavasti helpompaa jatkaa onnellista sinkkuelämää kohti, jos tekee eropäätöksen hyvinvoivana ja vakaalla tahdolla eikä stressipuuskassaan luullen eron ratkaisevan myös sen alkuperäisen ongelman. Myös arvostavan suhteen luominen exään on huomattavasti helpompaa sisäisestä tasapainosta käsin kuin kiukkupuuskassaan.

Kirja: Parisuhde, Eroaminen, Avioero

Rakkauden (r)evoluutio -kirja

* Kuunnellaksesi äänikirjana tai lukeaksesi Rakkauden (r)evoluutio -kirjan jopa täysin ilmaiseksi hyödynnä kumppanuuslinkkejä tällä sivulla. Suhde on ”ihan ok”, mutta jotain puuttuu – kannattaako erota

Unettomuuden hoitokeinot parisuhteen parantamiseksi

Unettomuuden hoitoon on monia keinoja. Hyviä ja toimivia kikkoja, joita itse kutsun “teknisiksi” keinoiksi, koska ne eivät ratkaise unettomuuden juurisyytä. Näitä hyviä ja toimivia käytännönläheisiä vinkkejä unettomuuden hoitoon ovat muun muassa:

  • Sisäinen puheen parantaminen – älä parjaa itseäsi unettomista öistä. Lue lisää hyvästä sisäisestä puheesta.
  • Hypnoosiäänitteet, tutustu täällä esimerkiksi unettomuuden hoitoon laatimaani äänitteeseen.
  • Makuuhuoneen pyhittäminen nukkumiselle
  • Sinivalolaitteet pois eli rauhoita viimeiset tunnit muulle kuin sometukselle (tai käytä ainakin sinivaloa blokkaavia filttereitä, jos joudut käyttämään laitteita)
  • Rauhoittava äänimaailma ennen nukkumaanmenoa, esimerkiksi rentouttavat äänitteet.
  • Eteeristen öljyjen tuoksut (mm. laventeli), lue kirjoitukseni aromaterapiasta ja eteerisistä öljyistä myös parisuhteen piristämiseksi.
  • Hyvä sänky (ks. *suositukseni Tempur), painopeitto, hengittävät petivaatteet ja villasukat
  • Raitis ilma, makuuhuoneessa mieluummin astetta viileämpää kuin muutoin asunnossa.
  • Päivän aikana sopivasti liikuntaa ja raitista ilmaa.
  • Rentouttava jooga ja hengitysharjoitukset; lue vinkkini aloittelijan joogaan.
  • Terveellinen ruokavalio. Esimerkiksi kuitu parantaa syvän unen laatua, kun taas tyydyttynyt rasva heikentää sitä. Hyviä rasvoja sisältävät pähkinät lisäävät onnellisuushormoni dopamiinia, rauhoittavaa tryptofaania ja unihormoni melatoniinin valmistukseen tarvittavaa serotoniinia. Unihormoni melatoniinia saat suoraan esimerkiksi kirsikoista!
  • Riittävästi vitamiineja ja hivenaineita, kuten B12-, C- ja D-vitamiineja, magnesiumia, kaliumia, kalsiumia, rautaa ja lykopeenia. Tarvitset C-vitamiinia serotoniinin valmistumiseen, koska serotoniinista valmistuu unihormoni melatoniinia. Banaanista saat kaliumia ja magnesiumia, jotka rauhoittavat lihakset ja siten helpottavat nukahtamista. Raudan puute aiheuttaa unettomuutta ja “levottomat jalat”-uniongelman. Lykopeenia saat esimerkiksi tomaateista.
  • Ei nopeita hiilihydraatteja eikä sokeria varsinkaan iltaisin, koska verensokerin nousu piristää. 
  • Maito- ja soijatuotteet, banaani, munat, pähkinät, kokojyvä, kana, tumma riisi, siemenet, mantelit ja hunaja sisältävät aminohappo tryptofaania, josta elimistö muodostaa serotoniinia, ja serotoniinista muodostuu unihormoni melatoniinia.    
  • Ei mausteisia ruokia iltaisin, jotta mausteet eivät nosta adrenaliinitasoa. 
  • Rauhoittavat yrttiteet, mm. kamomillatee, auttavat nukahtamiseen
  • Hunaja sisältää oreksiinia, joka säätelee valveillaoloa.
  • Ei kahvia, teetä eikä suklaata, koska niiden sisältämä kofeiini vaikuttaa sekä nukahtamiseen että unen laatuun ja heräilyyn. Kofeiinin vaikutukset ovat monin tavoin haitalliset, vaikka kahviteollisuus haluaakin markkinoida toisin.
  • Hiilihydraattipitoinen iltapala rauhoittaa. Ei kuitenkaan sokeria, joka nostaa verensokeria ja siten piristää äkillisesti.
  • Vähennä alkoholinkäyttöä. Alkoholi heikentää unenlaatua merkittävästi.
  • Harkitse, kannattaako sinun käyttää melatoniini- tai valeriaana- eli rohtovirmajuuri-aineita, joita apteekit myyvät, mutta jotka voivat sotkea elimistösi luonnollisen melatoniinituotannon eivätkä ratkaise itse juurisyytä, joka pohjautuu koko elämäsi sisällön laadukkuuteen – esimerkiksi parisuhteeseen.
  • Keskustele lääkärisi kanssa mahdollisesti käyttämiesi nukahtamis- ja unilääkkeiden sekä unettomuuteen määrättävien masennuslääkkeiden käytöstä sekä keinoista, joilla voisit parantaa elämääsi ilman pidempiaikaista aivojesi välittäjäaineisiin vaikuttavaa lääkeriippuvuutta ja sivuoireita.

Nämä kaikki ovat hyödyllisiä keinoja, ja kaikki keinot kannattaa ottaa käyttöön. On tärkeä kuitenkin ymmärtää, että elämän sisältö kokonaisuudessaan – eivätkä siis pelkästään terveelliset fyysiset elintavat – vaikuttaa vahvasti stressiin ja unettomuuteen. Koko päivän sisältö vaikuttaa nukahtamiseen ja unen palauttavaan vaikutukseen.

Stressinhallintavinkit parisuhteen parantamiseksi

Stressinhallinnan kattavat vinkit löydät tästä artikkelista: Stressinhallinta parempaan seksiin, parisuhteeseen ja erosta selviämiseen

Stressinhoidon perusvinkkeihin kuuluu muun muassa:

  • Riittävä, palauttava uni hyvässä sängyssä (ks. hypnoterapeutin ja henkilökohtaisen kokemukseni pohjalta antamani suositus hyvästä sängystä*)
  • Ajanhallinta ja tauot myös työpäivän aikana
  • Tunteiden hallinnan ja editoinnin opettelu – ja myös hyödyntäminen säännöllisesti!
  • Katastrofiajattelun ja sisäisen negatiivisen puheen hiominen itsemyötätuntoisemmaksi ja kannustavammaksi – eli sisäisiä positiivisia suggestioita, jotka rakennettu syvätasolla eikä vain pintamantroiksi.
  • Omien elämänarvojen mukaisten tavoitteiden asettaminen
  • Elämäntapojen terveellisyys. Rakkauden (r)evoluution kumppani Fitfarm auttaa sekä liikunnan ilon löytämisessä että ruokavalion kuntoon laittamisessa – katso parhaat palvelut ja tarjoukset tämän linkin kautta.
  • Negatiivista stressiä aiheuttavien asioiden/ihmisten karsiminen
  • Hypnoosi, lue lisää hypnoosista näistä kirjoituksistani.
  • Rentoutushoidot ja rentouttavat äänitteet.

Sekä tietysti monenlaiset fyysiset rentoutumiskeinot.

Henkinen stressi on yhtä fyysisen stressin kanssa, koska ei ole olemassa mitään fyysisestä kehostamme eli aivoistamme erillistä “mieltä”. Vanhakantainen dualismi “keho ja mieli”-ajattelussa auttaa käsittelemään eri tekijöitä arkipuheessa ja teorioissa, mutta kehon ja mielen kannattaa muistaa olevan yhtä ihan joka sekunti.

Joka sekunti, kun hengität

rauhallisesti sisään ja

hitaasti ulos, rauhoitat myös kehollista tunnetilaasi ja “mieltäsi” – ajatuksiasi.

Miten hengitys parantaa hyvinvointia

 

Lue täältä artikkeli siitä, miten ja miksi hengitys lisää hyvinvointia.

Jotta kehon kokonaisvaltainen stressitaso ei kasva ylivirittäytymiseksi asti, muista tasapainottaa fyysiset treenisi henkisen stressisi kanssa. Jos olet painanut töissä ja perheen arkipuuhien parisssa täysillä, välttämättä megajuoksulenkki ja himopunttitreeni eivät ole parhaimmat valinnat samana päivänä.

Miksi? Se, että saat fyysisellä rasituksella vietyä mielesi fokuksen keholliseen puristukseen ja hikirääkkiin, ei lainkaan vähennä kehosi kokemaa kokonaisstressimäärää tuon päivän aikana. Sympaattisen hermoston taistele-pakene-moodi on tarkoitettu fyysiseen pakenemiseen ja taisteluun eli modernissa mielessä “urheiluun”. Lisäksi ajatustesi “harhauttaminen” liikunnalla kerta toisensa jälkeen ei auta sinua ajatuksiasi ruokkivan juurisyyn löytämisessä ja esimerkiksi rajoittavien uskomusten purkamisessa.

Harkitse siis tarkkaan, miten tasapainotat stressiäsi, jotta et vain vahingossa lisää sitä entisestään.

Stressi ja unettomuus: Miten hypnoosi auttaa hyvinvoinnin ja parisuhteen parantamisessa?

Jos et vielä ole kokeillut hypnoterapeutin ohjeistamana itsehypnoositekniikoita mielesi rauhoittamiseen eli aivoaaltojesi hidastamiseen arkiaktiviteettien beta-aivoaalloilta alfa- ja theta-aalloille, niin näin kliinisenä hypnoterapeuttina toki suosittelen sinulle lämpimästi itsehypnoosin harjoittelua tietoisesti ja säännöllisesti.

Olet varmasti kuullut hypnoosin olevan erinomainen apu nimenomaan unettomuuteen. Tämä johtuu siitä, että moni edelleen vielä nykypäivänäkin luulee hypnoosin olevan unta. Kreikan mytologian unen jumalan mukaan nimensä saanut hypnoosi ei kuitenkaan ole unta, mutta se todellakin auttaa vahvasti unettomuuden hoidossa. Käytetäänhän hypnoosia myös anestesiana – siitä voi jo hieman arvella, mihin kaikkeen hypnoterapialla voidaan vaikuttaa uneliaisuuden indusoinnissa ja myös monenlaisten fyysisten stressitilojen hoidossa.

Joskus unettomuus voi johtua fyysisistä kivuista eri kehon osissa. Koska kipukokemusten tiedetään syntyvän oikeasti aivoissa eikä kivun lähteenä olevassa raajassa (tai aaveraajassa!), hypnoosilla saadaan lievitettyä myös kipuja nukahtamisen helpottamiseksi. Toki konkreettiset fyysiset krempat tulee hoitaa fyysisesti lääkärin vastaanotolla, mutta kroonistuneilla kivuilla on usein tapana olla muutakin kuin pelkkää fyysistä ongelmaa.

Kaikkia kipuja omassa “kehomielessä” tai parisuhteessa ei aina kannata hoitaa vaan pillereillä tai esimerkiksi laastarisuhteilla pois. Luonnonmukaisempiakin kivunlievityskeinoja löytyy meidän jokaisen omassa itsehoitoapteekissa saatavilla sitä nopeammin, mitä enemmän on itsehoidon taitojaan treenannut.

Kliininen hypnoterapia ja itsetuntoa vahvistavat positiiviset suggestiot auttavat laukaisemaan myös ahdistusta aiheuttavia ajatusketjuja (“rajoittavia uskomuksia” tai “skeemoja”) ja tunnelukkoja, joita pelkkä rationalisointi ja loogisjärkevä, kognitiivinen järkeily eivät saa muokattua riittävästi. Voit lukea lisätietoa hypnoosista näistä kirjoituksistani.

Itsemyötätunto ja itsensäkehittäminen omien arvojen mukaisesti auttavat stressinhallinnassa ja unettomuuden hoidossa

Itse en usko pinnallisiin pikkukikkoihin, vaan keinoihin, joilla oikeasti on vaikutusta pysyvämmin ja kokonaisvaltaisemmin.

Koska olen myös sertifioitu NLP Trainer -valmentaja enkä opiskellut sitäkään mentaalivalmennuspolkua ihan vaan sattumalta vaan NLP:n selkeiden hyötyjen vuoksi, kannustan sinua luonnollisesti opiskelemaan myös NLP:ä. Osa NLP-keinoista on helppoja ja nopeita, mutta vasta sitten, kun niistä on opetellut itselleen automaatioita. Täältä voit lukea mitä NLP on ja mitä se ei ole.

Uusien asioiden sisäistäminen edellyttää toistoa ja harjoittelua. Siksi suosittelen pikakurssien sijaan Suomen NLP-yhdistyksen kautta löytyviä hyviä, pitkiä kursseja. Pidempään yhdessä harjoitellessa hyvistä rutiineista tulee pysyvämpiä. Ja pitkällä kurssilla opeteltavien asioiden skaala on toki monipuolisempi eli ainakin minun kartallani katsottuna antoisampi.

Olen varma, että tulet yllättymään, mitä kaikkea voit mielelläsi tehdä hyvinvointisi edistämiseksi! Kannattaa kokeilla muitakin valmennus- ja terapiamenetelmiä, niin löydät itsellesi sopivimman työkalupakin. Eri tarpeisiin nimittäin kannattaa käyttää eri menetelmiä 🙂

Itse en juuri tällä hetkellä järjestä NLP-ryhmäkoulutuksia enkä ryhmähypnooseja, mutta ota yhteyttä, kun haluat henkilökohtaista sparrausta. Yhdistän valmennuksessani monia eri metodeja. NLP-tekniikoita ja hypnoosia hyödynnän asiakkaan niin halutessa, hänen oman tavoitteensa mukaisesti.

Mutta vaikka et kaipaisi valmennusta mihinkään tiettyyn asiaan, niin suosittelen sinua opettelemaan vähintäänkin itsehypnoosin eri menetelmiä ja nauttimaan hypnoosin ihanasta tunteesta! Se jos mikä auttaa pyyhkäisemään stressin pois mielestä ja kehosta, jolloin nukkuminenkin on nautinnollisempaa. Ja sitä myöten sekä oma hyvinvointi että parisuhde paranevat!

Miksi liikunta ei ole paras ratkaisu parisuhteen parantamiseen tai pakenemiseen, kun stressi ja unettomuus vaivaavat?

Fyysinen treenaaminen ja kehonhuolto ovat erittäin tärkeitä. Selvä se. Hyvä fyysinen kunto auttaa jaksamaan monella tapaa – myös parisuhteessa.

Mentaalisen työstressin tai tunneperäisen parisuhdestressin pakeneminen urheilun pariin voi olla kuitenkin paljon huonompi ratkaisu (sekä kehosi että parisuhteesi kannalta!) kuin se, että rankan päivän jälkeen käperryt puolisosi syliin sohvalle ihan hiljaa hengittämään hänen turvallista tuoksuaan.

Silmät kiinni, sanomatta sanaakaan.

Silität hänen tutulta tuntuvaa ihoaan.

Hitaasti.

Hiljaa.

Myös rauhallinen, instrumentaalinen musiikki ja kynttilän valossa hiljentyminen rauhoittavat. Tunnelmointi voi hiljalleen saada myös muunlaiset tunteet heräämään sitä vierellä köllivää puolisoa kohtaan. Ehkä kun molemmat olette saaneet levätä toistenne sylissä, kohotatte katseenne toisianne kohti ja lempeällä katseella osoitatte toisillenne hyväksyntänne. Tunnette olevanne toistenne hyväksymiä juuri sellaisina kuin olette. Kun hiljennyt huomaamaan puolisosi, huomaat olevasi myös hänen rakastama. Olet turvassa. Te molemmat olette toistenne turvassa. Kaikki onkin hyvin.

Sinun ei tarvitse enää paeta. Saat lähentyä.

Mukavan yhteisen illan jälkeen seksi tuntuu nautinnolliselta ja uni maistuu taas hyvin.

Eiköhän seuraavana aamuna molemmat todennäköisesti nouse sängystä “paremmalla jalalla”. Ja jos jonain päivänä puolisosi kömpisikin sängystään työstressin vuoksi “vähän väärällä jalalla”, näet luultavasti hänet nyt suloisempana. Hymykin nousee molempien huulille helpommin, kun molemmat tietävät, että parisuhde ei olekaan uhattuna ja se ties mistä syystä virinnyt stressikin saadaan laukeamaan.

Yhdessä.

Mitä eri keinoja sinä kokeilet tänä iltana voidaksesi kokonaisvaltaisesti paremmin sekä itsenäsi että puolisosi sylissä?

Stressi ja unettomuus parisuhdeongelmien syynä - vai aihettaako stressaava parisuhde uniongelmat?

Korrelaatio ei siis paljasta ilmiöiden syy-seuraussuhdetta, mutta todennäköisesti haluat tietää, miten asian laita on sinun kohdallasi. Aiheuttavatko stressi ja unettomuus teidän parisuhteenne ongelmat? Vai aiheuttaako hiertävä parisuhde välillenne kitkaa, jonka murehtiminen stressaa sinua ja aiheuttaa unettomuutta?

Miten parisuhde muuttuu paremmaksi?

Kun suljet silmäsi ja syvennyt tarkastelemaan tuntemaasi, niin huomaatko, miltä sinun elämäsi näyttää silmäluomiesi alla?

Älä tyydy pinnalliseen pohdintaan. Jätä itsesumutus pois, kun elämäsi on kyseessä. Itseään ei kannata viilata linssiin.

Perehdy omaan tilanteeseesi ja tutustu itseesi pintaa syvemmältä, pelkäämättä, kipua karkuun juoksematta.

Itsensä kehittäminen ei ole aina nopeaa ja helppoa, vaan oman itsensä rinnalla vankkana seisominen edellyttää tasapainoilua elämän myrskyjen keskellä. Surffaus- ja syväsukellustaitojaan kannattaa hioa ja harjoitella.

Kun huomaa voivansa keskimäärin melkoisen hyvin ihan tavallisenakin päivänä, jopa myrskynsilmässä, koko elämä alkaa tuntua oikeasti nautinnolliselta. Jopa surun kanssa voi oppia elämään, tai ainakin toivottamaan tervetulleeksi kunniavieraaksi – kuten Jenni Vartiainen sanoitti kauniisti laulussaan.

Miten sinä olet sinut itsesi kanssa?

Mistä löydät myötätuntoa itseäsi kohtaan?

Milloin harjoittelet itsemyötätunnon taitoasi niin, että stressi laantuu helpommin?

Mihin sinä fokusoit seuraavaksi?

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Tämän kirjoitukseni myötä toivon antaneeni sinulle jälleen jotain, mistä ottaa kiinni, jos stressi ja unettomuus vaivaavat sinua. Toivotan sinulle voimia. Ota yhteyttä, kun haluat kulkijan vierellesi.

Rakkaudella
valmentajasi Kati
Kliininen hypnoterapeutti, NLP Trainer
[email protected]

Kliininen hypnoterapeutti, NLP-valmentaja, Tietokirjailija Kati Niemi

Ajanvaraus

Coaching-, hypnoterapia- ja NLP-valmennus-ajanvaraus etänä ja kasvotusten tällä sivulla. Tervetuloa voimaantumaan! “Kiitos kaikesta tuestasi tämän vuoden aikana!🤗 Sinä koppasit minut turvaverkkoon, kun olin putoamassa; en

SAA VIIKOITTAISTA INSPIRAATIOTA

OTA YHTEYTTÄ!

UUSIMMAT

Laita hyvä kiertoon!

Mitä ajatuksia tämä artikkeli herätti sinussa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lataa ilmainen e-kirja "Rakastan sinua, mutta..."

4 avaimen työkalupakki turhauttavan ‘Erota vai ei?’-ajatusvyyhdin selkiyttämiseen.