Stressi ja unettomuus parisuhdeongelmien syynä – vai aiheuttaako stressaava parisuhde uniongelmat?

Stressi ja unettomuus parisuhdeongelmien syynä – vai aiheuttaako stressaava parisuhde uniongelmat?

Hyväkin parisuhde voi joutua kriisiin. Monestakin syystä. Yksi ehkäpä turhimmista parisuhdeongelmien aiheuttajista on muun elämänsisällön tuoma stressi ja siitä johtuvat uniongelmat. Toisinaan tuo stressaava ”muu” elämä on työ tai lapset. Siis aivan normaaleja tavalliseen, hyvään elämään kuuluvia asioita, jotka kuitenkin saattavat kerryttää stressikuormaa enemmän kuin jaksaa kantaa. Mutta miksi stressi ja unettomuus aiheuttavat ongelmia parisuhteessa? Vai onko se pikemminkin niin, että huono parisuhde stressaa ja ärsyttävän puolison kanssa riitely aiheuttaa unettomuutta?

Entä miten ihmeessä tuon kivuliaalta tuntuvan kierteen saa katkaistua ennen kuin on ajanut itsensä ja puolisonsa jo hermoraunioiksi?

Stressi ja unettomuus ovat yhteisiä ongelmia ja täysin ratkaistavissa paremman parisuhteen luomiseksi.
Stressi ja unettomuus ovat yhteisiä ongelmia ja täysin ratkaistavissa paremman parisuhteen luomiseksi.

Stressi ja unettomuus korreloivat parisuhdeongelmien kanssa. Mikä niistä on ongelmien juurisyy?

Stressi ja unettomuus liittyvät toisiinsa, ja korreloivat parisuhdeongelmienkin kanssa. Univajeesta kärsivien aivojen kannattaa väsymyksenkin keskellä kuitenkin muistaa, että korrelaatio ei kuvaa kausaliteettia.

Vaikka haluamme selittää ongelmamme pois loogisjärkeviltä kuulostavien syy-seuraus-skenaarioiden kautta, niin väsymyksen ja veetutuksen voimaannuttamana ei kannata lähteä väittelyyn ärsyttävänä näyttäytyvän puolison kanssa siitä, onko meidän stressimme hänen kotityölaiminlyöntiensä aiheuttamaa tai johtuvatko univaikeutemme vain seksin puutteesta.

Stressi ja unettomuus voivat aiheuttaa parisuhdeongelmia
Stressi ja unettomuus voivat aiheuttaa parisuhdeongelmia, jotka ovat tarkoitettu yhdessä ratkaistaviksi.

Nämä monet skenaariot näyttäytyvät jännästi samanaikaisesti toistensa kanssa, mutta edelleen: korrelaatio ei kerro asioiden syistä ja seurauksista vielä mitään.

Mutta mistä nämä yhtäaikaiset ilmiöt kertovat?

Stressi ja unettomuus voivat aiheuttaa ongelmia seksielämässä.
Stressi ja unettomuus voivat aiheuttaa ongelmia seksielämässä.
Lue täältä: SELIBAATTI PARISUHTEESSA – Miltä tuntuu, kun puoliso ei halua seksiä?

Stressi ja unettomuus ovat vahva pari psykologisesti ja biologisesti.

Stressaavat tapahtumat jäävät iltaisin pyörimään päähän eikä uni meinaa tulla. Kun huomaa ajan kulumisen oman sängyssä pyörimisen jälkeen, se alkaa ärsyttää. Ärsytys luo uusia ajatuksia, jotka eivät todennäköisesti ole kovinkaan positiivisia. Negatiiviset ajatukset ruokkivat ahdistusta, joka alkaa tuntuu kehossa ylivireytenä.

Ylivirittyneessä kehossa eli aivoissa heräävät ajatukset alkavat kiertämään kehää yhä enemmän. Enää nukkumatin saapumista eivät estä ne alunperin illalla päähän pyörimään jääneet ajatukset, vaan myös se oma sisäinen turhautuminen omaa nukahtamisvaikeutta kohtaan.

Jos nukahtamisvaikeuttaan alkaa lisäksi laajentamaan päässään niin, että nimeää sen uniongelmaksi ja jopa täydeksi unen puutteeksiunettomuudeksi – mielen on vaikea hiljentyä.

Kun itselleen huutaa hiljaa mielessään, keho vastaa avunhuutoon.

Hetkellisen rauhoittumisen vaikeus kääntyy unettomuudeksi ja kehon autonomisen, sympaattisen hermoston normaaliksi pakene-taistele-hälytystilaksi. Kun mantelitumake antaa mahtikäskyn eri elimille sekä neurovälittäjäaineboostille hormonicocktaililla ryyditettynä, meitä ei ole biologisesti luotu nukahtamaan moisen biokaaoksen keskellä. Mantelitumakkeen mielestä on parempi paeta, nyt ja heti!

Nyt-hetki
Lue tämä artikkeli juuri siinä hetkessä, jossa sinusta tuntuu vaikealta pysähtyä ja huomata se niin monen mielestä tärkeä nyt-hetki.

Jos edellisen päivän stressiään ruokkii yötä myöten mielessään, unettoman yön jälkeinen seuraava päivä tuskin avautuu sen valoisempana. Kierre alkaa salakavalasti, ja siksi on tärkeää havaita jo sen ensimerkit.

Ensimerkkien ilmetessä aivomme ovat vielä kykeneväisiä havahtumaan korjausliikkeen tarpeellisuuteen, kun taas sysimustaksi sekoittuneessa kemikaalimyrskynsilmässä aivomme ajautuvat selviytymismoodiin.

Selviytymismoodissa autopilotilla navigoivat aivomme pyrkivät vain säästämään aivoenergiaamme, mutta ajavatkin meidät vain syvemmälle suohon. Täysimittaisen psykofyysisen hälytystilan ensimerkkinä on ylivireystila, joka siis kannattaa rekisteröidä ASAP.

Stressi ja unettomuus parisuhteessa
Stressi ja unettomuus parisuhteessa: Eron merkkien aistiminen vähintään tiedostamattoman mielen tasolla voivat aiheuttaa stressiä ja unettomuutta. Lue artikkeli täältä: ERON MERKIT: Varoitusmerkit kun kumppani alkaa tehdä eroa.

Ylivireystila ja unettomuus parisuhdeongelmien syynä

Kaikki olemme joskus heränneet niin sanotusti ”väärällä jalalla”. Kun sille päälle satumme, meidän on vaikeampaa itse huomata sitä. Rakastava puolisomme huomaa hätämme hellien ja ehkä hyväntahtoisesti hymyillen hassulle kiukuttelullemme.

Mutta jos parisuhteessa on tottunut puolisonsa nousevan lähes joka aamu ”vähän väärällä jalalla” eikä tuo kiukutteleva kumppani ota opikseen syvempien oivallusten tasolla, niin kuinka ymmärtäväisesti jaksamme vuosien myötä ottaa moista ikikiukkupussia syliimme? Jotkut ihmiset rakastavat draamaa, jos se on heidän keinonsa saada edes hetkellistä huomiota. Parisuhteen parantamisen kannalta se on kuitenkin melkoisen toimimaton strategia.

Kiukuttelevaa puolisoa haluaisi juosta karkuun tai karjaista tälle takaisin. Sylihoito olisi kuitenkin tarpeen parisuhteessa erityisesti silloin, kun toisella on sisäinen paniikki päällä. Henkisen kuorman luoma mentaalinen stressi on aivan samanaikaisesti myös konkreettinen, fyysinen stressitila kehossa. Kun kehomme käskee meitä pakenemaan tai taistelemaan, ja puolisomme sattuu seisomaan pakoreitillämme, emme välttämättä kohtaa häntä lempeästi hellien ja huumorilla hymyillen.

Kun me emme kykene stressikiukkumme keskellä kohtaamaan puolisoamme rakkaudella ja hän vastaa samalla mitalla takaisin – avoimen aggressiivisesti tai passiivisaggressiivisesti paikalta pois peruuttaen – meidän jo valmiiksi paniikkimoodissa olevat aivomme ahdistuvat entisestään:

Puolisonikin jo vihaa minua!

Koko parisuhde on täysin peestä!

Elämäni on ihan katastrofi!

Katastrofiajattelu stressin ja unettomuuden syynä

Kun stressin keskellä olemme koko kehon kipsissä, perusjärkevästä rationaalisesta ajattelusta vastuussa oleva otsalohkomme hiljenee ja antaa käskyvallan sille aivojemme osalle, joka on jo esihistoriallisista ajoista asti huolehtinut ihmiskunnan selviytymisestä: sikiöaikanamme ensin kehittyneille ”apina-aivoille” tai ”lisko-aivoille”.

Nuo toki ovat vain kansankielisiä sanontoja lähempänä selkärankaamme sijaitsevalle aivorungolle ja sitä lähellä olevan muunmuassa tunteiden säätelystä vastaavan limbisen järjestelmän muodostaville aivo-alueille. Lisko-aivojen automaatiolla sammakot lentävät suustamme ja syöksemme entistäkin suuremman – katastrofin kokoisen – kiukkumme puolisollemme päin naamaa.

Myrkyllisimmät sanat nousevat kuin selkäytimestämme ja viiltävät puolisoamme juuri niistä kohdista, joissa tiedämme voivamme satuttaa eniten.

Kun laiva on uppoamassa, jokainen haluaa selviytyä. Minä-näkemys valtaa mielen paniikin iskiessä. Minun on selvittävä. Kun minulla on paniikki, ei siitä toisesta niin väliä. Parisuhteessa aikoinaan vaalittu ”me” unohtuu. Molemmat noudattavat samaa kaavaa ja kaivavat bunkkereitaan. Puolustaudumme uhkaa vastaan. Asennoidumme puolisoamme vastaan.

Kun puoliso käyttäytyy ilkeästi tai hiljaisuuteen vaipuen ja meidät hyläten, me ahdistumme. Ahdistus ruokkii katastrofiajattelua entisestään. Alamme pelätä parisuhteemme tulevaisuuden puolesta. Pelkäämme puolisomme menettämistä.

Molemmat pelkäävät tulevansa hylätyiksi, mikä on monelle stressaavampaa kuin yhdenkään duunipaikan menetys ja jonkun aikataulun missaus lasten harrastuskuljetusrumban keskellä. Mutta jos aikataulujen hallinta töissä tai vapaa-ajalla ja muutenkin elämän hallinta on hukassa, yhdenkin mokan tekeminen tai sovitun jutun unohtaminen laukaisee katastrofiajattelun. Ja katastrofiajattelu lisää jälleen stressiä kehossa, mikä pahentaa uniongelmia.

Parisuhdeongelmat stressaavat ja aiheuttavat unettomuutta

Me ihmiset haluamme tuntea olevamme turvassa. Tästä yhdestä ainokaisesta elämästä ylipäänsä hengissä selviäminen on ihan perustarpeemme. Selvä se.

Jotta voimme kokea olevamme turvassa, haluamme ennakoida tulevia tapahtumia. Varsinkin vaaroja.

Jotta voimme ennakoida vaaroja, luomme päässämme skenaarioita. Ennustamme. Luulemme ennustavamme hyvin omien aivoitustemme – uskomustemme ja skeemojemme – varassa, koska olemmehan faktisestikin selvinneet kaikesta elämässämme tapahtuneesta ainakin tähän asti. Emme kai siis ihan täysin väärässä ole voineet olla automaattisten ajatus- ja selitysmalliemme kanssa? Emme toki.

Hengissä säilyminen ei kuitenkaan tarkoita onnellista elämää.

Jos kokee itsensä onnettomaksi useammin kuin onnelliseksi, saattaa olla hyvä tarkistuttaa perusasetuksiaan. Ainakin noin niin kuin tilastomatemaattisesti ajateltuna. Jos koemme olevamme onnettomia elämässämme, emme välttämättä ole parhaita syy-seuraussuhteiden multiskenaarioiden laatijoita. Emme välttämättä tunnista niitä asioita, jotka tekevät elämästämme enemmän onnetonta kuin onnellista.

Mistä tietää milloin kannattaa erota?
Lue täältä, mistä tietää milloin kannattaa erota?

Hyvässäkin parisuhteessa voi olla stressiä ja unettomuutta, mutta silloin puoliso auttaa niiden lievittämisessä eikä lisäämisessä.

Etsimme ongelmaa pahoinvoinnillemme siitä, minkä näemme mahdolliseksi ongelmien syyksi, vaikka se ei sitä edes olisi.

Aamukiukkuumme vastaava puolisomme saattaa näyttäytyä silmissämme siltä pahimmalta uhalta, joka on se kaiken pahan alku ja juuri. Toki se voi olla niin. Jos olemme ihastuneet puolisoomme kovin keskenkasvuisina – niin kuin yleensä parikymppisinä olemme – emme välttämättä ole olleet puolisonvalinnassamme ihan täysin kartalla emmekä siksi lopulta voi hyvin puolisomme kanssa.

Mutta välttämättä puolisomme ei ole huono kumppani meille. Ehkä elämässämme kokemallemme onnettomuudelle on jokin muu syy. Jos olemme aikoinaan halunneet opiskella tietyn ammattin ja olemme hinkuneet johonkin tiettyyn työpaikkaan, saatamme ajatella sen olevan hyvä, vaikka se ei oikeasti edes sopisi meille. Tai vaikka olemme viihtyneet jossain kaveriporukassa nuoruudesta asti, se ei välttämättä ravitse meidän hyvinvointiamme enää.

Miten sinä käytät aikasi?

Jos elämäsi ei maistu hyvältä, kysy itseltäsi uudelleen tuo äskeinen kysymykseni sinulle.

Hyvä parisuhde & Runsas elämä

Muista, että vaikka sinä olet valinnut nykyisen elämäsi koko sisällön katsomiasi tv-ohjelmia ja syömääsi ruokaa myöten, niin sinäkin saat valita oman elämäsi sisällön uudelleen ihan joka vuosi.

Joka kuukausi.

Joka viikko.

Joka päivä.

Joka hetki.

Nytkin.

Kyllä.

Juuri nytkin.

Stressinhallinta ja unettomuuden hoito auttavat näkemään parisuhteen paremmin – vaikkakaan ei välttämättä parempana.

Ennen kuin laittaa avioerohakemusta vetämään, pahimmankin parisuhdekriisin kohdalla kannattaa hetkeksi pysähtyä. Hakea apua ensisijaisesti stressinhallintaan ja unettomuuteen. Puolisoaan ei kannata jättää vain siksi, että oli vaan vähän väsynyt. Ja ihan pikkasen liian pitkään.

Ehkä vuosikymmeniä.

Moni tietää, että krooninen stressi on tappanut monta uratykkiä eläköitymisjuhlien jälkimainingeissa. Lisäksi minä vahvasti veikkaan, että krooninen stressi on tappanut vähintään yhtä monta parisuhdetta aivan turhaan.

Kun ensin hoitaa oman sisäisen hyvinvointinsa kuntoon ja saa nukuttua yönsä, saa mahdollisuuden nähdä myös parisuhteensa ja puolisonsa paremmin – ei kuitenkaan välttämättä parempana. Itsensä kanssa on huomattavasti helpompaa jatkaa onnellista sinkkuelämää kohti, jos tekee eropäätöksen hyvinvoivana ja vakaalla tahdolla eikä stressipuuskassaan luullen eron ratkaisevan myös sen alkuperäisen ongelman. Myös arvostavan suhteen luominen exään on huomattavasti helpompaa sisäisestä tasapainosta käsin kuin kiukkupuuskassaan.

Unettomuuden hoitokeinot parisuhteen parantamiseksi

Unettomuuden hoitoon on monia keinoja, joita itse kutsun enemmän ”teknisiksi”. Hyviä ja toimivia kikkoja, mutta eivät ratkaise unettomuuden juurisyytä. Näitä hyviä ja toimivia käytännönläheisiä vinkkejä ovat muun muassa:

 • Makuuhuoneen pyhittäminen nukkumiselle
 • Rauhoittava äänimaailma ennen nukkumaanmenoa
 • Eteeristen öljyjen tuoksut (mm. laventeli)
 • Rauhoittavat yrttiteet, mm. kamomillatee
 • Hyvä sänky
 • Painopeitto
 • Hengittävät petivaatteet
 • Villasukat
 • Raitis ilma, makuuhuoneessa mieluummin astetta viileämpää kuin muutoin asunnossa.
 • Päivän aikana sopivasti liikuntaa ja raitista ilmaa
 • Terveellinen ruokavalio, hiilihydraattipitoinen iltapala voi myös rauhoittaa
 • Hypnoosiäänitteet, joita löytää muunmuasa ebooks-sovelluksista. Nämä ovat toki massaäänitteitä eivätkä asiakkaalle itselleen laadittuja. Ne ovat hyödyllisiä, mutta näin Kliinisen hypnoterapeutin näkökulmasta tietysti ”one size fits all”-periaate ei mielestäni ihan päde hypnoosin osalla 🙂 Tästä lisää alempana.

Nämä kaikki ovat tietysti hyödyllisiä keinoja, ja kaikki keinot kannattaa ottaa käyttöön. Kuitenkin elämänsisältö kokonaisuudessaan – eivätkä siis pelkästään terveelliset fyysiset elintavat – vaikuttaa kuitenkin vahvasti siihen pohjaan, josta stressi ja unettomuus ylipäätään muodostuvat.

Miten hengitys parantaa hyvinvointia
Lue täältä artikkeli siitä, miten ja miksi hengitys lisää hyvinvointia.

Stressinhallintavinkit parisuhteen parantamiseksi

Stressinhoidon perusvinkkeihin kuuluu muunmuassa:

 • ajanhallinta ja tauot myös työpäivän aikana
 • tunteiden hallinnan ja editoinnin opettelu – ja myös hyödyntäminen säännöllisesti!
 • katastrofiajattelun ja sisäisen negatiivisen puheen hiominen itsemyötätuntoisemmaksi ja kannustavammaksi – eli sisäisiä positiivisia suggestioita, jotka rakennettu syvätasolla eikä vain pintamantroiksi.
 • omien elämänarvojen mukaisten tavoitteiden asettaminen
 • negatiivista stressiä aiheuttavien asioiden/ihmisten karsiminen
 • hypnoosi
 • rentoutushoidot
 • sekä tietysti monenlaiset fyysiset rentoutumiskeinot

Henkinen stressi on yhtä fyysisen stressin kanssa, koska ei ole olemassa mitään fyysisestä kehostamme eli aivoistamme erillistä ”mieltä”. Vanhakantainen dualismi ”keho ja mieli”-ajattelussa auttaa käsittelemään eri tekijöitä arkipuheessa ja teorioissa, mutta niiden kannattaa muistaa olevan yhtä ihan joka sekunti.

Joka sekunti, kun

hengität

rauhallisesti

sisään

ja

hitaasti ulos, rauhoitat myös kehollista tunnetilaasi ja ”mieltäsi” – ajatuksiasi.

Jotta kehon kokonaisvaltainen stressitaso ei kasva ylivirittäytymiseksi asti, muista tasapainottaa fyysiset treenisi henkisen stressisi kanssa. Jos olet painanut töissä ja perheen arkipuuhien parisssa täysillä, välttämättä megajuoksulenkki ja himopunttitreeni eivät ole ne parhaimmat valinnat juuri samana päivänä.

Se, että saat fyysisellä rasituksella toki vietyä mielesi fokuksen keholliseen puristukseen ja hikirääkkiin, ei lainkaan vähennä kehosi kokemaa kokonaisstressimäärää tuon päivän aikana. Sympaattisen hermoston taistele-pakene-moodi on tarkoitettu fyysiseen pakenemiseen ja taisteluun eli modernissa mielessä ”urheiluun”.

Harkitse siis tarkkaan, miten tasapainotat stressiäsi, jotta et vain vahingossa lisää sitä entisestään.

Stressi ja unettomuus: Miten hypnoosi auttaa hyvinvoinnin ja parisuhteen parantamisessa?

Jos et vielä ole kokeillut hypnoterapeutin ohjeistamana itsehypnoositekniikoita mielesi rauhoittamiseen eli aivoaaltojesi hidastamiseen arkiaktiviteettien beta-aivoaalloilta alfa- ja theta-aalloille, niin näin kliinisenä hypnoterapeuttina toki suosittelen sinulle lämpimästi itsehypnoosin harjoittelua tietoisesti ja säännöllisesti.

Olet varmasti kuullut hypnoosin olevan erinomainen apu nimenomaan unettomuuteen, koska moni edelleen vielä nykypäivänäkin luulee hypnoosin olevan unta. Kreikan mytologian unen jumalan mukaan nimensä saanut hypnoosi ei kuitenkaan ole unta, mutta se todellakin auttaa vahvasti unettomuuden hoidossa. Käytetäänhän hypnoosia myös anestesiana, joten siitäkin voi jo hieman arvella, mihin kaikkeen hypnoterapialla voidaan vaikuttaa uneliaisuuden indusoinnissa ja myös monenlaisten fyysisten stressitilojen hoidossa.

Rakkauden (r)evoluutio mediassa
Kliininen hypnoterapeutti ja NLP Trainer -valmentaja Kati Niemi. Ota yhteyttä täältä.

Joskushan unettomuus voi johtua ihan fyysisistäkin kivuista eri kehon osissa. Ja kuten kipukokemusten tiedetään olevan oikeasti aivoissa eikä kivun lähteenä olevassa raajassa (tai aaveraajassa!), niin hypnoosilla saa lievitettyä myös kipujaan nukahtamisensa helpottamiseksi. Toki konkreettiset fyysiset krempat tulee hoitaa fyysisesti lääkärin vastaanotolla, mutta kroonistuneilla kivuilla on usein tapana olla muutakin kuin pelkkää fyysistä ongelmaa.

Kaikkia kipuja omassa ”kehomielessä” tai parisuhteessa ei aina kannata hoitaa vaan pillereillä tai esimerkiksi laastarisuhteilla pois, kun luonnonmukaisempiakin kivunlievityskeinoja on meidän jokaisen omassa itsehoitoapteekissa saatavilla juuri yhtä nopeasti kuin on niitä taitojaan treenannut.

Kliininen hypnoterapia auttaa laukaisemaan myös ahdistusta aiheuttavia ajatusketjuja (”rajoittavia uskomuksia” tai ”skeemoja”) ja tunnelukkoja, joita pelkkä rationalisointi ja loogisjärkevä, kognitiivinen järkeily eivät saa muokattua riittävästi. Suomen Hypnoosiliiton sivuilta voit lukea luotettavaa lisätietoa hypnoosista.

Itsemyötätunto ja itsensäkehittäminen omien arvojen mukaisesti auttavat stressinhallinnassa ja unettomuuden hoidossa

Itse en usko pinnallisiin pikkukikkoihin, vaan keinoihin, joilla oikeasti on vaikutusta pysyvämmin ja kokonaisvaltaisemmin.

Koska olen myös sertifioitu NLP Trainer -valmentaja enkä opiskellut sitäkään mentaalivalmennuspolkua ihan vaan sattumalta vaan NLP:n selkeiden hyötyjen vuoksi, kannustan sinua luonnollisesti opiskelemaan myös NLP:ä. Osa NLP-keinoista toki on helppoja ja nopeita, mutta vasta sitten, kun niistä on opetellut itselleen automaatioita oman tavoitteensa mukaisesti.

Toisinaan joidenkin uusien asioiden sisäistäminen edellyttää toistoa ja harjoittelua. Siksi suosittelen pikakurssien sijaan Suomen NLP-yhdistyksen kautta löytyviä hyviä, pitkiä kursseja. Pidempään yhdessä harjoitellessa rutiineista tulee pysyvämpiä. Ja pitkällä kurssilla toki opeteltavien asioiden skaala on monipuolisempi eli ainakin minun kartallani katsottuna antoisampi.

Olen varma, että tulet yllättymään, mitä kaikkea voit mielelläsi tehdä hyvinvointisi edistämiseksi! Kokeile muitakin eri valmennus- ja terapiamenetelmiä, niin löydät itsellesi sopivimman työkalupakin. Eri tarpeisiin nimittäin kannattaa käyttää eri menetelmiä.

Itse en juuri tällä hetkellä järjestä NLP-ryhmäkoulutuksia enkä ryhmähypnooseja, mutta ota yhteyttä, kun haluat henkilökohtaista sparrausta. Yhdistän valmennuksessani monia muitakin eri metodeja. NLP-tekniikoita ja hypnoosia hyödynnän asiakkaan niin halutessa, hänen oman tavoitteensa mukaisesti.

Mutta vaikka et kaipaisi valmennusta mihinkään tiettyyn asiaan, niin suosittelen sinua opettelemaan vähintäänkin itsehypnoosin eri menetelmiä ja nauttimaan hypnoosin ihanasta tunteesta! Se jos mikä auttaa pyyhkäisemään stressin pois mielestä ja kehosta, jolloin nukkuminenkin on nautinnollisempaa. Ja sitä myöten sekä oma hyvinvointi että parisuhde paranevat!

Miksi liikunta ei ole paras ratkaisu parisuhteen parantamiseen tai pakenemiseen, kun stressi ja unettomuus vaivaavat?

Fyysinen treenaaminen ja kehonhuolto ovat erittäin tärkeitä. Selvä se. Hyvä fyysinen kunto auttaa jaksamaan monella tapaa – myös parisuhteessa.

miten parantaa itsetuntoa sosiaalisen median avulla
Lue täältä, miten parantaa itsetuntoa sosiaalisen median avulla eikä somea karttaen.

Mentaalisen työstressin tai tunneperäisen parisuhdestressin pakeneminen urheilun pariin voi olla kuitenkin paljon huonompi ratkaisu sekä parisuhteesi että oman kehosi hyvinvoinnin (ja sen unettomuuden!) kannalta kuin se, että rankan päivän jälkeen käperryt puolisosi syliin sohvalle ihan hiljaa hengittämään hänen turvallista tuoksuaan.

Silmät kiinni, sanomatta sanaakaan.

Silität hänen tutulta tuntuvaa ihoaan.

Hitaasti.

Hiljaa.

Myös rauhallinen, instrumentaalinen musiikki ja kynttilän valossa hiljentyminen rauhoittavat. Tunnelmointi voi hiljalleen saada myös muunlaiset tunteet heräämään sitä vierellä köllivää puolisoa kohtaan. Ehkä kun molemmat olette saaneet levätä toistenne sylissä, kohotatte katseenne toisianne kohti ja lempeällä katseella osoitatte toisillenne hyväksyntänne. Tunnette olevanne toistenne hyväksymiä juuri sellaisina kuin olette. Kun hiljennyt huomaamaan puolisosi, huomaat olevasi myös hänen rakastama. Olet turvassa. Te molemmat olette toistenne turvassa. Kaikki onkin hyvin.

Sinun ei tarvitse enää paeta. Saat lähentyä.

Mukavan yhteisen illan jälkeen seksi tuntuu nautinnolliselta ja uni maistuu taas hyvin.

Eiköhän seuraavana aamuna molemmat todennäköisesti nouse sängystä ”paremmalla jalalla”. Ja jos jonain päivänä puolisomme kömpisikin sängystään työstressin vuoksi ”vähän väärällä jalalla”, näemme hänet suloisempana ja se hymykin nousee molempien huulille helpommin, kun molemmat tietävät, että parisuhde ei olekaan uhattuna ja se ties mistä syystä virinnyt stressikin saadaan laukeamaan.

Yhdessä.

Mitä eri keinoja sinä kokeilet tänä iltana voidaksesi kokonaisvaltaisesti paremmin sekä itsenäsi että puolisosi sylissä?

Stressi ja unettomuus parisuhdeongelmien syynä – vai aihettaako stressaava parisuhde uniongelmat?

Korrelaatio ei siis paljasta ilmiöiden syy-seuraussuhdetta, mutta todennäköisesti haluat tietää, miten asianlaita on sinun kohdallasi. Aiheuttavatko stressi ja unettomuus teidän parisuhteenne ongelmat? Vai aiheuttaako hiertävä parisuhde välillenne kitkaa, jonka murehtiminen stressaa sinua ja aiheuttaa unettomuutta?

Kun suljet silmäsi ja syvennyt tarkastelemaan tuntemaasi, niin huomaatko, miltä sinun elämäsi näyttää silmäluomiesi alla?

Älä tyydy pinnalliseen pohdintaan. Jätä itsesumutus pois, kun elämäsi on kyseessä. Itseään ei kannata viilata linssiin.

Perehdy omaan tilanteeseesi ja tutustu itseesi pintaa syvemmältä, pelkäämättä, kipua karkuun juoksematta.

Itsensäkehittäminen ei ole aina nopeaa ja helppoa, vaan oman itsensä rinnalla vankkana seisominen edellyttää tasapainoilua elämän myrskyjen keskellä. Surffaus- ja syväsukellustaitojaan kannattaa hioa ja harjoitella.

Kun huomaa voivansa keskimäärin melkoisen hyvin ihan tavallisenakin päivänä, jopa myrskynsilmässä, koko elämä alkaa tuntua oikeasti nautinnolliselta. Jopa surun kanssa voi oppia elämään, tai ainakin toivottamaan tervetulleeksi kunniavieraaksi – kuten Jenni Vartiainen sanoitti kauniisti laulussaan.

Miten sinä olet sinut itsesi kanssa?

Mistä löydät myötätuntoa itseäsi kohtaan?

Milloin harjoittelet itsemyötätunnon taitoasi niin, että stressi laantuu helpommin?

Mihin sinä fokusoit seuraavaksi?

Kiitos, kun luit tämän kirjoitukseni. Toivon antaneeni sinulle jotain, mistä ottaa kiinni, jos stressi ja unettomuus vaivaavat sinua. Toivotan sinulle voimia. Ota yhteyttä, kun haluat kulkijan vierellesi.

Täällä olen nytkin vain yhden kännykkäruudun toisella puolen.

Sinua varten.

Sinulle olen kirjoittanut myös muut blogikirjoitukset. Löydät eri blogikategoriat tästä alta (mobile) tai blogisivun oikeasta yläkulmasta (desktop).

Kiitos, kun seuraat Rakkauden (r)evoluutiota Instagramissa ja Facebookissa! Löydät Rakkauden (r)evoluution sivut suoraan alla olevista kuvalinkeistä.

Rakkauden (r)evoluutio Instagramissa: rakkaudenrevoluutio
Rakkauden (r)evoluutio Facebookissa